Praktična Lola

Brak (ne) pati kad žena zarađuje više od muža

Džo (Joe) i njegova žena ranije su često poslovno putovali, međutim, kada su dobili djecu, jedno od njih je trebalo više ostajati kod kuće. Budući da su njegova putovanja trajala duže, odlučili su da to bude on.

Prevela: Staša Nikodinović

fatherly.com

Foto: grmarc / Shutterstock.com

„To je bio početak veliki promjene“, rekao je Džo. koji radi kao inženjer u Oklahomi. „Ta promjena je značila da ću se prvenstveno ja brinuti od djeci, odvoziti ih i dovoziti iz škole, voditi na preglede, treninge i slično, dok će mojoj ženi posao ostati prioritet u njenom rasporedu. Ona zarađuje skoro duplo više nego ja u ovom trenutku“.

Iako se ovakva raspodjela pokazala odličnom za porodicu, naišli su na osudu okoline koja nije najbolje reagovala na promjenu tradicionalno postavljenih uloga.

„Bio bih neiskren kada bih rekao da i ja nekada ne razmišljam o tome“, ispričao je. „Problem nije nastao zbog tolike razlike u zaradama, ali radi se o društveno osjetljivoj temi.“

Iako je broj porodica gdje je majka glavni privređivač i dalje prilično mali, radi se o stalno rastućem trendu: 1980. godine je samo 13 odsto udatih žena zarađivalo isto ili jednako kao njihovi muževi, a ta se brojka skoro uduplala do 2000. godine i porasla na 25 procenata. Od tada, porast je malo usporio, ali je 2017. godine ipak oko 28% porodica imalo ovakvu raspodjelu porodičnih uloga.

Ranije studije često su povezivale ovaj trend sa negativnim posljedicama po bračno stanje. Žene koje zarađuju više od njihovih muških partnera, čak i samo 5000 dolara viš na godišnjem nivou, imaju veću šansu da se razvedu, sudeći prema istraživanju koje je sprovedeno na Univerzitet u Čikagu (University of Chicago), 2015. godine.

Još jedno istraživanje sprovedeno na Kornel Univerzitetu (Cornell University) potvrđuje da muževi čije žene više zarađuju imaju veću tendenciju ka varanju i manje se brinu o domaćinstvu.

„U ovom slučaju govorimo o identitetu i osjećaju moći“, tvrdi klinički i forenzički psiholog Kejt Balestrijeri (Kate Balestrieri). „Često se muškarcima dodjeluje uloga osobe koja treba brinuti o porodici, što u najvećem broju slučajeva znači da trebaju da doprinose finansijski.“

Ako se muškarac tako osjeća, može početi misliti da mu se smanjuje njegova muževnost. Takvi muškarci često osjećaju sram, a sram se može preobratiti u bijes i pasivno agresivno ponašanje.

Foto: Pretty Vectors / Shutterstock.co

Neka istraživanja, međutim, prikazuju ovu temu na jedan drugačiji način, a to je da veza između činjenice da su žene sve češće one koje privređuju više za porodicu i broja razvoda sve više slabi, a da je najčešći razloga razvoda u stvari nedostatak generalne ravnopravnosti i poštovanja u braku.

Psiholozi smatraju da način na koji smo odgojeni utiče na naše poimanje braka i vezivanja mnogo više nego što smo mislili. Ako je muškarac odrastao u domu gdje njegova majka nije radila, a njegova žena sada zarađuje gomilu novca, on se može osjećati neugodno i nesrećno, a da pri tome nije ni svjestan odakle takve emocije potiču.

Ako je samopouzdanje muškarca na niskom nivou, dobra ideja bi mogla biti posjeta terapeutu, koji mu može pomoći da se ponovo poveže sa svojom vitalnošću i muževnošću. Tako mogu i naučiti kako da više vjeruju sebi i kreiraju partnerstvo zasnovano na ravnopravnosti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije