Hrabra Lola

Jasaman Hejazi: Iranka koja je pokrenula sopstvene teretane i obezbijedila posao za 300 žena

„Zapošljavanje žena i njihova finansijska nezavisnost za mene su bili konstantna i glavna ideja vodilja tokom čitavog života. Moj najveći uspjeh je upravo to što sam kreirala posao za 300 žena“.

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: Neda Monem - thetehrantimes.com

Foto: thetehrantimes.com

Ovo su riječi Jasaman Hejazi (Yasaman Hejazi), osnivačice i generalne direktorice dvije inovativne i vrlo uspješne teretane, „Block #68“ i „CN Club“, u Teheranu.

Preko dvije decenije uspješnog menadžerskog iskustva dale su joj jedinstven uvid u izazove koji nastaju u navigaciji kroz poslovno okruženje u kojem pretežno dominiraju muškarci.

Jasaman se počela baviti baletom i gimnastikom sa samo tri godine, a sa sedam se godina se okrenula ka profesionalnom klizanju. Ona sebe prvenstveno definiše kao sportiskinju, a prvi veliki uspjeh bio je što je bila prva Iranka koja se profesionalno takmičila u umjetničkom klizanju. Njen entuzijazam i iskustvo pomogli su joj da se kasnije okrene ka preduzetništvu, a prvo takvo iskustvo bilo je u firmi „Enghelab Sports“.

Foto: Parinaz Goosheh – thetehrantimes.com

Njeno iskustvo u profesionalnom bavljenju sportom pomoglo joj je da se transformiše u ozbiljnu poslovnu ženu kakva je danas. Sa vremenom je rasla popularnost njenih teretana među ženama svih godina.

U sklopu teretana pokrenute su razne inicijative za promociju timskih sportova među ženama koje se generalno malo bave ovim vrstama sporta u Iranu. Njena želja je da se sruše barijere po ovom pitanju i da se ženski sport u Iranu približi globalnim standardima.

Foto: Parinaz Goosheh – thetehrantimes.com

Ključni korak pri tome je kreiranje novih mogućnosti za bavljenje sportom za sve žene. Pri tome Jasaman podrazumijeva meditacijsku praksu, aerobičke vježbe, vježbe snage i sve druge vrste sportova.

Njen najveći ponos je što je uz pomoć svojih teretana kreirala poslove za 300 Iranki, od kojih su se neke po prvi put zaposlile i postale finansijski nezavisne (od muškaraca).

Foto: Parinaz Goosheh – thetehrantimes.com

Jasaman i u budućnosti želi uticati na povećanje ravnopravnosti među polovima, a smatra da su same žene te koje predstavljaju jedan od najvećih izazova pri radu na tom cilju. Smatra da se o problemima priča, ali da se žene i dalje previše suzdržavaju zbog nedostatka znanja i pogrešnog obrazovanja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije