Naslovna vijestRadoznala Lola

U borbi za život, smrt im nije mrska: Žene koje se u Teksasu odluče na abortus bi mogle biti pogubljene

“Rou protiv Vejda” je naziv procesa pred Vrhovnim sudom SAD, u kojem je Sud donio presudu kojom je zakon savezne države Teksas koji je zabranjivao abortus stavljen van snage, jer je, po presudi suda, u suprotnosti sa Ustavom SAD.

Priredila: Jelena Pralica

Foto: Abortion: Stories Women Tell

Ova presuda nije ukinula samo zakon u Teksasu, nego i sve slične zakone širom SAD.

“Roe VS. Wade” je sudski proces iz 1973. godine pred američkim Vrhovnim sudom, nakon kojeg je u SAD legalizovan abortus na zahtjev iz bilo kojeg razloga do vremena trudnoće kada fetus može preživjeti bez majke (obično do 7. mjeseca). Nakon 7. mjeseca pobačaj se dozvoljava, ako je ugrožen život majke. Ovaj sudski proces jedan je od najkontroverznijih u istoriji američkog Vrhovnog suda. I danas se vodi debata o njemu.

Norma L. Mekorvi (McCorvey) – pseudonim Džejn Rou (Jane Roe), ostala je trudna 1969. godine. Prijatelji su je savjetovali da izjavi da je silovana, jer bi u tom slučaju mogla pobaciti. To je otpalo, jer nije bilo policijskog uviđaja. Obratila se advokatima Sari vedington (Sarah Weddington) i Lindi (Kofi) Coffee, koje su malo prije toga diplomirale pravo na University of Texas Law School. Zahtijevale su, da sud dopusti Normi da pobaci.

Džejn Rou (lijevo) Izvor: Lorie Shaull / flickr.com

U to vrijeme abortus je bio zabranjen, osim u posebnim okolnostima. Slučaj je došao sve do američkog Vrhovnog suda, koji je dozvolio Normi da pobaci donijevši odluku, 22. januara 1973. godine. Suci su glasali 7:2. Vrhovni sud je u svojoj presudi podijelio period trajanja trudnoće na tri dijela, i u zavisnosti od toga propisao šta države mogu regulisati u različitim periodima trudnoće.

– Tokom prva tri mjeseca savezne države ne mogu zabraniti abortus, već odluku o abortusu moraju ostaviti trudnoj ženi.

– Tokom druga tri mjeseca države mogu zabraniti ili regulisati abortus, ukoliko je to potrebno radi očuvanja života trudnice.

– U posljednjem tromjesečju trudnoće države mogu regulisati ili čak zabraniti abortus u interesu očuvanja prenatalnog života, osim ako je abortus neophodan radi očuvanja života majke.

Norma Mekorvi ipak nije pobacila, nego je rodila živo dijete, ali je zakon ostao na snazi do današnjih dana. na njenoj priči je baziran i američki dokumentarni film „Abortus: Priče koje žene pričaju“ (Abortion: Stories Women Tell), iz 2016. godine, koji je režirala je i producirala Trejsi Dros Tragos (Tracy Droz Tragos).

Protivnici abortusa od tada traže ukidanje ove sudske presude. Sada se upravo u Teksasu dešava nešto po tom pitanju.

Muškarci i žene, mladi i stari, rođeni u Teksasu, kao i imigranti – mnogi od njih podržavaju nacrt zakona kojim bi abortus u toj saveznoj američkoj državi u potpunosti bio zabranjen. Oni, kao čin javnog pokajanja, pozivaju na jednaku “zaštitu života unutar i i izvan materice”, prenosi The Washington Post.

Novi zakon zabranjuje abortus u bilo kojem mjesecu trudnoće te žestoko osuđuje žene koje donesu takvu odluku i ljekare koji ih obavljaju.

Najgori mogući oblik kazne za abortus je smrtna kazna.

Prijedlog zakona potpisuje Toni (Tony) Tinderholt, republikanac iz Arlingtona, koji sebe naziva Sljedbenikom Isusa Hrista. On je prijedlog iznio u januaru, navodeći da treba misliti na pravo nerođenog djeteta. Prvo saslušanje i sastajanje u vezi s ovim zakonom održaće se narednog ponedjeljka i utorka, 15. i 16. aprila.

“Živuće ljudsko biće, od momenta nastanka u obliku spermatozoida ima ista prava, moći i privilegije te ga štite isti zakoni kao i bilo koje ljudsko rođeno biće”, navedeno je u predloženom zakonu.

Izvor: Abortion: Stories Women Tell / Screenshot

Tinderholt je već ranije predlagao slične zakone koji nisu usvojeni. Nekoliko puta je dobio prijetnje smrću zbog svojih prijedloga, ali nije odustao i, kako kaže, ne želi odustati.

“Božja riječ kaže: ‘Onaj koji prolije krv – njegova krv će biti prolivena'”, kazala je njegova sljedbenica Sonija Gonela (Sonya Gonnela), pozivajući se na Knjigu Postanka i apelujući na zakonodavce da budu uz njih.

Ukoliko se ovaj zakon usvoji, on će zabraniti abortus u potpunosti, bilo da se radi o silovanju, trgovini ljudima ili incestu.

Teksas, gdje se godišnje obavi oko 60.000 abortusa, je prošle godine usvojio Nacrt zakona prema kojem je abortus biti zabranjen nakon 20 sedmica trudnoće. Aktivisti koji zagovaraju pravo izbora tada su tvrdili da bi novi zakon mogao da dovede do zatvaranja većine klinika za abortuse u toj državi.

Takođe, teksaški guverner Teksasa Greg Abot (Abbott) stavio je 2017. godine svoj potpis na državni zakon kojim zabranjuje da zdravstveno osiguranje pokriva trošak abortusa i od žena zahtjeva da otvore zasebne polise osiguranja kojima bi pokrile troškove tog zahvata, čak i u slučajevima silovanja, incesta ili kobnih abnormalnosti fetusa. U toj zemlji već je amandmanom zakona bilo zabranjeno pokrivanje tog zahvata korisnicima Medicaida – socijalnog programa koji je namijenjen ženama niskih prihoda.

Na kraju, samo se nameće jedno prosto pitanje – ako se oni koji kažu da se bore za život sada zalažu za nečiju smrt, koji dio u toj logici smo preskočili?!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije