Praktična LolaSponzorisano

Najbolja mama na svijetu

Da li znate koja hrana za bebe je kvalitetnija? Hrana iz teglica ili kašice koje ste sami napravili ?

Redakcija

Izvor: babyfoodfactory.com

Foto: LeManna / Shutterstock.com

Sve mame imaju konstantan ili povremen osjećaj krivice da nešto ne rade dovoljno dobro i stalno se preispituju: da li pravilno držim bebu, da li dovoljno spava, da li jede najkvalitetniju hranu, da li da joj dam hranu iz teglice?

Niz je pitanja koja se javljaju svakoj mami, svaki dan. Na mnoga od njih bebe same daju odgovor svojim ponašanjem, ali na mnoga odgovore moraju da potraže same.

Prelazak na čvrstu hranu, oko 6. mjeseca, posebno je stresan period. Svaku namirnicu treba uvoditi posebno, malo po malo, da se beba navikne na nju, ali i da se vidi da nema negativnih reakcija. Zato se prvo preporučuju krompir, šargarepa i voće blagog ukusa.

Trudimo se da kupimo BIO namirnice, da ne koristimo aditive, da namirnice budu svježe, međutim često nismo u prilici da kontrolišemo njihov kvalitet i porijeklo. Znamo, takođe, da bebe od 6. mjeseca počinju da troše prirodne zalihe gvožđa iz organizma.

A koliko je zapravo danas vitamina i minerala zastupljeno u svježim namirnicama i da li je to dovoljna količina za pravilan rast djeteta?

Prema istraživanjima Univerziteta u Aberdinu i Vovriku, oni roditelji koji su hranili svoju djecu obrocima spremljnim od svježih namirnica iz prodavnice nisu bili u većoj prednosti nad roditeljima koji su djecu hranili kombinacijom svežih obroka i hranom iz teglica. Studija je pokazala da hrana u teglicama ima veću nutritivnu vrednost i manje aditiva, dok je u nekim obrocima pripremljenim kod kuće pronađena nevjerovatna količina zasićenih masti i soli.

Ovdje moramo da istaknemo činjenicu da svaka teglica prolazi rigoroznu kontrolu kvaliteta. Zakonom je propisano da dječija hrana ne smije da sadrži GMO namirnice, konzervanse, dodate boje ili arome, kao ni dodate šećere. Sve mora da bude 100% prirodno!

Upoređujući sve relevantne podatke (količine vitamina, minerala, zasićenih i nezasićenih masti, aditiva), istraživači su zaključili da domaći obroci možda uključuju veću raznovrsnost hranjivih materija, ali da roditelji ne moraju a priori da isključe hranu iz teglica, već da ona može da bude zgodna zamjena.

Zato, dozvolite sebi predah od pitanja i brige, slobodno dajte svojm djetetu i hranu iz teglice.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije