Praktična Lola

Revolucionarna muška kontraceptivna pilula postaje stvarnost

Na tržištu bi mogla biti u narednih deset godina.

Prevela: Staša Nikodinović

dazeddigital.com

Foto: TanyaJoy / Shutterstock.com

Od pedesetih godina prošlog vijeka odgovornost za kontracepciju padala je gotovo usključivo na žene.

Injekcije, tablete, flasteri, gelovi… sredstva su mnogobrojna, a internet je preplavljen informacijama o posljedicama i kontraindikacijama njihove upotrebe.

Na pomolu je revolucionarno otkriće u polju reproduktivnog zdravlja – trenutno se testira muška kontraceptivna pilula koja se uzima jednom dnevno i koja do sada nije imala nikakve negativne efekt tako da bi se relativno skoro mogla pojaviti na tržištu.

Istraživanje je uključivalo testiranje 40 muškaraca koji imaju između 18 i 50 godina. Od ukupnog broja testiranih, deset muškaraca dobilo je placebo, dok je preostalih 30 dobilo pilulu sličnu ženskoj kontraceptivnoj piluli, koja mijenja hormone i koja se uzima uz jelo tokom 28 dana.

Medikament testnog naziva 11-beta-MNTDC koristi oblik progesterona koji blokira hormone zadužene za proizvodnju sperme, a sadrži i još jedan element sličan testosteronu koji balansira strukturu muških hormona.

Doktori koji su bili uključeni u istraživanje potvrdili su da je produkcija sperme opala kod onih subjekata koji su redovno uzimali dnevnu pilulu. Neki od muškaraca prijavili su nuspojave poput pojave akni, smanjenog libida i glavobolja, ali ništa od navedenog nije smatrano pretjerano ozbiljnim.

Foto: Image Point Fr/Shutterstock.com

Naredni korak je provjera da li količina spermatozoida može opasti dovoljno tokom redovnog uzimanja pilule, kako bi se spriječila trudnoća. Radi se o vrlo uzbudljivom otkriću u polju kontracepcije,  a pogotovo kada se uzmu u obzir prilično razočaravajući rezultati istraživanja prethodnih medikamenata sa ovom svrhom.

Mnogobrojna istraživanja bila su posvećena kontraceptivnim pilulama, gelovima i injekcijama koji bi trebalo da zamijene žensku varijante, međutim ovaj do sada najviše obećava.

Postoje pomaci i po pitanju istraživanja ženske kontracepcije, pa se tako trenutno sprovodi istraživanje efektnosti kontraceptivne pilule koja bi se morala uzimati samo jednom godišnje.

Osim toga, na tržištu se pojavio i silicijumski prsten Annovera, čiji su zidovi obloženi hormonima i koji se postavlja u vaginu sa ciljem sprečavanja ovulacije.

Iako se sprovodi niz istraživanja, još uvijek ima mnogo posla prije nego što muške kontraceptivne pilule stignu na tržište i pređu u masovnu distribuciju. Sljedeća faza uključuje i ispitivanje ove pilule tokom kojeg će je parovi morati koristiti i do nekoliko godina kako bi se mogli dobiti validni rezultati.

Potražnja za ovom vrstom pilule veća je nego ikada ranije, budući da muškarci imaju vrlo ograničene mogućnosti kada je u pitanju reverzibilna kontracepcija.

Pročitaj još

Od iste osobe
Najnovije