Lole iz komšilukaNaslovna vijest

Zašto svakom gradu treba Festival savremene žene

Festival savremene žene je događaj koji je Tuzlu postavio na mapu mojih top destinacija.

Piše: Jelena Pralica

Foto: Festival savremene žene

Ne samo zbog toga što je zaista tačna ona “Upoznaj svoju zemlju da bi je više volio”, već i stoga što su četiri dana, nekako s proljeća, u tom bh. gradu period kada je odluka da ih provedete upravo tu i više nego dobra.

Festival koji, ako ćemo mu gledati u rodni list, tek raste i razvija se, ipak je već, iako govorimo o tek drugom njegovom izdanju, manifestacija s karakterom. Čvrsta, stamena i ona koja ima šta da kaže. I pokaže.

Naime, Festival savremene žene koji je prije nekoliko dana, drugu godinu zaredom, održan u Tuzli, već kako mu samo ime kaže, smotra koja ukuplja savremene žene, ali ja bih dodala i – samosvjesne žene. One koje danas imaju iza sebe rezultate, one koje su inspirativne i koje svakoj djevojčici mogu biti uzor.

Nije mala stvar tokom četiri festivalska dana, na jednom mjestu, predstaviti 100 govornica iz različitih dijelova svijeta i s različitim životnim pričama, kojima je jedno ipak zajedničko – svaka od njih je uspješna u tome što radi ili zbog čega je tu. Upravo to i jeste misija organizatora Fesivala; da okupe, povežu, inspirišu i motivišu sve prisutne žene i muškarce da budu najbolja verzija sebe – kakva god ona bila.

“Važno je da je po mjerilima nas koji ćemo je živjeti”, ističe Amra Avdić, PR menadžerica Festivala savremene žene.

Izvor: Festival savremene žene

Direktorica festivala Edina Selesković je, tokom otvorenja manifestacije, najavila da će svoje priče podijeliti sjajne žene ne samo iz BiH, već iz Mađarske, Češke, Slovačke, Švedske, Amerike, Španije, Francuske, Velike Britanije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Austrije.

“U okviru festivala govorimo o mnogo različitih tema, a prvenstveno nam je cilj da dokažemo i pokažemo da žene imaju fenomenalno uspješne priče te da s njima zaslužuju ravnopravno mjesto u društvu. Ove godine ćemo govoriti o genetici, novim tehnologijama, modi, kulturi, odnosno o svemu onome što je u svijetu veoma aktuelno i što nam svima na neki način može omogućiti da unaprijedimo svoj život i poslovanje”, kazala je tom prilikom.

I bi baš to! Najbolju verziju sebe tako su ovaj put mogle da predstave, između ostalih, Bisila Bokoko, uspješna poduzetnica sa adresom u Madridu i Njujorku koja je na noge postavila velike brendove poput Zara-e, Mango-a, Desigual-a, Sanja Lopar, diplomirana novinarka rodim iz Sarajeva koja danas živi na relaciji Ženeva-Pula i žena koja je na ovim prostorima prva uspjela slomiti državni monopol otvorivši vlastitu kompaniju nafte a danas je prva žena u Evropi koja proizvodi vlastite cigare, brojne uspješne djevojke i žene iz oblasti poduzetništva, politike, kulture, mode, novinarstva, ali i priznate doktorice, menadžerke, aktivistkinje, kao i Mia Begović, diva hrvatskog glumišta, koja se publici predstavila i svojom monodramom “Sve što sam prešutjela”.

Bisila Bokoko / Izvor: Festival savremene žene

Među govornicama je bila i jedna Lola – Brankica Raković, koja je govorila o tome kako preživjeti život iz svog vlastitog iskustva. Treba li spominjati da je tokom panela bilo puno suza?!

“Ovaj festival je nešto što bi trebalo održavati u svim gradovima BiH, kako bi se na jednom mjestu okupile žene koje motivišu, pokreću, inspirišu jedna drugu. Govorila sam o životnim padovima kao opcijama za novi let i o tome kako mi žene ne moramo ništa. Mi smo se namorale”, kazala je ona.

Sve zajedno, više od 1.000 žena je, od prvih taktova na koncertu grupe “Parni valjak” pa do dodjele priznanja Superžena 2018, razmijenilo svoja iskustva, razgovarale su i družile se te sklopile brojna poznanstva i poslovna partnerstva.

“Kao organizatori Festivala moramo priznati da smo i više nego zadovoljni. Tome nam svjedoči osjećaj koji trenutno nosimo u sebi, a to je da nam silno fale sve naše gošće i gosti i da se tek sada čuju rečenice poput ‘Žao mi je što Festival ipak ne traje nešto duže’. Ponosni smo na sebe i naše prekrasne volonterke i volontere, jer to su klinke i klinci iz čitave Bosne i Hercegovine a koji predstavljaju našu budućnost. Oni su otišli nadahnuti i spremni da i naredne godine budu dio ove velike priče. Još jednom hvala Lola magazinu što je bio dio tima koji čini da se ova poruka što dalje čuje”, poručili su organizatori.

Tuzla je još jednom opravdala epitet otvorenog grada, ovaj put i grada ženskog uspjeha i kreativnosti. Tako je hvale vrijedan bio i Sajam ženskog stvaralaštva, tokom kojeg su prisutni mogli nabaviti unikatne proizvode nastale u BiH, ali i širom svijeta. Još jedan način da podržimo male kućne manufakture i hrabre, vrijedne žene koje su u ovo doba konzumerizma izabrale da se svijetu predstave kroz svoje rukotvorine; veliki izazov, ali i nešto što svi mi zdušno treba da podržimo!

Izvor: Festival savremene žene

Iz lične perspektive, boravak u Tuzli je bio pravi melem za dušu i srce. Ne samo zbog toga što sam bila smještena u prekrasnom hotelskom dijelu Centra za srce BiH, već i zbog toga što se tu prema vama odnose kao da ste najvažniji gost na svijetu – do te mjere da vam divne tete u  kuhinji prave doručak specijalno po vašim željama i baš onako kako vi to volite.

Ljudi okupljeni oko ovog Festivala, svi odreda kojima sam se obratila za bilo kakvu informaciju ili pomoć, su bili predusretljivi i puni osmijeha. Ako vam kažem da sam u cijeloj toj trci i frci, kakve vladaju tokom jednog ovako kompleksnog događaja, sa pomenutom Amrom otišla na ručak, jer je to bio naš prvi susret uživo, tokom kojeg smo neobavezno ćaskale o poslu, životu i smislu, mislim da je već to dovoljan znak da ovu pozitivnu priču potpisuju podjednako vedri, ali nadasve kreativni, uporni i predani ljudi.

A tu su i slučajni prolaznici, svi odreda bez predsrasuda, kao oličenje ljudskosti. Recimo, djevojka koju sam zamolila da mi objasni gdje se nalazi Narodno pozorište Tuzla i koja se potom sa mnom odvezla do tamo i dala mi koju marku sitno da imam za parking. Vidjela sam je prvi put, zaboravila sam joj ime, ali znam da mi je rekla da je u Udruženju građana Viva žene, za koje znam da rade odličan posao. Ta njena mala potvrda čovječnosti mi je uljepšala taj dan i još mnogo narednih dana, jer je podsjetnik na to kako malo treba da budemo dobri, prema sebi i prema drugima.

S takvim emocijama sam otišla iz Tuzle, najviše zbog toga što sam se tokom panela i govora žena koje sam slušala s toliko toga rečenog mogla poistovijetiti i time samoj sebi, ali i svijetu iznova reći da smo sve mi drugačije, ali da opet, negdje tamo u dubini svog srca i duše, imamo iste strahove, ista iskušenja, iste želje i snove. I što sam, naravno, zadovoljila i svoje profesionalne apetite, pa sam se vratila bogatija za iskustvo razgovora sa ženama od kojih sam željela da čujem njihove priče što se život zovu.

Izvor: Festival savremene žene

Ne, nije mi drago što sam svojim pitanjem rasplakala Miu Begović, ali mi jeste bilo drago kada mi je kasnije rekla da sam je upravo ja, tim svojim naizgled malim, običnim, banalnim pitanjem dotakla do srži, da se zagleda u sebe i prihvati to što vidi. Šta smo pričale – pa, saznaćete u intervjuu s njom, uskoro 🙂

Šta još imam da vam kažem o Festivalu savremene žene u Tuzli? Ako ste bili – sve vam je jasno. Ako niste, žao mi je i od srca vam želim da iskusite tu količinu pozitivne energije. A što se mene tiče, ja već sad znam gdje sam iduće godine, nekoliko dana, nekako s proljeća.

U Otvorenom gradu ženskog uspjeha i kreativnosti!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije