Hrabra LolaNaslovna vijest

Kako je jedna djevojka upravo postala simbol slobode, ne samo žena, u Sudanu

Žena je tokom demonstracija u kartumu nastojala da pruži nadu svima, tvrde svjedoci.

Priredila: Nataša Bursać

Izvor: Jason Burke - theguardian.com

Foto: CNN.com

Fotografija koja obuzima: Mlada žena, sama stoji iznad publike, podstičući ih na revoluciju.

Uslikana u ponedjeljak naveče u samom centru Kartuma, glavnog grada Sudana, kada su se na destine hiljada ljudi okupili ispred strogo čuvanog kompleksa vojnog štaba i obavještajne službe, Ala (Alla) Salah, u bijelom sa zlatnim minđušama je postala ikona protesta.

Lana Haroun je rekla za CNN da je upravo ona napravila tu fotografiju.

“Nastojala je da pruži svima nadu i pozitivnu energiju. I to je i uradila. Predstavljala je sve sudanske žene i djevojke. Ispričala je njihovu priču… bilo je nadnaravno”, pojasnila je Lana i dodala:

“Svi imamo glas. Možemo da kažemo šta god želimo. Potreban nam je bolji život i da budemo u boljoj poziciji. Odmah sam pomislila: ovo je moja revolucija i mi smo budućnost.”

Ta 22-dvogodišnjakinja u bijelom postala takav simbol i to u zemlji koja je nadaleko poznata po sistematskoj represiji žena.

Ona je u jednom momnetu, s krova automobila, povela pjesmu “Thawra” (Revolucija):

(“Revolution”) after each line:

Their nonsense
(Revolution)

They burned us in the name of religion
(Revolution)

They killed us in the name of religion
(Revolution)

They jailed us in the name of religion
(Revolution)

But religion is not to be blamed
(Revolution)

Isto tako, žene su centralne figure u demostracijama u Sudanu u posljednjih nekoliko mjeseci, dok su muškarci zapravo manjina u publici koja proziva predsjednika Omara al Bašira (Omar al-Bashir) da podnese ostavku.

Sudanska vojska je danas svrgnula predsjednika Bašira, uhapsila ga i otpustila vladu. Rojters navodi da je Bašir podnio ostavku i da su u toku konsultacije.

Mnoge su poznate žene aktivistkinje pritvorene tokom protesta koji su počeli krajem prethodne godine.

“Ovaj režim ne može da sruši žene i njihovu sposobnost da se bore za prilike i slobodu… Sudanske žene i njihov otpor i odboj će prevazići ovaj pritisak”, rekla je dr Sara Abdelgalil, predsjednica sudanske Unije doktora, koja je odselila u Britaniju još 2001. godine, ali je u kontaktu sa vođama protesta.

Policija, tačnije odred za održavanje javnog reda i mira, hapsi žene i djevojke zbog njihovog izbora garderobe. Tako da su one koje su nosile hlače, ili čija se kosa vidjela, pa i one koje su bile u vozilu sa osobom suprotnog pola, odlazile u pritvor.

Izvor: indiatimes.in

Postaje već tradicija da žene stoje na čelu protesta. Jedan je posmatrač prokomentarisao da je žena sa fotografije nosila “odoru koju su nosile njena majka i baka tokom protesta protiv nekih prethodnih režima”.

Sudan je, uzgred rečeno, usvojio šerijat još 1983. godine.

Pod Baširovim vodstvom, koji je inače došao na vlast 1989. godine, neka su se pravila samo učvrstila. Ukoliko je vjerovati NVO grupacijama, čak je 15.000 žena osuđeno na šibanje samo u 2016. godini.

Amal ima 11 godina i želi da se razvede

Protesti su počeli u decembru, kada je porasla cijena hljeba, i od tada se samo šire.

Džejn Henri (Jehanne Henry), iz jedne internacionalne NVO organizacije, tvrdi da su žene istorijski odigrale značaju ulogu u političkom aktivizmu ove zemlje.

“Za mnoge je žene ovaj režim sličan svim tipovima represije… Nije slučajnost da ovo vide kao priliku da mijenaju ono što je zaista bitno”, objašnjava ona.

Jedina razlika od ranijih protesta je u prisustvu (društvenih) medija.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije