Naslovna vijestRadoznala Lola

Paroldo – magično italijansko selo koje vještice nazivaju domom

Pijemont je poznat po vinu, bijelim tartufima i raskošnom dvorcu, ali ovaj dio Italije je mnogo idiličnije od onog kako se na prvi pogled čini.

Prevela: Ana Tomić

Izvor: Silvia Marchetti / CNN

Foto: Silvia Marchetti / CNN

Nekih 80 kilometara jugoistočno od Torina, u brdima Lange, smješteno je relativno nepoznato selo sa bogatom istorijom, ali i sadašnjošću ogrezlom u magiju.

Sa populacijom od samo 230 mještana, Paroldo je lavirint srednjovekovnih sokaka, napuštenih kamenih nastambi i ukrašenih kapela. Ali, ono što je nafacninantnije u vezi sa ovim seocetom je da ovdje, vijekovima unazad, živi grupa šamana, odnosno žena za koje se vjeruje da imaju iscjeliteljske moći, donosi CNN.

Pod nazivom Masche, te žene opisuju kao dobre bijele čarobnice, koje imaju sposobnosti da liječe, ali i prave očaravajuće kulinarske poslatice.

“Njihova visprenost u kuhinji je, navodno, povezana upravo s njihovim magijskim sposobnostima, pa tako mogu da liječe sve vrste kožnih oboljenja”, pojašnjava mještanin Romano Salveti (Salvetti), vlasnik vijek stare konobe Trattoria Sallveti, koja je otvorena tokom cijele godine i koja je ranije bila njegov dom.

On dodaje da je, dok je odrastao, gledao svoju majku, koja je takođe bila Masche, kako liječi ljude.

Danas je on svojevrsni “lovac na vještice”, iako s dobrim namjerama. Sada je njegova želja, naime, da pronađe sve žive Mashe na tim prostorima i da ih poveže, radi očuvanja tradicije. Posljednja poznata Masche, koja je živjela ovdje, je bila Terezina (Teresina), koja je umrla 30-ih godina prošlog vijeka. Međutim, Romano kaže da one i danas žive u Paroldu, samo što o tome ne žele da govore javno i svoju magiju primjenjuju u tajnosti.

Romano Salveti / Foto: Silvia Marchetti / CNN

Moć da izliječe kožna oboljenja, od herpesa do psorijaze, Masche su usvajale i prenosile generacijama kroz istu porodicu. Dakle, prije nego što najstarija Masche umre, ona mora prenijeti svoja znanja unuci ili kćeri.

To su činile, navodno, jednostavnim dodirom, iako je i određena vježba bila neophodna, a sve to govori da se žene u Paroldu rađaju sa određenom energijom.

Prema predanjima, svima onima kojima nije mogla pomoći tradicionalna medicina, pohodili su ovo mjestašce da bi se izliječili.

Ritual izlječenja podrazumijeva da Masche izgovaraju molitve, dok brzim pokretima prstima prolaze iznad oboljelog mjesta na tijelu oboljelog, ali ga ne dodiruju. Time, vjeruje se, prekidaju sve veze sa “zlom”, jer masche smatraju da su neizlječive bolesti “đavolja rabota”.

“I to stvarno pomaže. Gledala sam mnogo puta i svoju baku kako to radi i izliječi ljude, koji su dolazili na njena vrati i tražili pomoć”, govori Ana Rosi (Anna Rossi), tridesetogodišnja mještanka koja vještine liječenja usavršava upravo od svoje bake.

Jedno od čuvenih jela s ovog prostora je Bagna càuda, kremasta supa od bijelog luka, ekstra djevičanskog maslinovog ulja i inćuna. Kasnije se dodaje svježe povrće, najčešće artičoka i celer, te kriške hljeba.

I dok legenda kaže da se vještice zapravo boje bijelog luka, on je zapravo bitan sastojak u Masche jelima zbog svog pozitivnog uticaja na opšte zdravlje, kao što je na primjer poboljšanje probave.

I u konobi Trattoria Salvetti možete probati neke lokalne specijalitete. Tu je na čelu kuhinje Salvetijeva sestra, za čija jela, iako ona negira da je Masche, posjetioci kažu da su čarobna.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije