Radoznala Lola

Iako mnogi znaju da je ova slika djelo Gustava Klimta, ime žene na njoj vjerovatno ne znaju

Imenica “muza” definiše se kao osoba ili personifikovana sila koja je izvor inspiracije za nekog umjetnika.

Prevela: Staša Nikodinović

alicedmagazine.com

Foto: The Kiss / Gustav Klimt

Mnogo kreativni muškarci tokom istorije duguju uspjeh upravo svojim muzama. U mnogim slučajevima, žena je ta koja simboliše inspiraciju za neka od najvažnijih umjetničkih djela ili lirskih remek djela.

Ono što većina biografija izostavlja je činjenica da su muze često nesrećne, zanemarene i osobe koje u određenoj mjeri pate od nekog psihičkog poremećaja.

Njihove karijere obično dospiju u ćorsokak zbog muškarca kojem predstavljaju izvor stimulacije, kako van, tako i u postelji. Njihovi tragični životi i često prerana smrt indikativni su i povezani sa ogromnom količinom energije koje su pružale tim muškarcima. Tu leži i razlog zašto su neki od najvećih umjetnika, poput Pabla Pikasa (Pablo Picasso), svoje muze tretirali istovremeno i kao boginje i kao obični otirač, ali ipak više kao otirač.

Dobar primjer ovakve sudbine je Emili Luiz Flege (Emilie Louise Flöge).

Izvor: Pinterest

I sama je bila uspješna žena i modna dizajnerka, sve dok nije upoznala čuvenog austrijskog slikara Gustava Klimta i započela sa njim dugogodišnju vezu, koja je u potpunosti zasjenila njenu karijeru.

5 umjetnica koje su odbile biti samo muze

Njegova najpoznatija slika „Poljubac“, inspirisana upravo Emilijinim likom, trenutno je izložena u muzeju Belvedere u Beču.

Par se upoznao kada je Emilija imala jedva 18 godina, a u tom trenutku Klimt je bio 12 godina stariji od nje. Oni su od tada na sve načine bili nerazdvojni, međutim, njihova veza nikada nije ozvaničena na bilo koji način.

Jedan nepotvrđeni izvor je tvrdio da se u jednom trenutku Emilija pokušala ubiti tako što je popila pretjeranu količinu pilula za spavanje, nakon što je saznala da je Klimt zaprosio bečku kompozitorku Almu Šindler (Alma Schindler), koja je u to vrijeme smatrana najljepšom djevojkom u Beču.

Izvor: Privatna kolekcija / Fondacija “Courtesy Klimt”, Beč

Takođe, Klimt je navodno imao 14 vanbračne djece.

Zamislite samo kako se Emilija osjećala. Da je tokom 1900. godina postojala verzija knjige „Ne sviđaš mi se baš toliko“ (He’s Not That Into You), ona bi se sigurno nalazila na njenim policama.

Malo toga se zna o njenom kasnijem životu. Nastavila je da radi kao modna dizajnerka sve do 1938. godine, a njen posao je pogotovo patio nakon gubitka mnogih mušterija jevrejskog porijekla, što je bio rezultat tadašnjih tragičnih istorijskih dešavanja.

Umrla je 26. maja 1952, u 78. godini. Uzrok njene smrti je nepoznat.

Iako Klimt nikada nije službeno priznao vezu sa Emilijom, njihova veza je bila neporeciva. Navodno je na svojoj samrtnoj postelji, 1918. godine, izgovorio samo riječi “Dovedite mi Emiliju”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije