Radoznala Lola

Zašto jednog vozača školskog autobusa nije stigla kazna za silovanja djevojčice

Jedan Njujorčanin je osuđen na 10 godina uslovne kazne, dok je u potpunosti izostala zatvorska kazna nakon što se izjasnio kao kriv u slučaju silovanje 14-godišnje djevojčice koju je upoznao dok je vozio školski autobus.

Prevela: Staša Nikodinović

huffpost.com

Foto: LightField Studios / Shutterstock.com

Džejms P. Meklaski (James P. McClusky), sudac iz Njujorka, branio je pred javnošću svoju kontroverznu odluku nakon suđenja Šejnu Pišeu (Shane Piche) zato što smatra da je u ovom slučaju postojala samo jedna žrtva, a ne više njih.

Šejn Piše je žrtvu, navodno, upoznao dok je vozio školski autobus u Votertaun školskom distriktu (Watertown City School District) u Njujorku, prošle godine. Piše, koji je tada imao 25 ili 26 godina, sudeći po različitim izvještajima, silovao je 14-godišnju učenicu u svom domu, u junu 2018. godine, a uhapšen je nekoliko mjeseci kasnije.

On je prvobitno osuđen na zatvorsku kaznu drugog stepena za silovanje, prvostepenu kaznu za nezakonito postupanje sa maloljetnikom i ugrožavanje dobrobiti djeteta, s obzirom da je djevojčici ponudio alkohol prije nego što je nasrnuo na nju. Majka žrtve ispričala je, u februaru, za lokalnu TV stanicu WWNY, da je Piše “njenoj kćerki kupovao poklone i pozivao nju i druge maloljetnike kod njega u dom i davao im alkohol”, prenosi HuffPost.

Piše, koji više nije zaposlen kao vozač školskog autobusa, izjasnio se kao kriv i osuđen je na manju, trećestepenu kaznu za silovanje. Očekivalo se da bude proglašen za seksualnog prestupnika drugog stepena, što prema zakonu znači da se radi o prestupniku srednjeg rizika za ponovni prekršaj. Time bi njegova adresa bi bila dostupna za širu javnost.

Foto: LightField Studios / Shutterstock.com

Umjesto toga, Piše je na kraju osuđen na desetogodišnju uvjetnu kaznu i proglašen je za seksualnog prestupnika prvog stepena, nakon odluke sudije Meklaskog. Radi se o najnižem stepenu koji se može dodijeliti seksualnim prestupnicima i njihove adrese nisu dostupne za javnost.

Meklaski je opravdao svoju odluku činjenicom da Piše ranije nije imao problema sa zakonom i da je uhapšen prvi put, te da se radilo o samo jednoj žrtvi. Piše će morati platiti i sudske takse, kao i registracijsku taksu za seksualne prestupnike. Osim toga, zabranjeno mu je da sam, bez prisustva drugih osoba, bude u društvu osoba mlađih od 17 godina.

„Voljela bih da je Šejn Piše dobio zasluženu zatvorsku kaznu zbog onog što je učinio mom djetetu“, izjavila je majka maloljetne žrtve i naglasila da je od nje uzeo nešto što ona više nikada neće moći vratiti.

Njena kćerka se zbog navedenog slučaja sada bori sa depresijom i anksioznošću.

Takođe, presuda je izazvala bijes javnosti, ali i nekih poznatih osoba.

 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije