Radoznala Lola

Još uvijek neriješen slučaj teksturisanih implanata koji izazivaju rak

U martu su tokom dvodnevnog saslušanja mnoge žene javno zatražile od Administracije za hranu i lijekove u Americi ukidanje implanata za grudi povezanih sa rijetkim oblikom raka.

Prevela: Staša Nikodinović

thelily.com

Foto: Akimov Igor / Shutterstock.com

Agencija je objavila da neće poduzeti te korake ali da će uvećati napore u sakupljanju i širenju informacija u vezi rizika povezanog sa ovom vrstom implanata.

Na saslušanju, žene su izjavile da su im implanti naštetili i zatražili su od agencije da poduzme korake kako bi se zaštitili potrošači, uključujući više informacija o rizicima pri korištenju uređaja ove vrste i zabranu određenih uređaja. Mnoge su rekle da prije ugradnje nisu dobile prave informacije o mogućim problemima.

Administracija za hranu i lijekove smatra da proizvod (vrsta implanta sa teksturom) ne treba biti zabranjen po legalnim standardima, na bazi trenutno dostupnih informacija i podataka.

Foto: Gorodenkoff – Shutterstock.com

Neke druge zemlje su zabranile ili ograničile prodaju određenih vrsta teksturisanih implantata zbog brige oko toga da mogu dovesti do nastanak anaplastičnog limforma velikih ćelija ili tzv. BIA-ALCL limfoma.

Neki od uređaja nisu u prodaji na teritoriji Amerike. Teksturisani implantati čine osamdeset posto tržišta u nekim zemljama, dok u Americi čini samo deset posto implanata koji se kupuju i ugrađuju u ovoj zemlji.

Razboljela sam se zbog implantata u grudima

Većina žena kod koji se razvila gore navedena vrsta raka ugradili su teksturisanu vrstu implanata, ali postoje i neki slučajevi kod kojih je do pojave raka došlo i nakon ugradnje implanata sa glatkom površinom. U pojedinim slučajevima, nije sigurno da li se radi o implantima sa teksturnom ili glatkom površinom.

Džejmi Kuk (Jamee Cook) kojoj su implante izvadili 2015. godine i koja je osnovala udruženje koje se brine o pravima osoba koje su oboljele zbog ugradnje implanata veoma je razočarana što Administracija za hrane i lijekove nije još uvijek priznala ovu bolest. „Definitivno se radi o napretku“, izjavila je ona. Dodala je da ju je razočarala i činjenica da Administracije za hranu i lijekove nije zabranila određene vrste implanata sa teksturom. Ipak, ona smatra da ta činjenica nije pretjerano iznenađujuća kada se uzme u obzir da je ova Agencija to učinila do sada samo dva puta u istoriji: hirurške rukavice sa puderom i prostetička vlakna za kosu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije