Praktična Lola

Kako da seks ostane zanimljiv u 20-im, 30-im, 40-im, 50-im…

Seks se, poput naših tijela, mijenja tokom cijelog našeg života.

Prevela: Staša Nikodinović

healthline.com

Foto: Soloviova Liudmyla / Shutterstock.com

Kako se naše zdravlje mijenja, tako se mijenja i način na koji upražnjavamo seks, od načina na koji uživamo u njemu do načina na koji ga praktikujemo.

Osoba koja smo sada i osoba koja ćemo biti u budućnosti nisu jedno te isto. Postoje očite fizičke promjene. Tokom godina, vagina se skraćuje i postaju uža, a njeni zidovi postaju tanji i pomalo ukočeniji. Smanjena vlažnost vagine još je jedna moguća nuspojava starenja, a kod muškaraca može doći do erektilne disfunkcije.

Ipak, u seksu se može uživati odlično i u dvadesetim, i u tridesetim, i u četrdesetim, i u pedesetim…

Dvadesete

Čelsi (Chelsea), 25-godišnja lezbejka, kaže da se način na koji upražnjava seks definitivno mijenjao tokom njenih dvadesetih. Budući da je najmlađe dijete u vrlo religioznoj južnjačkoj porodici afroameričkog porijekla, odrasla je misleći za seks da je tabu tema.

Kada je krenula na koledž, Čelsi je imala priliku da više istraži svoju homoseksualnost. Nakon što je završila strudije, njena ideja o seksu još se više pomakla od početne tačke, kada je smatrala da se radi o tabu temi. Njen trenutni seksualni život povezan je sa osjećajem slobode, zadovoljstva i samouvjerenosti.

Kada se završila njena prva ozbiljna veza, počela je eksperimentisati sa poliamorijom i bila je istovremeno u romantičnoj vezi sa više osoba. Za Čelsi, bilo je vrlo oslobađajuće što se mogla riješiti svojih starih pogleda na seks, a kaže da joj je u seksu najvažnija komunikacija.

Foto: Sante77777/Shutterstock.com

Tridesete

Tridesetčetvorogodšnji Endru (Andrew) i 35-godišnja Donora su bračni par koji svoju vezu opisuje kao “intenzivni divlji požar koji ih često obuzme i tada izgube kontrolu”.

Endru objašnjava da nemaju problema sa intimnošću zato što se osjećaju tako “sigurno jedno sa drugim” i zato što je seksualna hemija između njih prirodna. Endru smatra da nije ni znao šta je prava intimnost dok nije nju upoznao i da mu je tek Donora otkrila kako da se otvori na pravi način. Ona ga je čak naučila kako da se ljubi!

Po Donorinom mišljenju, aplikacije poput Tindera doprinijele su u velikoj mjeri padu intimnosti koja se inače javlja prirodno i spontano nakon upoznavanja koje se kasnije razvije u nešto više.

Četrdesete

Lajla (Layla) je u poliamorskim vezama i živi sa hroničnim zdravstvenim problemom. Ona je u ozbiljnoj i dugoj vezi sa jednim bračnim parom i smatra da se njen seksualni život dosta mijenjao tokom godina.

„Tek sam napunila 40 godina, ali već se osjećam dosta drugačije od svojih dvadesetih i tridesetih. Osjećam kao da poznajem moje tijelo mnogo bolje nego ranije“.

Kako je odrastala prije pojave interneta, Lajla nije imala pojma o tome da postoje poliamorske veze.

„Oduvijek sam osjećala kako monogamija guši moju seksualnost zato što nisam mogla flertovati i izlaziti na ljubavne sastanke. U sebi sam nakupila toliko stida i srama i osjećala sam se kao grozna i plitka osoba koje je pretjerano seksualna i koja zaslužuje da bude sama“.

Ipak, nakon što je upoznala svog momka odmah su “kliknuli” i uskoro je upoznala njegovu ženu. Nije znala da je biseksualna i tada je po prvi put eksperimentisala, kada je isprobala trojku. Sve troje su se, ubrzo nakon toga, međusobno zaljubili jedni u druge.

„To što uspješno održavamo vezu već skoro četiri godine ravno je dobitku na lutriji“, ispričala je.

Lajla pati od mijalgičnog encefalomijelitisa (ili sindroma hroničnog umora), rijetkog zdravstvenog poremećaja od kojih se svakodnevni zadaci skoro ne mogu obavljati i zbog kojih je Lajla često preumorna za seksualne odnose, nekad i po šest sedmica ili duže. Ipak, njeni partneri imaju razumijevanja i pronašli su način kako da zajedno funkcionišu.

Foto: Africa Studio/Shutterstock.com

Pedesete, šezdesete i kasnije

Šezdesetpetogodišnja Džena (Jenna) ne može imati penetraciju već dugo, zbog intenzivnog bola prilikom snošaja, a sa svojim partnerom je već 35 godina.

„Takvu vrstu seksa ne praktikujemo već veoma dugo, više se ni ne sjećam kada je bio posljednji put kada smo mogli imati normalan odnos. Ne znam hoću li ikada više to moći raditi. Pričala sam sa ginekologom o tome i isprobala razne stvari, a koristim i razna sredstva, kao što je estrogen, kako bih smanjila suvoću vagine. Ipak, to mi nije pomoglo onako kao što sam se nadala“, ispričala je.

Zajedno sa partnerom eksperimentiše sa raznim drugim vrstama seksa, poput seksa sa vibratorom koji nekad koristi i sama kako bi postigla orgazam.

Često se seks starijih osoba i dalje smatra tabu temom, ali kada je to seks bio ograničen samo na osobe u dvadesetim i tridesetim godinama?! Tokom 2012. godine, dvije trećine učesnica u jednom istraživanju, uključujući i one starije od 80 godina, izjavile su da su zadovoljne svojim seksualnim životom. Istraživanja su pokazala da seks čak postaje bolji sa godinama budući, da žene s godinama više uče o sebi i svom tijelu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije