Radoznala Lola

Kad žensko ‘ne’ vrijedi manje od njezinog (fiktivnog) dečka

‘IMAM DEČKA’ KAO JEDINI ODGOVOR?

Redakcija

Izvor: Sophie Gallagher - The Guardian / libela.org

Foto: Koldunov Alexey / Shutterstock.com

Kada Lusi Kolombe Čailan (Lucie-Colombe Chailan) izađe u klub s prijateljicama, uvijek pazi da je na zaslonu svog telefona ima fotografiju svoga dečka. Kaže da je to jedini način da spriječi pokušaje flerta ili traženje telefonskog broja. Reći da nije zainteresirana nije dovoljno, kaže 22-godišnjakinja. Sve dok ne pokaže fizičke dokaze, nastavljaju pokušavati.

“Ova metoda djeluje”, kaže Čailan. “Ali frustrira me činjenica da je moje jasno i glasno” ne” manje važno od impliciranja da sam “vlasništvo” drugog muškarca”.

Čailan nije jedina – Helen Mekstravik (Helen McStravick, 40) jednom je, dok joj se stranac upucavao, morala zamoliti prijatelja da je zagrli. “Jedini način da ga zaustavim bio je pokazati da sam vlasništvo drugog muškarca.” Kaže da njezine prijateljice lezbijke također moraju glumiti da imaju dečke jer spominjanje partnerice nije dovoljno za odbijanje muškaraca.

Kako bi odbile nepoželjne udvarače, žene su često prisiljene izmisliti fiktivne partnere, pa čak i trudnoće.

Foto: Giphy.com

Glumica Džamela Džamil (Jameela Jamil) nedavno je na Twitteru podijelila priču o sličnoj situaciji koja je kulminirala fizičkim napadom.

“Jednom sam odbila muškarca kad sam imala 19 godina i dobila udarac šakom u lice. Nakon toga uvijek govorim da sam u vezi, imala dečka ili ne. Biti žena je uistinu zastrašujuće. To je kao ples po tankom ledu.”

S Džamelom se pričom identificirala 42-godišnja Šenon Mari (Shannon Murray), koja je, nakon što je odbila ponuđeno piće jer je imala partnera, nazvana “nadrkanom kujom”.

“Žene ne bi trebale biti prisiljene govoriti da su u vezi ne bi li ih ostavili na miru”, kaže Almara Abgarian (29). “To postavlja opasan presedan, jer zašto nije u redu da me netko ne zanima iako nisam u vezi? Lagat ću samo ako se osjećam nesigurno, kao kad bi mi se upucavali vozači Ubera. Užasno je biti primorana lagati”.

Ponekad čak ni izgovor nije dovoljan. “Čak i kad kažete da ste zauzeti, oni će i dalje pokušavati”, požalile su se Latefan Žan Baptist (Lateefah Jean-Baptiste,25) i Ludi (Lucy) Elisa (25).

Siroti mali nasilnik

Prije nekoliko godina bila sam s prijateljicama u baru i neki je tip je došao do mene i počeo flertovati. Rekla sam mu da imam dečka, što je istina”, kaže ona. “Počeo se ispričavati, a ja sam pomislila kako sam to napokon bezbolno izvela. Tada me zgrabio za ruku i odvukao me iza ugla ovog, daleko od prijateljica, stavio mi ruku na struk i pokušao me poljubiti.”

“Kad sam ponovila da imam dečka, zbunjeno je rekao: “Da, ali tvoje prijateljice nas sada ne mogu vidjeti, pa mu neće reći”. Kad sam mu izravno rekla da ne želim biti s njim nego sa svojim dečkom, bio je toliko zbunjen, kao da uopće nije razumio što govorim.”

25-godišnja Liv Kasano (Cassano) rekla je: “Znali su mi odgovoriti da mi je dečko sretnik, a onda nastaviti s flertom. Odlučila sam isprobati novu tehniku i govoriti da sam trudna – tko zna, možda uspije”.

Druge žene otišle su i dalje. Re (Rae) Radford (56), kaže da je u izlascima nosila zaručnički prsten. “Imala sam u prošlosti problema s muškarcima i samo sam htjela izaći van i plesati, bez idiota koji upadaju s glupim onelinerima, tako da je prsten dobro funkcionirao.”

U međuvremenu, Grace Cassidy (29) ne samo da ima lažnu priču, nego ima i lažno ime – Emily. “Imam ga već godinama, od studentskih dana – ne znam zašto, ali mislim da postoji nešto stvarno obvezujuće u razgovoru kada neznancu otkrijete svoje ime”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije