Hrabra LolaNaslovna vijest

Valovi slobode: Surfanjem protiv predrasuda

Priča o prvom ženskom surferskom klubu u Šri Lanki.

Priredila: Nataša Bursać

Foto: Maxwell Gifted / surfer.com

Isključivo ženski Surf klub je svojevrsna paradigma u surferskoj kulturi Šri Lanke.

Šamali Sanjava (Shamali Sanjaya) je samouvjerena majka i surferka koja živi u jednom malom mjestu u Arugum zalivu. Ona je ujedno i predsjednica pomenutog kluba, koji broji 17 članica.

Međutim, kada je ona počela da se bavi ovim sportom bila je jedina u žena u postavi.

“Ovdje žene ostaju u kući ili idu u školu.” -rekla je za surfer.com. “Udate žene brinu o muževima i djeci… Ljudi misle da samo turistkinje surfaju.”

Ni ona nije počela da sufra dok nije upoznala djevojku iz Kalifronije koja joj je pokazala sve čari osvajanja talasa. Doživjela je i neke neprijatnosti upravo kada je počela svoju surfersku karijeru, ali i pojedini članovi njene porodice nisu bili zadovoljni njenim izborom hobija.

Foto: Maxwell Gifted / surfer.com

Rekla je da nije bilo lako biti “jedina žena u vodi” i da to može da donese mnogo neprijatnosti jednoj porodici u takvoj sredini.

Dok se borila da zaštiti svoju porodicu i njihovo ime, potajno je nastavila pohađati časove sa svojom instruktorkom iz Kalifonije.

Njezin brat posebno nije imao razumijevanja za njenu novu strast. Prisjeća se da je ponekad stajao na obali i lupkao štapom u pjesak kao znak da želi da ona odmah izađe iz vode.

2015. godine, učestvovala je u organizaciji događaja koji je trebao da promoviše učešće žena u ovom sportu. Odziv je bio i više nego zadovoljavajući. Oko 30 žena se našlo u vodi.

Ali muškarci nisu djelili njezin entuzijazam. Nije im bilo drago što se njihove žene i ćerke bave takvim stvarima.

Kad si čoveku prijatelj: Šri Lanka i siročići Pinavale

Insinuirano je da će njena porodica biti prognana iz zaliva ukoliko ona nastavi sa datim lekcijama. Jednako tako mogla je da se iskupi ukoliko ženama umjesto surf dasaka kupi šivaće mašine.

Pojedine su djevojke tada odustale, a pojedine su pak ostale i nastavile da osvajaju talase, ali ovaj su put nastojale biti diskretnije. Tajno su se sastajale i to na jako udaljenim mjestima.

Srećom, tokom godina selo je počelo da podržava žene u ovoj namjeri, te im je postao jasan pozitivan efekat koji ovaj sport ima na njihove ćerke, sestre i žene.

Krajem 2018. godine Aragum Bay Surf je postao prvi zvanični (registrovani) ženski surferski klub u čitavoj surferskoj naciji Šri Lanke.

Iako se ove žene i dalje povremeno susreću sa podrugljivim komentarima, vjeruju u svijetlu budućnost ovog sporta u njihovom malom mjestu i ostaju u vodi. Jednako tako, daju primjer drugim ženama da iskoče iz svog kalupa – pravo u vodu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije