Hrabra LolaNaslovna vijest

Mladenci iz Sarajeva su odustali od darova i svom gradu poklonili šumu

Mladi bračni par iz Sarajeva je jednim svojim gestom oduševio cijelu regiju.

Redakcija

Foto: klix.ba

Naime, umjetnici Ena Mulavdić i Ebrahim Mohammadian Elird su odlučili da ono što je moglo biti njihov svadbeni poklon pretoče u nešto što će biti poklon zajednici, svom gradu, konkretno Sarajevu, ali i, kako kažu, cijelog planeti.

Izvor: klix.ba

Oni su se vjenčali u decembru prošle godine, a zvanicama su pred samo vjenčanje otvoreno poručili da im ne daruju bukete cvijeća, već da novac namijenjen za tu svrhu doniraju fondu za sadnice, odnosno, sadnju šume.

Predloženo – učinjeno!

Nedavno su, zajedno sa svojim gostima, organizovali radnu akciju, tokom koje su, u sarajevskom naselju Širokača, posadili 350 sadnica.

O lokalitetu, ali svim ostalim detaljima u vezi sa ovom akcijom, prethodno su dogovorili sa radnicima Kantonalnog javnog preduzeća za gospodarenje državnim šumama “Sarajevo-šume”, koji su im se takođe pridružili te pomogli u pravilnoj sadnji.

Ena i Ebrahim poručuju da su ovim činom, koji ne košta mnogo, željeli pokloniti nešto Sarajevu, ali i cijelom svijetu. Oni su pozvali i ostale zaljubljene parove, buduće i trenutne supružnike, da razmisle o ovoj ideji i vlastitoj ekološkoj svijesti.

LOLA DANA: Mladić sadi novu šumu da bi proizvela kiseonik za sve

“Mislim da je ovo priča koja bi se mogla i češće realizirati, uz malo truda i nevelika sredstva. Malo je dovoljno da se učini nešto vrlo pozitivno, ne samo za naš grad, već i cijelu planetu”, rekla je Ena za Hayat.

Žene se masovno udale za stabla: To je velika obaveza za nas mladenke

Izvor: klix.ba

Jeste li znali: Pola sata u šumi štiti imunitet čak dva meseca

Ena i Ebrahim su istakli da žele da rezultat ove njihove akcije bude nova šuma, ali i da svojim primjerom utiču na javnost i skrenu pažnju na uništavanje šuma, koje su i “pluća svijeta” i od kojih, između ostalog, zavisi opstanak više od dvije trećine kopnenih vrsta, dok istovremeno zaboravljamo upravo na njihov značaj za planetu i naš život na njoj.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije