Praktična Lola

Kontraceptivni nakit – lijepo i korisno

Naučnici su razvili novu formu kontracepcije, koja je smještena u minđuše, koje prenose sintetičke hormone u krvni tok kroz ušnu školjku.

Priredila: Nataša Bursać

Foto: Isaeka11 / Shutterstock.com

Zaboravite, kažu hemičari sa Tehnološkog Univerziteta u Džordžiji (Georgia Institute of Technology), na gutanje tableta svakodnevno. Jer osmislili su novu formu kontrole rađanja – kontraceptivne minđuše.

Da, dobro ste pročitali. Minđuše nisu više samo dodatak outfitu, već i vašoj kontraceptivnoj zaštiti.

Naime, nadopunjene su flasterom sa sintetičkim hormonima koji prolaze kroz kožu do krvnih sudova, tačnije iz ušne školjke do krvi.

Na taj način hormoni djeluju kao i oni koji se nalaze u kontraceptivnim pilulama, dakle u sprječavanju trudnoće.

Testovi su zaista pokazali izuzetnu efikasnost ovih minđuša, ali su one još uvijek u eksperimentalnoj fazi.

Revolucionarna muška kontraceptivna pilula postaje stvarnost

Neredovno uzimanje tableta je značajan problem, naglašavaju naučnici, a to se posebno odnosi na kontraceptivne hormone, koji daju gotovo savršene rezultate, ali samo ukoliko se ispravno koriste.

Dakle ispravo u smislu redovno.

Ovaj oblik navodne bolje kontrole reproduktivnog zdravlja nije novina u svijetu medicine generalno, jer već postoje flasteri koji prenose neku vrstu lijeka. Novina je u nakitu, koji je pogodan jer ostaje u bliskom kontaktu sa osobom duži period vremena. Očekuje se da se minđuše nose 16 sati dnevno te skinu preko noći, na najmanje osam sati, kako bi zadržale kontracepcijske hormone u tijelu.

Naravno, ista se metoda može primjeniti na druge ukrasne komade, kao što je narukvica, prsten ili sat, recimo, zavisno od toga koji ste tip žene.

U brzim vremenima u kojim živimo kontracepcijski nakit zaista djeuje kao sigurna i diskretna metoda konzumiranja lijekova. Uostalom, što je više kontraceptivnih mogućnosti za žene, to su bolje šanse za kontrolu rađanja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije