Lole iz komšiluka

Draga Mirka…

Svaki 25. u mjesecu obilježava se kao Narandžasti dan – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Piše: Jelena Pralica

Foto: CalypsoArt / Shutterstock.com

Ovog 25. tužna srca priznajem da više ni trunku ne sumnjam da nasilje nad ženama najpostojanije vrše same žene.

“Mora da zna da je žensko, a to podrazumeva da zna da zaćuti kada treba, jer mi treba mudro da naučimo da ćutimo, jer onda može da opstane i brak, onda možete da dobijete šta god hoćete, ali malo da sačekate. S druge strane, da kao žensko bude dama, da se ne ponaša onako kako dami ne priliči. Da, jednostavno, bude pravična kroz život i da bude srećna”, izjava je glumice Mirke Vasiljević.

Potresla sam se. Zbog svih onih koje i danas uče ovakvom razmišljanju i življenju. Ja bih da malo seciram, dio po dio, ovu izjavu, a donekle i iz lične perspektive.

Mora da zna da je žensko

Vjerovatno ne znaš baš čim si rođena, ali već prvom prilikom kad budeš u prilici da osvijestiš svoje postojanje, postane ti jasno da si žensko. Znači, i Mirka to zna više od četvrt vijeka. Ostalo mi ovdje uopšte nije jasno, šta tu treba da se mora znati?! Al kad se čovjek odmakne i dobro zagleda, postaje jasno da je ona samo glas armije žena, mladih žena – što je najtužnije, koje su tako vaspitane, al ne samo što su vaspitane, već se nijednog momenta, očito, nisu zapitale da li je to čime su ih sistematski kljukalji zaista najbolji izbor za njih, i kasnije u životu. Mislim da je za Mirku kasno, ali mi smeta što ovako i dalje vaspitavamo armije djevojčica i će one odrasti u ubjeđenju da je ova izjava zaista primjerena i nešto što tako treba.

A to podrazumeva da zna da zaćuti kad treba

Aaa, to znači?! Da ne bude zabune, ona ne misli da žena treba da ćuti zato što nema šta pametno, ili uopšte nema šta da kaže, već zato što će tako ostvariti određene benefite. Nisam jednom čula da je bolje da sad malo ćutiš, i trpiš, a onda da, kad se najmanje nada, revanširaš mu se zbog toga. A to može da bude i tako da mu to spočitavaš svako malo, što svakako ne utiče na bračnu idilu i harmoniju, ako pitamo iste te koje nas tako savjetuju, ili da mu “pucaš penale”. Ono kad kupiš sebi cipele od 300 evra, jer on, nakon svega, nema srca ni duše da ti prigovori, pa je, dakle, on izvukao deblji kraj. Život u ovakvom matrixu nikad razumjeti neću.

Foto: Patrick Foto / Shutterstock.com

Jer mi treba mudro na naučimo da ćutimo

Dakle, sve ovo što sam rekla, samo da shvatiš da si ti mudra, da je to što radiš mudrost, i ja mislim da ona stvarno vjeruje da to mudra dolazi od toga što je baš ubijeđena da baš ima muda.

Jer onda može da opstane i brak

Ovdje sam sad na skliskom terenu, jer kako da pričam o nečemu što ne znam. Mislim, ne znam kako opstaje brak. Ali ako nešto znam, na tu temu, to je da brak ne propada zbog toga što si nekome otvoreno rekao šta misliš, osjećaš, šta radiš, kakve su ti namjere i šta, otprilike, zauzvrat očekuješ, ako ćemo tako da posmatramo stvari. A još manje opstaje jer si pokoran. I naravno da ne mislim da je sreća neprestano nadmudrivanje, pokazivanje mišića i jednako bi mi smetalo i da neko misli da isključivo muškarci treba ovako da se ponašaju, zarad neke navodne dobrobiti. To prosto nije u redu!

Uostalom, svaki brak i ne treba da opstane. Nažalost ili srećom. A ovaj kalkulantski nikome svom ne bih poželjela.

Onda možete da dobijete šta god hoćete

Eto ga! Užasava me i straši broj žena koje pribjegavaju ovoj taktici. Pravi se nemušta, još bolje mrtva, šeni i idobićeš poslasticu. Mislim, stvarno me i nije briga što su pristale na takav život beskičmenjaka, ali mi istinski smeta što tako daju primjer nekoj djevojčici i prave od nje sljedeću sebe. Da, smeta mi i jako sam ljuta jer baš zbog takvih muškarci žene dijele da na fine, te takve fine i lake za održavanje, i one koje nisu nego za šamara, one što stalno nešto brondaju, prigovaraju i s kojima čovjek ne zna šta više i kako da radi. Tako nas dijele jer znaju da postoje i takve nemušte, koje su zapravo samo ugušile u sebi glas, svijest i savjest, jer im je tako lakše i ljepše, odnosno zato što znaju da će on onda da ćuti namirenog stomaka, ega i svega ostalog, a ona će il da pegla kartice ili šta već.

Fuj, gadite mi se!

Foto: Tiko Aramyan / Shutterstock.com

Ali malo da sačekate

Pa naravno, visoka škola taktiziranja i vječitog titranja da se neko slučajno ne bi potresao baš tad i baš jako. To što možeš da dobiješ sto bolesti dok to malo sačekavaš, nema veze, jel?! Ili kad sve tako radiš zapravo i nisi pod stresom i to vrijeme dok čekaš koristiš da se pozabaviš svojom zen baštom. Ja stvarno ne znam, evo nek mi neka slobodno objasni, zašto je bolje da malo pričekavaš umjesto da nekome ljudski objasniš šta nije u redui zašto se ne osjećaš kao da je sve u redu? On će da se uvrijedi, da burno reaguje, da se naljuti, da postane agresivan? Zaista ti treba takav neko i takav život? I ti takva samoj sebi?

Eto, nek mi neko najiskrenije odgovori?!

S druge strane, da kao žensko bude dama

Jebite se, znate! Ko je dama i šta znači biti dama? I gdje stoji to da svi treba da volimo da budemo ta i takva dama kakva je neko odredio da to znači. Evo za mene je, recimo, dama ona koja je hrabra, odvažna, iskrena, pravdoljubiva i svjesna i samosvjesna. Dama je ona koja poštuje i sebe!

Zbog ovakvih koje nam govore šta je dama, svaki otpor, svaki vid borbe za sebe ili neko zagarantovano pravo nailazi na osude i postaje razlog da nas neko omalovažava i ponižava jer, zaboga, jedna dama se tako ne ponaša!

Da se ne ponaša onako kako dami ne priliči

Napokon se slažemo, ova ti izjava ni najmanje nije damsko ponašanje.

Da, jednostavno bude pravična kroz život

Budi, tako i treba, al to nema nikakve veze s tim da treba da budeš đubre prema sebi.

I da bude srećna

Draga Mirka, jesi li ti srećna?

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije