Zabavna Lola

Zašto su aplikacije za upoznavanje nešto poput bicikla

Kada se bicikl pojavio, djelovao je kao agent velike društvene promjene.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: 1843magazine.com

Foto: Everett Collection / Shutterstock.com

Posmatraču iz 21. vijeka bicikl može da djeluje krajnje nezanimljivo. Ali, moderni dizajn bicikla se prvi put pojavio još 1890-ih i viđen je kao agent radiklane društvene promjene.

Odmah su ga zavoljeli društvenjaci i naprednjaci, te je bicik bio usko povezan sa emancipacijom i napretkom. Žene su zbog njega čak napustile viktorijanski stil u oblačenju, zarad pantalona.

“Bicikl izjednačava”, naglašeno je tih 1890-ih u jednom časopisu. “Stavlja siromašnog čovjeka u istu ravan sa onim bogatim, tako da može da pjeva na otvorenoj cesti, baš kao što to može i bogataš.”

To je (možda) bio malo pretjeran opis, ali je bicikl tada zaista imao jasan društveni uticaj, a posebno na jedno područje. U pitanju su romantični izlasci. Biciklisti su, naime, tada mogli putovati van svojih zajednica, što je u mnogome povećavao broj potencijalnih bračnih partnera.

Jednako tako, omogućili su mladima da pobjegnu od starijih koji su imali zaduženje da ih prate u izlascima. A tek kada se na tržištu našao bicikl za parove…

Točkovi promjene: Bicikl i ženska prava

Čak je i probušena guma pružala priliku za romantični predah.

A kako je bicikl bivao sve jeftinije – a i brige o tome da žene koje ga voze neće moći rađati djecu, da će se razboljevati i u potpunosti izgubiti moralna načela su se smirile – prvobitno ludilo je nestalo.

Ne tako davno jedna je tehnološka novina značajno proširila društvene krugove i dramatično produbila romantične prilike. U pitanju je naravno on-line upoznavanje, odnosno aplikacija za tako nešto.

Baš poput bicikla, ova je aplikacija zbližila ljude koji se drugačije možda ne bi ni upoznali. Dobar postotak parova koji su se upoznali na ovaj način završi i u braku.

Ženska snaga je i na biciklu

Sve više se ljudi upoznaje upravo na ovaj način, globalno.

Ove su aplikacije završile ono što je bicikl započeo. Obje su ove tehnikalije… pa, zapravo revolucionarne i kada je ljubav u pitanju.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije