Naslovna vijestRadoznala Lola

Sve tajne katedrale Notr Dam

Velika plamena buktinja uništila je centralni toranj i krov katedrale Notr Dam (Notre-Dame de Paris), pariške, francuske i svjetske kulturne znamenitosti. Jučerašnji dan jedan je od najtežih kada je u pitanju očuvanje svjetskih znamenitosti.

Redakcija

Foto: Iakov Kalinin / Shutterstock.com

Malo je građevina koje su popularne kao katedrala Notr Dam, najpoznatija pariška crkva i jedan od glavnih spomenika rane gotike, posvećena Blaženoj Djevici Mariji.

Gotska katedrala odražava istaknutu ulogu Pariza kao ekonomskog i duhovnog centra u 12. vijeku, a njeni ožiljci iz Francuske revolucije samo podsjećaju na njenu dugu vezu sa monarhijom – vezu koja je umalo dovela do njenog rušenja.

Ipak, i pored toga što su do juče na hiljade turista svakog dana prolazili kroz vrata ove katedrale, ovo sveto odredište i dalje je imalo svoje tajne.

Ovdje imate i interaktivni prikaz unutrašnjosti katedrale:

Notre-Dame de Paris (1160 – 1260)- Grand medieval Cathedral in the heart of Paris. With 13 million visitors yearly, it…

Gepostet von 360 VISIO am Sonntag, 14. April 2019

 

Ovo su neke od, možda, manje poznatih činjenica o katedrali Notr Dam:

Paganski grad leži ispod katedrale

Prostor na kojem se sada nalazi Notr Dam, nekada je bio galorimski grad Lutecija. Moguće je da je katedrala izgrađena na ostacima paganskog hrama. Oko 1710. godine, tokom iskopavanja otkriveni su dijelovi oltara posvećenog Jupiteru i drugim božanstvima. Dodatne arhitektonske ruševine su pronađene šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, a mnoge datiraju iz drevne ere.

Jedna je od prvih građevina sa letećim potporama

Katedrala je jedna od najranijih građevina sa spoljnim letećim lukovima. Izgrađeni su oko glave katedrale u 12. vijeku kako bi pružili podršku tankim zidovima koji su sagrađeni kako bi visoka crkva imala veće prozore. Leteće potpore su postale ikonski aspekt gotskog dizajna, iako postoji debata o tome da li je Notr Dam prva katedrala koja ih ima. Sve u svemu, postali su trend u arhitekturi.

burning #NotreDame…📷Nicolas Liponne

Gepostet von Art is a way of survival am Montag, 15. April 2019

“Šuma” na krovu

Riječ je zapravo o konstrukciji ukrštenih greda, jednoj od najstarijih u Parizu. Za izradu ove konstrukcije, u 12. vijeku posječeno je više od 20 hektara šume. Svaka greda napravljena je od pojedinačnog stabla. Zbog toga je ova mreža, simbol stare i istorijski važne stolarije, dobila nadimak „šuma“.

28 njenih kraljeva je izgubilo glave u Francuskoj revoluciji

Usred Francuske revolucije, 1793. godine,mafija je srušila i uništena 28 kipova biblijskih kraljeva u katedrali. Kraljl Luj XVI je pogubljen ranije iste godine, pa je ikonografija vezana za monarhiju bila pod napadom. Tek su 1977. godine otkivene glave 21 kralja tokom radova u podrumu francuske banke za spoljnu trgovinu. Sada su u obližnjem muzeju Kluni.

Izvor: IArt / Facebook

Kule nisu bliznakinje

Na prvi pogled, dvije kule Notr Dama izgledaju identično. Ipak, bliži pregled otkriva da je sjeverni toranj nešto viši od južnog. Kao i svi dijelovi katedrale i kule su izgrađene tokom vremena. Kao takva katedrala je kolaž arhitektonskih trendova, a ne kulminacija vizije jedne osobe.

Njena zvona su jednom istopljena zbog artiljerije

Kraljevi nisu bili jedini dio Notr Dama koji je uništen tokom Francuske revolucije. Svih 20 zvona – osim ogromnog zvona po imenu Emanuel – uklonjeni su i istopljeni kako bi se napravili topovi.

Zvona su zamijenjena u 19. vijeku, ali nisu bila toliko fino napravljena kao starije verzije i pravili su više disonantne buke prilikom zvonjave. Konnačno, 2013. godine, novi ansambl zvona je povratio zvuk katedrale iz 17. vijeka.

Foto: MKunpot / Shutterstock.com

Orgulje Notr Dama su najveće u Francuskoj

Orgulje u ovoj katedrali uključuju 8.000 cijevi (neke čak iz 18. vijeka) i pet klavijatura, čineći ih tako najvećim orguljama u Francuskoj. Na samom vrhu orgulja postojala su oštećenja iz doba revolucije, kada je odstranjen i simbol cvijeta ljiljana (fleur-de-lis), ali je sve ovo obnovljeno 2013. godine u znak obilježavanja 850. godišnjice katedrale.

Kipovi čudovišta su moderni dodatak

Neke od najpoznatijih fotografija Notr Dama su iz perspektive grotesnih statua. Mali broj ljudi zna da ove statue nisu bile tu do 19. vijeka. Dodate su između 1843. i 1864. godine tokom radikalne restauracije.

Foto: Viacheslav Lopatin / Shutterstock.com

Svi putevi vode do Notr Dama

Uglavnom zatrpano gomilom turista, na kaldrmi ispred Notr Dama se nalazi manji, kruži znak sa osmokrakom zvijezdom. Na ovom znaku su ugravirane riječi Point zéro des routes de France, a predstavlja tačku odakle su mjerene razdaljine od Pariza do drugih francuskih gradova. Tamo je postavljen 1924. godine, iako je privremeno uklonjen 1960. godine tokom iskopavanja podzemene garaže. Ovi radovi su bili onemogućeni kada su radnici došli do arhitektonskih ruševina.

***

Francuz Tomas (Thomas) Portes objavio je na svom Twitter profilu dvije fotografije Notr Dama. Jednu snimljenu ranije, a drugu rano jutros.

“Notr Dam se budi u pepelu”, napisali su novinari Le Figaroa, objavljujući njegov tvit.

“Ponovno ćemo izgraditi Notr Dam”, najavio je već noćas francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuele Macron).

Pariške vlasti najavljuju kako će pokrenuti humanitarnu akciju kojom će prikupljati donacije za obnovu, čelnica francuske regije u kojoj se Pariz nalazi najavila je da će iz Fonda za hitne situacije dati 10 miliona evra za obnovu, a počeli su se javljati i tamošnji milijarderi te fondacije.

Izvor: twimg.com

Prvo su francuski mediji objavili kako je milijarder Fransoa-Anri Pino (François-Henri Pinault) objavio da će njegova porodica dati 100 miliona evra pomoći za popravak katedrale.

“Moj otac i ja odlučili smo izdvojiti 100 milijuna eura i sudjelovati u rekonstrukciji Notr Dama”, napisao je on u izjavi za medije.

Potom je i porodica Arno (Arnault), koja posjeduje kompaniju LVMH, (koja je u vlasništvu brendova kao što su Louis Vuitton, Christian Dior, Fendi, Kenzo, Dom Perignon, Tag Heuer) objavila je da će s 200 miliona evra pomoći u obnovi katedrale.

Stanje katedrale Notre-Dame nakon požara

Potresne snimke jutro nakon velikog požara. Građani se okupljaju oko katedrale Notre-Dame i ne vjeruju što se dogodilo. 🙁 RAZVOJ DOGAĐAJA I REAKCIJE PRATITE OVDJE: https://www.index.hr/vijesti/clanak/uzivo-slike-unistenja-su-strasne-na-tragediju-notredamea-stizu-brojne-reakcije/2078708.aspx

Gepostet von Index.hr am Dienstag, 16. April 2019

Pročitaj još

Od iste osobe
Najnovije