Radoznala LolaRazno

“Testovi nevinosti” i dalje su stvarnost mnogih žena

Godine 2017. Radžabi Kuršed počinila je samoubistvo 40 dana nakon što se udala za Zafara Pirova.

Redakcija

Foto: libela.org

Test prije vjenčanja potvrdio je da je djevica, ali mladoženja nije vjerovao. Pirov je osuđen na sedam godina zatvora zbog poticanja na samoubistvo.

Ovo se desilo u Tadžikistanu. Prema nedavnoj anketi, 90 odsto Tadžikistanaca navelo je da je test nevinosti poželjan. Testove obično moraju raditi mlade žene prije vjenčanja.

Invazivne zastarjele pretrage namijenjene utvrđivanju nevinosti djevojke ili žene pregledom njihovog himena ili umetanjem prstiju u njihovu vaginu, i dalje su raširena praksa i u Avganistanu. Ta praksa je u toj zemlji i dalje prisutna, uprkos službenoj zdravstvenoj politici tamošnje vlasti, odnosno Ministarstva javnog zdravlja, koja zapravo brani zdravstvenim radnicima da žene podvrgavaju takvim pregledima.

Ipak, raširenost “testova nevinosti” ne posustaje jer tužioci i policija često naručuju ove testove u slučajevima moralnih zločina kako bi ih dostavili kao dokaz koji bi potom doveo do dužih zatvorskih kazni. One koje “padnu” na navedenom testu mogu biti zatvorene do tri mjeseca, ali mnoge žene i djevojke bivaju zatvorene i po godinu i po dana. Čak i kada se ispostavi da žena jeste nevina, samo podvrgavanje testu narušava njen ugled i predstavlja sramotu. Djevojke i žene koje se jednostavno šetaju uz muškarca mogu biti optužene za predbračni seks i podvrgnute ovom štetnom ispitu, donosi Libela.

“Testovi nevinosti” su ponižavajuće, traumatične i nekonzistentne prakse kojima se nastoji utvrditi je li žena ili djevojčica imala predbračni seks, što se smatra moralnim zločinom u Avganistanu. Ovakvi testovi, osim u Avganistanu, praktikuju se širom svijeta u najmanje 20 zemalja, ali Ujedinjene nacije (UN), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) , Žene UN-a i UN-ov ogranak za ljudska prava pozvali su na globalnu zabranu 2018. godine.

Iz WHO navode da nema naučnih dokaza da testovi nevinosti mogu potvrditi da li je osoba imala vaginalni odnos ili ne te da stoga ne treba da budu praktikovani. Himen, naime, može varirati – dok kod nekih ostaje netaknut i nakon polnog odnosa, neke se žene ne rađaju s himenom.

Izvor: kukosha.com

UN je testove nevinosti nazvao diskriminatornim prema ženama te naveo da isti krše ljudska prava.

“Društveno očekivanje da bi djevojke i žene trebale ostati ‘djevice’ temelji se na stereotipnim shvaćanjima da ženska seksualnost mora biti ograničena na brak. Ovakvo shvatanje štetno je za žene i djevojke na globalnom nivou”, navode iz UN-a, dodajući da su “testove nevinosti” diskriminacija žena.

Takođe, ljekari ne bi trebalo da pristanu na ove zahtjeve, jer time krše tri temelja etike struke:

– zaštita dobrobiti pacijenta
– poštivanje autonomije žene
– promicanje pravde

napisala je grupa etičara u eseju Lancet, a prenio Reuters.

“Test nevinosti ne štiti i ne promoviše zdravlje ženskih pacijenata, stoga je testiranje djevičanstva potpuno nespojivo sa svakim od ova tri načela profesionalne etike u opstetriciji i ginekologiji”, rekao je Laurence McCullough, etičar i istraživač zdravstvene politike na Baylor College of Medicine u Houstonu i koautor eseja.

Testovi djevičanstva rade se i u situacijama kako bi se, recimo, osiguralo da su žene djevice kada uđu u vojsku. Testovi se obavljaju i kada su žene optužene za moralni zločin ili ako su pobjegle od kuće.

U Južnoj Africi, test je, recimo, izašao iz upotrebe, ali je opet postao češći zbog porasta epidemije AIDS-a.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije