Hrabra LolaNaslovna vijest

LOLE DANA: Brazilski par koji je posadio dva miliona stabala i oživio čitav ekosistem

Sebastijao (Sebastião) Salgado i njegova supruga Lelia (Lélia) Deluiz Vanik Salago nisu mogli da se pomire sa gubitkom Atlantske šume koja je bila gotovo u potpunosti ogoljena konstantnom sječom.

Priredila: Nataša Bursać

Foto: smithsonianmag.com

Odlučili su da pokažu šta malo volje može da postigne. 20 godina kasnije – imaju čime da se pohvale.

Naime, proteklih nekoliko decenija praksa sječe šume je posebno izražena, a neka područja, poznata po ogromnim zelenim prostranstvima, poput date Atlantske šume, koja se prostire južnom obalom Brazila, posebno su pogođena.

Velika područja ove su šume bila ogoljena i pusta. Više od 85 % nekada vitalne prašume je uništeno krčenjem.

Ipak, jedan je fotograf odlučio da, zajedno sa svojom suprugom, spasi barem dio nekada grandiozne prašume.

Foto: brightvibes.com

Treba napomenuti da je ovaj prizor zatekao poznatog fotografa kada se vratio iz Afrike, nakon fotografisanja užasa genocida u Ruandi.

I ovaj ga je dakle prizor duboko pogodio.

Stoga su on i njegova supruga zasukali rukave, spremili potrebnu opremu i sadnice i otpočeli posao.

“Zemlja je bila bolesna. Sve je bilo uništeno. Tek oko 0,5 % površine je bilo pod šumom. Tada je moja žena predložila da ponovo posadimo šumu. Poslije mnogo godina, naš napor je urodio plodom, životinje su počele da se vraćaju. Kako se šuma ponovo rađala i mi smo se preporodili zajedno sa njom“, rekao je Salgado za Gardijan još prije nekoliko godina.

Foto: Thinking Minds / Facebook

Potom su osnovali i “Instituto Terra”, malu organizaciju koja je do sada posadila četiri miliona mladica, potpuno obnovivši i proširivši dio nekadašnje šume.

Danas, 172 vrste ptica, 33 vrste sisara, 15 vrsta gmizavaca, 15 vrsta vodozemaca i 293 vrste biljaka ponovo čine bogat ekosistem.

LOLA DANA: Mladić sadi novu šumu da bi proizvela kiseonik za sve

Sve je to zahvaljujući njima, njihovoj nesebičnoj ideji, ali i realizaciji. Stoje kao primjer kako naše malo može planeti da godi mnogo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije