Radoznala Lola

Neobičan štrajk glumice Alise Milano

Glumica i aktivistkinja Alisa Milano (Alyssa Milano) predložila je dobri stari štrajk apstinencijom od seksa kao znak protesta najavljenom zakonu koji zabranjuje abortus.

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: thelily.com

Foto: therightscoop.com

Novi zakon u američkoj državi Džordžija jedan je od najrestriktivnijih u ovoj zemlji i zabranjuje abortus u situacijama u kojima doktor detektuje loš ritam rada srca i razna druga medicinska stanja. Države Misisipi i Ohajo dopustila su uvođenje sličnog zakona.

Alisa Milano postavila je na svom Twitter profilu poziv na protest u kojem podstiče javnost na abstinenciju od seksa u znak protesta.

„Dok žene ne dobiju legalnu kontrolu nad svojim tijelima ne trebaju rizikovati da ostanu trudne.“, napisala je glumica na svom profilu. „Pridružite mi se u protestu tako što nećete praktikovati seks sve dok ne dobijete autonomiju nad svojim tijelom. Vrijeme je za #SexStrike (Štrajk seksom).“

Njena politička taktika ima dosta sličnosti sa antičkom grčkom komedijom „Lusistrata“ (Lysistrata) u kojoj žene podstiču jedne druge da uskrate seks muškarcima sve dok ne okončaju Peloponeski rat 404. godine prije nove ere.

Milano je izjavila kako je drago što je njen tvit podigao svijest javnosti o ratu koje repubikanci vode protiv žena i autonomije njihovih tijela.

„Zapamtite moje riječi, jedan od ovih zakona će završiti na Vrhovnom sudu, a to bi moglo direktno uticati na živote mnogih žena u ovoj zemlji. Moramo se suprostaviti bilo kojoj legislativi koja na bilo koji način utiče na našu seksualnu slobodu i autonomiju naših tijela.”

Senat u državi Alabama odgodio glasanje o legislativi o abortusu

Senat u državi Alabama odgodio je glasanje o kontroverznom zakonu o abortusu 9. maja. Do nedjelje ujutro tvit koji je postavila Alisa Milano imao je 38 000 lajkova i 13 000 retvitova. Neki su podržavali njenu ideju dok drugi tvrde kako ona samo još više naglašava stereotip da su žene te koje pružaju seks a muškarci oni koji ga konzumiraju.

„Ovdje se čini kao da je seks neka vrsta usluge koju žene pružaju muškarcima; osim toga, ovako se još više naglašava mizogina teorija da žene treba biti sramota što žele seks.“, bio je komentar jednog korisnika.

Jedan drugi korisnik argumentovao je protiv njenog poziv na abstinenciju sljedećim pitanjem „Nije li to upravo ono što su konzervativci željeli?“

#MeToo GODINU KASNIJE: Srušio je moćne muškarce i još ponešto

Drugi tvrde da ona radi istu stvar kao i oni protiv kojih se bori:

„Ako govorite ženama da ne trebaju imati seks to je takođe jedan od način na kojima im oduzimate kontrolu nad njihovim tijelom.“, kritikovao je još jedan korisnik.

Ipak, neki su njenu ideju podržali:

„Odlična ideja!!!“, napisao je neko i dodao „Prevencija je najbolji način za sprečavanje neželjene trudnoće.“.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije