Radoznala Lola

Žena koja ne osjeća bol i nikad nije anksiozna

Džo Kameron (Jo Cameron) iz Škotske shvata da njena koža gori tek onda kada osjeti miris svog spaljenog mesa.

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: BBC

Foto: bbc.com

Razlog za to je što je ona jedna od dvije osobe na svijetu koje imaju rijetku genetsku mutaciju zbog koje praktično ne osjeća bol, te nikada nisu anksiozni ili uplašeni.

Tek u 65. godini shvatila je da je drugačija od drugih ljudi, nakon što doktori nisu mogli vjerovati da joj ne trebaju lijekovi za ublažavanje bolova nakon ozbiljne operacije.

Kada je imala operaciju na ruci, doktori su joj rekli da kasnije može očekivati bolove.

Nakon što je shvatila da uopšte nema bolove, doktori su je poslali genetičari na Univerzitetu Oksford i tada je po prvi put otkrila istinu o svom medicinskom stanju.

Nakon što su ju testirali, pronašli su rijetku genetsku mutaciju zbog koje ne osjeća bol poput drugih ljudi.

Foto: bbc.com

Džo je za BBC Scotland izjavila da doktori nisu mogli vjerovati da joj nisu trebali lijekovi nakon operacije.

„Moji doktori su nakon toga provjerili moj karton i shvatili su da mi tokom cijelog života nisu trebali lijekovi za ublažavanje bolova“, kazala je.

Nakon toga su ju poslali u Englesku na genetičke testove. Ubrzo je postavljena dijagnoza i Džo je shvatila da nije samo nevjerovatno zdrava kao što je ranije vjerovala.

„Kada pogledam unazad, shvatim da mi stvarno nikada nisu trebali medikamenti, ali to nije bilo nešto o čemu sam mnogo razmišljala“, govori.

Ona nije osjećala bol čak ni tokom poroda.

„Bilo je to čudno, ali ja stvarno nisam imala nikakve bolove dok sam rađala. Bilo je to jedno sasvim ugodno iskustvo“, prisjeća se.

Jednom prilikom Džo je učestvovala na takmičenju u jedenju čilija zajedno sa mužem i njenim anesteziologom i dok su dvojica muškaraca burno reagovala nakon prvih zalogaja, Džo se samo smješkala.

„Loša strana toga je što nikada ne mogu znati ako mi se desi nešto loše. Nisam znala da mi kuk više ne funkcioniše usljed artritisa, sve dok nisam više mogla hodati“, ističe.

Doktori vjeruju da se Džo i brže oporavlja od drugih ljudi. Od ove kombinacije gena ona je manje zaboravna i anksiozna od većina populacije.

Džo je trenutno dio istraživanja čiji je cilj olakšavanje postoperativnog postupka i smanjenje bolova, a potencijalno i hroničnog bola, PTSP-a i anksioznosti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije