Zabavna Lola

Danijela Stil: Ljubavna priča o haljini

Ovo je ljubavna priča o haljini.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: DANIELLE STEEL - harpersbazaar.com

Foto: BRIGITTE LACOMBE / harpersbazaar.com

Ljubavna priča o haljini, da. Znam, zvuči čudno, ali ovo nije obična haljina. Ovo je Diorova haljina u kojoj su uspomene nastale.

Visoka moda je danas rijetka forma umjetničke ekspresije. A to je nešto uz šta sam ja odrasla, sa životnom pasijom za modom. Imala sam sreću pa sam prisustvovala revijama visoke mode još kao mlada djevojka, u svojim tinejdžerskim godinama, u Parizu. Moja mi je baka poklonila prvo dizajnersko odijelo kada sam imala samo 17 godina. Umjetnik koji ga je dizajnirao je davno preminuo. Obožavala sam to blijedoplavo-bijelo odijelo. Nosila sam ga uz svoju tada kratku kosu – Tvigi (Twiggy) stil – i mislila sam da sam tako chic.

A moja mi je svekrva poklonila prvu ikada haute couture haljinu – crna Balenciaga večernja haljina. Već smo nekada pripadale jedna drugoj i savršeno mi je pristajala.

Moja strast za modom je bila iskrena i ozbiljna, piše književnica Danijela Stil (Danielle Steel) za Harper’s BAZAAR.

Dizajner koji je žene oslobodio okova korzeta

Uporedo sam studirala na dva fakulteta, a jedan od njih je Pariška škola dizajna. Petoro od moje devetoro djece su ćerke, od kojih tri rade u modnoj industriji i gaje istu strast prema modi kao i ja. Vodila sam ih na revije visoke mode još od kada su bile male. I da, komadi sa takvih revija su uvijek bili skupi, ali ne kao što su danas. Danas kao da su iz stratosfere. Pritom, više kao da nema pravih modnih kuća. Jedine koje su zadržale te originalne ideje modne kuće su Dior i Chanel. One su pritom zaštićene vrste. Ali, još su žive.

Ono što definiše haute couture, odnosno visoku modu, je to što je svaki šav ručno odrađen (ni jedan jedini nije djelo mašine). Dizajnirali su ih veliki majstori, a potom ih stvaraju krojačice koje se edukuju po 12 godina prije nego što smiju da načine i jedan komad.

Haljine prvo idu na revije (u januaru i julu za visoku modu) na koje možete doći samo sa pozivnicom. Budu na impresivnim lokacijama. No se ih prelijepi modeli, a filmske zvijezde i modni urednici i prve dame prisustvuju. Potom, kao klijent, možete zakazati termin u pomenutoj kući, te probati one komade sa revija koji su vam se najviše svidjeli. To je sveukupno poput nekog sna – tu, gdje je čak i zrak čaroban, probate divnu haljinu zbog koje se osjećate kao princeza. I to je tek početak. Idete na nekoliko termina kod krojača i sačekate nekoliko mjesci da dobijete haljinu.

Iščekivanje je dio misterije i magije.

Prva je proba u muslinu, to je dio rituala. Naredni temin, ili dva, su u datoj haljini, u datom materijalu.

Na kraju dolazi u kutiji, i tu je – tvoj dragulj, tvoja nagrada, haljina o kojoj si sanjala mjesecima, koja ti i savršeno pristaje i koju ćeš voljeti godinama, zauvijek, i u kojoj ćeš stvarati uspomene.

Haljina o kojoj ja pišem je letjela iz Pariza do San Franciska, te stigla u ogromnom drvenom sanduku, jer ima veliki obruč za suknju. Otvaranje tog sanduka, koji nije mogao proći kroz vrata, je bilo kao otkrivanje nekog umjetničkog djela.

Stigla je haljina koju sam čekala. I, kada sam je probala, savršeno je pristajala – naravno.

Danijela Stil sa suprugom, tokom žurke u njihovom domu, 1994. godine u Diorovoj haljini / Foto: harpersbazaar.com

Haljina je, zapravo, sastavljena od svilene bluze boje slonovače, sa dugačkim rukavima i rolkom, strukirana da ide sa balskom suknjom boje konjaka.

Materijal je lagan, a obruč (od tanke metalne žica, poput kaveza za ptice ispod haljine) je širi oko pola metra. Kreće se poput zvona, te ima šlep koji lagano prati. A i obruč je veoma lagan, pa djeluje kao da haljina lebdi oko mene.

Budući da sam veliki ljubitelj starinskih stvari i starih kuća, relikvija prošlosti, moj suprug i ja smo, kada smo osnovali porodicu, kupili jednu staru kuću te je restaurirali. Bila je tu i balska sala.

Obožavali smo organizovati žurke, a mogli smo pozvati i stotine ljudi, sa sve bendom tako da možemo da plešemo do dugo u noć.

To je tako zastarjeli stil, era koja se neće ponoviti, ali kako je samo divna bila.

Bila je to savršena prostorija za Diorovu haljinu sa balskom suknjom. Moj je suprug bio divan i elegantan plesač. I nikada neću zaboraviti taj osjećaj dok sam klizila plesnim podijumom u magičnoj haljini.

Visoka moda i služi tome – da se osjećaš magično. I zbilja jeste. I dan danas mogu da nosim tu haljinu, divna je i vanvremenska.

Ta je haljina poema u ljubavnoj priči koja traje zauvijek. 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije