Praktična Lola

Plivanje je za sve

PK Borac – rad sa rekreativcima i najmlađim plivačima.

Redakcija

PR

Foto: Kateryna Mostova / Shutterstock.com

Otkako je dopustila sebi da misli na sebe, Vera je postala zadovoljnija. Primijetili su to svi oko nje: porodica, prijatelji kolege… Tako malo, za nju je tako mnogo značilo. U pretrpanom dnevnom rasporedu koji je dobro poznat pripadnicama nježnijeg pola bilo da su majke ili ne, zaposlene ili ne, Vera je odvojila samo tri sata vremena sedmično za rekreaciju. Plivanje.

Prvi put u životu, Vera je ostatak obaveza podredila svojim željama i to je bez problema postao „modus vivendi“. Tako na to gleda Vera, tako i njeni najbliži, i oni malo dalji. I svi se prema tome ravnaju. Plivanje se ne propušta jer prija: ispravlja kičmu, zateže mišiće, pročišćava um i garantuje dobro druženje za ekipom rekreativaca Plivačkog kluba Borac.

Program „Plivanje za sve“, u starom novom klubu Borac koga je nedavno „oživio“ banjalučki olimpijac Željko Panić, okuplja za sada društvo od više od desetak plivača – rekreativaca kojima je cilj da nauče ili koriguju plivačke tehnike, povrate kondiciju, ojačaju kičmene i sve ostale mišiće, a druženje, vedra atmosfera i energija dolaze uz to kao bonus.

Godine nisu bitne, plivaju svi od sedam do 77, važno je samo da volje ne manjka. A rezultati su vidljivi već poslije nekoliko treninga. I niko ne planira da odustane, naprotiv.

Foto: Plivački klub “Borac” Banja Luka / Facebook

„Djevojke su vrednije. Za sada je nas cura više u grupi. Radimo sa iskusnim trenerom. Željko ima strpljenja, umije da nam približi kako da na najefektniji i najlakši način ovladamo tehnikama. Ako se uzme u obzir da dobar dio nas nije znao više nego održavati se na vodi, efekat je sjajan. Za manje od deset treninga, već se vidi napredak. Dobro je koliko-toliko redovno trenirati mada ni to nije nužno. Jer jednom kad ovladate vještinom pokreta, to se ne zaboravlja. Kao vožnja bicikla. Ostalo je stvar kondicije“, priča Vera.

Sa Verom rekreativno pliva i Anika. Majka je četvoro djece: uzrast osam, sedam, pet i godina. (Najmladji još doji). Anika je nezaposlena, ali radi. I to 24 sata dnevno. Domaćica – što znači tri smjene bez zaustavljanja. I pored svega, nađe vremena da sebi priušti opuštanje tri puta sedmično. Kako, ona zna. Ali, toliko o tome da je ženama teško naći vremena za sebe. Anika je dokaz da samo volje treba. I poslije sve teče samo od sebe. Treninzi se ne propuštaju jer se poslije osjeća lakše, poletnije, snažnije i sa obavezama lakše izlazi na kraj.

Trener rekreativaca i sportski direktor PK Borac Željko Panić, najpozvaniji da govori o plivanju, priča da je opšte poznato da je to najzdraviji sport i da razvija svaki mišić na čovjekovom tijelu, bez opterećenja na zglobove i kičmu.

Djecu bi trebalo učiti da plivaju čim napune godinu dana

„Plivanje otklanja stres, sagorijeva kalorije, poboljšava rad srca… Sa našim plivačima i plivačicama usavršavamo četiri tehnike plivanja (kraul, leđno, prsno, delfin), plovnost, takmičarsko skakanje u vodu na glavu, uz šta ne manjka dobrog druženja. U svakom slučaju, ritam rada prilagođen je svakom polazniku, nema forsiranja, mada već neke plivačice ne kriju ambicije da idu i na takmičenja za rekreativce“, kaže Panić.

Dodaje da su treninzi utorkom i četvrtkom od 18 i subotom od 10 časova. Više informacija se može naći na internet stranici Kluba, ili na broj telefona 066/411-834.

Plivanje za sve samo je dio programa rada PK Borac, prepoznatljivog gradskog brenda i odnedavno najmlađeg istoimenog sportskog društva. Željko ne krije da sa velikom energijom i planovima ulazi u cijelu priču, željan da sopstvena iskustva i znanja prenese mladima koji žele da se bave plivanjem. Dva puta olimpijski učesnik, desetine svjetskih i evropskih takmičenja, nebrojene medalje.. sve to je vrijedna sportska biografija, koja će biti sigurno inspiracija dječacima i djevojčicama koji možda tek uče da plivaju.

„Akcenat je stavljen na rad sa mladima, plivačkim školama, obukom za neplivače. Mlade plivačice i plivači su temelj ovog kluba. Smatramo da svako dijete zaslužuje posebnu pažnju, jer smo svi različiti. Tu su još i takmičari i vrhunski plivači ali polako. Prije nekoliko dana naš klub je, u saradnji sa Velnes centrom „Fortuna“, započeo obuku neplivača. Vlada veliko interesovanje što nas posebno raduje. Vjerujem da među mališanima koji tek savladavaju prve zaveslaje ima budućih članova našeg Borca, dobrih plivača, takmičara i radujemo se radu sa njima. Jedna od naših vodilja ka uspjehu je, srećno dijete, srećan roditelj – uspješan Klub!“, dodaje Panić.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije