Hrabra Lola

Nor Inajat Kan: Indijska princeza koja je špijunirala za Britance

Odgajana u Britaniji i Francuskoj kao potomak indijskog plemstva, bilingualna Nor Inajat Kan (Noor Inayat Khan) regrutovana je od strane elitne specijalne operativne jedinice (SOE) 1942. godine u Parizu da radi kao radio operater tokom Drugog svjetskog rata. I tako počinje njena priča puna hrabrosti i iskušenja. 

Prevela: Staša Nikodinović

bbc.com

Foto: mirror.co.uk

Podaci iz nacionalnih arhiva pokazuju da je ona bila prvi ženski bezični operater poslan u Francusku koju su tada okupirali nacisti tokom Drugog svjetskog rata.

One je bila nježna djevojka, pisac dječijih priča i muzičarka, ali kasnije je doživjela pravu transformaciju. Postala je prava tigrica na bojnom polju.

Nakon što je izbjegavala zatočeništvo duže od tri mjeseca ipak je uhvaćena, mučena i na kraju upucana u njemačkom koncentracionom logoru Dahau 1944. godine.

Njene posljednje riječi, izgovorene dok je njemački streljački vod podigao svoje puške na nju, bile su jednostavne: „Liberte“ (Sloboda).

Sloboda je bila od velike važnosti za ovu pacifiskinju koja je postala ratna heroina.

Foto: feminisminindia.com

Za svoju hrabrost nagrađena je posthumno sa Džorž krstom (George Cross). U Francuskoj je dobila orden Ratni krst (Croix de Guerre), a kasnije i dva spomenika i godišnju ceremoniju kojom je obilježena njena smrt.

Bila je hrabra, glamurozna, a istovremeno i veoma osjetljiva i zastrašujuća. Njeni postupci bili su povezani sa njenom averzijom prema fašizmu i diktaturi, a ne pretjeranoj ljubavi prema Britaniji.

Njen čukundeda bio je Tipu Sultan, muslimanski vladar Misore tokom 18. vijeka. On je odbio da se povinuje britanskoj vlasti i ubijen je tokom bitke 1799. godine.

Rođena je 1. januara 1914. godine u Rusiji od majke Amerikanke i oca Indijca, a djetinjstvo je provela u Londonu. Porodica se preselila u Francusku dok je još bila dijete i jedno vrijeme živjeli su u Parizu gdje se Nor obrazovala i naučila tečno pričati francuski. Studirala je medicinu i muziku.

Foto: noormemorial.org

Kada je 1939. godine izbio rat, Nor je prošla obuku za sestru pri francuskom Crvenom krstu. Pobjegla je iz zemlje malo prije nego što se francuska vlada predala Nijemcima 1940. godine.

Ubrzo je stigla u Veliku Britaniju, gdje se pridružila ženskim pomoćnim zračnim snagama kao bežični operater, te je uskoro i privukla pažnju rekrutera SOE, elitnog špijunskog odreda čiji je član postala 1942. godine.

Njeno kodno ime postale je Medlin i pridružila se drugima u borbi za oslobođenje Evrope. Uskoro je postala jedna od najboljih operativki.

Iako je jednog po jednog člana njenog tima hapsio Gestapo, Nor je dugo uspjevala presretati nacističke radio poruke koje je slala u Britaniju.

Foto: production.patheos.com

I, iako su je nadređeni mnogo puta upozoravali na opasnost, nije željela da se vrati kući već je ostala u Parizu gdje je potpuno samostalno vodila čitavu špijunsku mrežu tri mjeseca.

Na kraju je neko odao njen položaj, te je uhapšena i zatvorena. Tokom narednih deset mjeseci, uprkos brutalnom tretmanu i izgladnjivanju u jednom zatvoru u Njemačkoj nije odala nijednu informaciju.

U septembru 1944. godine ona i još tri SOE agentice prebačene su u Dahau koncentracioni logor gdje je 13. septembra upucana i ubijena.

Ostala je upamćena kao izuzetno inspirativna ličnost koju moderna istorija nipošto ne smije zaboraviti.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije