Hrabra Lola

U jednoj školi su tražili da djevojčice nose suknje. One su se pobunile i – pobijedile

Škola je objasnila da njihova pravila služe da se sačuva kodeks i poštenje među mladim djevojkama i momcima.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: thelily.com / The Washinton Post

Foto: Matva / Shutterstock.com

Keli Burks (Keely Burks), bivša učenica Charter Day škole u Sjevernoj Karolini, nekim danima zaista nije htjela da oblači suknju u školu.

Posebno to nije htjela uraditi onda kada su u školi bile vježbe za slučaj tornada ili požara, kada su svi učenici trebali da kleče ili pužu kako bi izbjegli imaginarni dim i slično.

“Mislim da dječaci nisu trebali gledati ispod naših suknjica, ali jesu. Voljela bih da sam tokom tih vježbi nosila hlače ili šorc”, rekla je ona.

Ali, politika škole joj to nije dozvoljavala. 

Hrabre djevojčice koje su promijenile svijet

Politika škole je neustavna

Nedavno je federalni sudija u Sjevernoj Karolini izglasao da je politika škole o nošenju suknje neustavna, kao kulminaciju sudske bitke koja je počela 2016. godine, između tri djevojke i školske administracije.

Tokom iznošenja odluke, sudija Malkom Haurad (Malcolm Howard) je rekao da je politika škole prekršila pravilo o jednakosti – iz samog Ustava – a koji nalaže da se i dječaci i djevojčice tretiraju jednako. Sve djevojčice u školi, od predškolskog uzrasta do 8. razreda, smiju da nose samo suknje, kombinezone i suknje koje imaju šorc ispod, kao dio uniforme (sa izuztkom samo tokom časova fizičkog vaspitanja).

Bejker Mičel (Baker Mitchell), osnivač Roger Bacon Akademije, koja vodi Charter Day školu, je za The Washington Post rekao da “Charter Day razmatra opciju, te će u skorijoj budućnosti biti sastanak vijeća o eventualnim izmjenama”.

Prije tužbe, ova je uredba, po mišljenju nekih roditelja idjece, bila sporna. Neki su učenici čak pokretali peticije koje su, tvrde, imale oko 100 potpisa, ali samo da bi na kraju bile konfiskovane – objelodanila je Burksova 2016.

Jedna je majka, Boni (Bonnie) Peltier je poslala upit u školu.

Pojašnjeno joj je da je dres kod, baš kao i ostala pravila škole, služe da se sačuva kodeks i poštenje među mladim djevojkama i momcima. Pozvao se na društevnu zabrinutost po pitanju “tinejdžerske trudnoće” i “neobaveznog seksa” te potrebu za stvaranjem atmosfere pogodne za učenje koja gaji tradicionalne vrijednosti.

Foto: Rawpixel.com – Shutterstock.com

Djevojke su uzvratile udarac

Frustrirana ovim pravilom, Peltier je kontaktirala nadležne da pomognu njenoj ćerki i još dvjema djevojkama da pokrenu tužbu te 2016. godine.

“Želimo da poručimo našim ćerkama da, iako ih tako uče, svijet više ne funkcioniše na taj način”, rekla je ona za HuffPost.

Prema spornoj odluci, djevojčice i djevojke su obavezne da “uvijek paze na položaj nogu dok sjede”.

Škola je branila ovo pravilo, naglašavajući da je ‘bazirano na tradicionalnim pravilima’ te da ‘formira disciplinu i red'”, sumirao je sudija Hauard u svojoj odluci. “U školi smatraju da će ukidanjem pravila o nošenju suknje doći do ometanja u poštovanju među polovima.”

Da, djevojčice su žarko željne superheroina

Nije prihvatio taj posljednji argument.

Pravna zastupnica djevojaka, Gelen Šervin (Galen Sherwin), je izjavila da je “pravilo ustvari predstavljalo zastarjele stereotipe o polovima, te namjerno servira poruku da djevojčice nisu jednake sa dječacima”.

Rekla je za Post da dvije djevojčice koje su digle glas više ne pohađaju ovu školu, ali da su “izuzetno srećne jer će ostale djevojčice imati priliku da nose pantalone u školu”.

Erika But (Erika Booth), majka jedne od djevojčica iz škole, je rekla da njena ćerka inače nikada ne nosi suknje, ni privatno, jer ih ne voli.

Sada se raduje promjeni uniforme.

“Zaista možeš više uraditi u hlačama, nego u suknji”, rekla je. “Tako sam srećna.”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije