Radoznala Lola

Možda ne znam kako se osvaja muškarac, al’ znam kako osvojiti ženu

Čitala sam prije par dana u nekom ženskom časopisu kako se osvaja muškarac . Bilo je tu mudrosti. Filozofije. Udžbeničkog opisivanja. Taktika.

Piše: Jelena Despot

Foto: Archv / Shutterstock.com

Sigurna sam da ste i vi, kao i ja savjetovale svoje prijateljice kako će. Sigurna sam da ste i vi pravile planove kako da se baš slučajno nađete u njegovoj ulici. Kako da ga vidiš a da ne budeš očajna. Kako da ne pokažeš da ti je previše stalo. Zato što to nije kul (kažu).

Ako ovaj tekst čitate misleći da ću vam ja reći kako, pređite na neki sledeći. Nije da ne želim, već nemam pojma.

Ja nisam kul. Ja ne umijem da taktiziram. Nikada i nisam. Zaljubljivala sam se prilično sladunjavo i udžbenički očajno. I to tako da zna sav svijet. I nije mi bilo važno.

Kad sam se zaljubila prvi put, tog dječaka smo na opštu nesreću njegove porodice pozivale na telefon 500 puta dnevno moja drugarica i ja. Tada nije bilo vibera, stickera, morao si da stisneš petlju, okreneš broj i progovoriš.  I da se nadaš da se neće javiti neko od njegovih ukućana. Šetale smo njegovom ulicom koja ama baš nikome osim stanara te ulice nije bila usput i naravno da smo ga srele i da smo u isto vrijeme izbiflale dvije laži zašto se nalazimo tu, koje se po nesreći naravno nisu poklopile. Tad je to bila najgora stvar na svijetu, sada je samo presmiješna uspomena. Pisala sam pisma.

Da li se muškarac osvaja tako što mu kuvaš. Pa ni o tome nemam pojma, jer ovog svog osvojenog nisam srela u kuhinji niti sam ulijevala povjerenje da znam napraviti nešto više od jajeta. Znala sam. On to nije znao.

Da li muškarci padaju na veliki dekolte. Pa neki sigurno padaju. Da li padaju oni za koje želiš i da ostanu. Ne znam. Svog sam upoznala i pletenoj oversize haljini koju je prije mene nosila mama u svojim tridesetim. Upoznali smo se slučajno onda kada nisam željela nikoga. Je li ga možda to osvojilo?

Ne znam šta je to potrebno da osvojiš nekog muškarca koji ti se dopada. Ne znam kako se flertuje. Nikada nisam umjela da čitam između redova niti sam se trudila. Nikada nisam umišljala da se nekome dopadam zato što bi mi se nasmijao. Nikada nisam pridavala pažnju tome što me je neko pogledao.

Ali znam kako se osvaja žena.

Foto: Archv / Shutterstock.com

Ona se ne osvaja mačo sranjima. Lupanjima šakom od sto. Ona se ne osvaja racionalnim izjavama.

Ona se ne osvaja preskupim poklonima. Ona se ne osvaja ključevima od auta. Ili stana. Večerama u preskupim restoranima.

Ona se osvaja u parku, na nekoj klupi. Njoj možeš da kupiš sok u prodavnici ili kinder jaje.

Ona se osvaja tako što je miluješ po kosi i citiraš njenog omiljenog pjesnika.

Njoj ćeš dopustiti da plače kada joj se plače i samo ćeš je zagrliti.

Njoj ćeš kupiti knjigu ili cvijet.

Tako se osvaja djevojka koju voliš i za koju želiš da ostane.

Ove koje kupuješ mijenjaš kada se pojavi model koji je više u trendu. Druge boje. Dimenzije. To su ove koje se potroše.

Možda je tako i sa muškarcima. Možda i oni vole jednostavne stvari. Možda ih smaraju te vaše taktike i igrice. Ne znam.

Ja sam jedino i uvijek umjela da budem dosadna, sladunjava i romantična ja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije