Lole iz komšilukaNaslovna vijest

“Molim vas, pustite me da sa drugarima budem barem mjesec dana i da sa njima idem na maturu”

Tinejdžer Slavko Mršević iz Rudog je pisao resornom ministarstvu da ih zamoli da ga vrate u školu.

Piše: Jelena Pralica

Foto: YouTube Screenshot

Slavko, koji ima Aspergerov sindrom, jedan od nekoliko poremećaja iz autističnog spektra, već godinama ne smije u školu, nakon što su u Srednjoškolskom centru Rudo odlučili da on ne može da prisustvuje redovnoj nastavi, zajedno sa svojim školskim drugarima u Srednjoj saobraćajnoj tehničkoj školi.

Slavko već godinama, svaki dan tokom nastave, dolazi do vrata škole da bi vidio svoje školske drugare. Njega su iz škole izbacili zbog nesposobnosti razumijevanja kako funkcionisati u društvu.

Nakon toga i svega što je uslijedilo, osjećam nesposobnost da razumijem kako funkcionisati u ovom našem društvu. Osjećam se kao Slavko. Znači li to da će me sad izopštiti, izbaciti? Ne bi me čudilo!

Sve ovo govorim zbog toga što je nakon odluke da Slavka izbace iz škole, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske prošle sedmice objavilo da poništava prethodno donesenu presudu Osnovnog suda u Višegradu, po kojoj su Srednjoškolski centar Rudo i Ministarstvo prosvjete RS prekršili zakon i prava Slavka Mrševića te je naloženo njegovo vraćanje u školske klupe.

Znate li da se Slavko Mršević vraća u školu?! Znate li da je pobijedio?!

Naime, stručnjaci su saglasni da je Slavko sposoban da prisustvuje redovnoj nastavi, uz prilagođeni, inkluzivni nastavni plan i program. Umjesto toga, škola mu je zabranila da pohađa nastavu i odbila da prilagodi nastavni plan i program i metodologiju prenosa gradiva, njegovim funkcionalnim sposobnostima i statusu.

Sada je Slavko, zajedno sa svojim advokatima, pisao resornom ministarstvu, gdje moli da mu dozvole da sa svojim školskim drugarima provede posljednjih mjesec dana.

Izvor: Bojan Bajić / Facebook

“Ovo pismo je danas Slavko uputio Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ne predajemo se do posljednjeg trenutka. Ostalo je još 34 dana do školskog raspusta.

Možda se neki heroj i spasilac pojavi u zadnjem trenutku”,

objavio je danas, uz fotografiju pisma, na svom Facebook profilu Slavkov advokat Bojan Bajić.

Svi smo mi Slavko u ovoj bolesnoj državi

Slavko je u pismu obećao da će biti dobar. Šta vrijedi što je Slavko dobar, kad su mnogi drugi loši…

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije