Hrabra Lola

Žene zbog kojih je svijet bolje mjesto

One su novinarke, aktivistkinje za ženska prava i ministarke.

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: msn.com

One su odlučne, uporne i riječ NE ne postoji u njihovom rječniku, a povezuje ih jedna velika želja: da kreiraju svijet u kojem će sve žene živjeti slobodno, ravnopravno i zaštićeno.

Predstavljamo vam dame o kojima možda ne znate mnogo, ali koje svakog dana, korak po korak, rade na stvaranju ljepšeg mjesta za život svih nas.

Nadia Murad

Rođena u porodici farmera u gradu Kojo, u Iraku, 1993. godine, Nadia Murad je prva Iračanka koja je dobitnica Nobelove nagrade. Ova aktivistkinja za ženska prava dobila je nagradu za „za svoj trud u nastojanju da se prekine upotreba seksualnog nasilja kao oružje rata u toku oružanih konflikta“.

Hrabri ginekolog i žrtva silovanja su dobitnici Nobelove nagrade za mir

Ona je pripadnica Jazidi naroda, etničke i religijske manjine u svojoj zemlji. Kada je imala samo 19 godina, Islamska država je izvršila napad na njeno selo, masakrirala sve muškarce i prisilila žene na seksualno ropstvo.

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nadia je spjela pobjeći početkom 2015. godine i pronašla je utočište u Njemačkoj, gdje trenutno živi i pomaže ženama i djeci koju su žrtve zlostavljanja i trgovine ljudima.

Lija (Liya) Kebede

Etiopljanka Lija (Liya) Kebede je model, dizajnerka i glumica. Pored toga, ona je aktivistkinja u oblasti zdravstva i jedno vrijeme je bila na poziciji ambasadora za zdravlje majki i novorođene djece u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Foto: Andrea Raffin / Shutterstock.com

Osnovala je „Liya Kebede fondaciju“, nevladinu organizaciju koja se zalaže za prava na edukaciju i zdravstvenu njegu žena u Africi, a sarađivala je i sa „Bill & Melinda Gates fondacijom“, kao i sa nekadašnjim predsjednikom Bocvane Festusom Mogaeom povodom akcije prevencije AIDS-a u Africi.

Zainab Bangura

Ona je jedan od vodećih glasova u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i seksualnog nasilja nad ženama. Radila je kao specijalni predstavnik u sklopu Ujedinjenih nacija povodom inicijative o seksualnom nasilju u sklopu konflikata od 2012. do 2017. godine. Tokom njenog mandata, uspješno je kreirala deklaraciju koju je podržalo 155 zemalja čiji je cilj borba protiv zlostavljanja i silovanja žena tokom oružanog konflikta.

Sa skoro tri decenije iskustva u upravljanju, rješavanju i pomirenju sukoba u nekoliko afričkih država, Zainab je radila i u sklopu vlade u svojoj rodnoj zemlji Sijera Leoneu, između 2007. i 2012. godine, prvo kao šefica diplomatije, a zatim kao ministarka zdravlja i sanitacije. Od februara 2019. godine ona je i predsjedavajuća Upravnog odbora Svjetskog pokreta za demokratiju.

Džodi (Jodi) Kantor i Megan Tuhej (Twohey)

Foto: lev radin / Shutterstock.com

Ove dvije istraživačke novinarke koje rade za New York Times (NYT) objavile su 5. oktobra 2017. godine članak u kojem je ugledni holivudski producent Harvija Vajnstina (Harvey Weinstein) optužen za seksualno zlostavljanje žena.

Ovaj članak nije bio ništa novo, s obzirom da su glasine o Vajnstinovom neprimjerenom ponašanju kolale već neko vrijeme, ali ono što ga je izdvojilo bilo je što su optužbe po prvi put iznesene vrlo detaljno.

“Žene koje su prekinule tišinu” ličnost godine

Mnoge žene širom svijeta ohrabrene su da progovore o dugogodišnjem zlostavljanju kroz koje su prolazile, a pravo more priča ujedinjeno je pod hashtagom #MeToo, dok su žene koje su prekinule tišinu proglašen za TIME osobu 2017. godine.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije