Zabavna Lola

Pulicer za Aretu, prvi baš takav

„Kraljica soula” dobitnica je Pulicerove nagrade (The Pulitzer Prizes).

Redakcija

Izvor. Mark Savaž / BBC

Foto: Joseph Sohm / Shutterstock.com

Areta Frenklin (Aretha Franklin) je posthumno nagrađena specijalnim priznanjem za „ogroman doprinos američkoj muzici i kulturi”.

Samo 11 muzičara prije nje je dobilo ovo priznanje, a među njima su Bob Dilan (Dylan), Skot Džoplin (Scott Joplin) i Džon Koltrejn (John Coltrane). Areta je prva žena u ovoj grupi.

Poznata pjevačica je preminula od raka pankreasa u avgustu 2018, u 76. godini.

Areta Frenklin – glas čovjeka i himna žene

Osvojila je 18 Gremija, imala 17 hitova na listama najboljih pjesama u Americi i bila prva žena uvrštena u Dvoranu slavnih rokenrola.

Bila je umjetnica snažnog glasa, a pjevala je pevala džez, soul, ritam i bluz.

Magazin Rolling Stone proglasio ju je najboljom pjevačicom svih vremena, zahvaljujući pjesmama Respect, Chain Of Fools i (You Make Me Feel Like) A Natural Woman.

Ove godine, Pulicerovu nagradu za muziku dobila je Elen Rid (Ellen Reid) za operu p r i s m.

Žiri koji je odlučivao o dobitnicima Pulicera opisao je djelo kao „hrabru novu operu… sa teškom temom – posljedicama seksualnog i emocionalnog zlostavljanja”.

„Osjećaj je nerealan”, rekla je kompozitorka iz Tenesija.

Pulicerova nagrada dodjeljuje se i za književnost, pozorište i novinarstvo.

Džeki Siblis Druri (Jackie Sibblies Drury) dobila je nagradu za Fairview, predstavu koju je žiri nazvao „teškom dramom koja se bavi pitanjem rase” i publiku navodi da se suoči sa „dubokim predrasudama”.

Pisac Ričard Pouers (Richard Powers) osvojio je nagradu za fikciju za The Overstor, priču o Amerikancima koje je spojila prirodna katastrofa, dok je Dejvid V. Blajt (David W. Bligh) dobio nagradu za biografiju Frederika Daglasa (Frederick Douglass), odbjeglog roba koji je postao vođa abolicionističkog pokreta.

Njujork Tajms (The New York Times) i Vašington Post (The Washington Post) dobili su nagrade za novinarstvo za izvještavanje o američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump), dok je specijalna nagrada pripala novinarima Kapital Gezete (Capital Gazette) koji su izgubili petoro kolega kada je napadač sa vatrenim oružjem uletio u redakciju u junu prošle godine.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije