Hrabra Lola

Bitka svih bitaka: Zakon o abortusu u Alabami

Zagovarači (reproduktivnog, ali i mentalnog) zdravlja žena i pristalice Demokratske stranke su se obavezali na borbu protiv mjera i napora da se uopšte stavi pitanje na pravo na abortus širom SAD-a.

Priredila: Nataša Bursać

Foto: Sundry Photography / Shutterstock.com

Ova borba da se zaustavi implementacija gotovo potpune zabrane na abortus u Alabami će, po svemu sudeći, „divljati“ još mjesecima nakon što je Senat usvojio zakon kojim se abortus zabranjuje u bilo kojem stadijumu trudnoće.

Naime, Senat Alabame, u kojem većinu imaju republikanci, glasao je sa 25 prema šest glasova za to da se abortus u bilo kojoj fazi trudnoće smatra krivičnim djelom kažnjivim sa 99 godina zatvora ili doživotnim zatvorom onom ko vrši abortus.

Jedini izuzetak bio bi ako je zdravlje žene ozbiljno ugroženo. Nadalje, Senatori su odbili prijedlog da se kao izuzetak uzmu slučajevi silovanja ili incesta.

Istina o “jezivom” zakonu o abortusu koji je Njujork upravo usvojio

Kako se procjenjuje to će biti najoštriji zakon o abortusu u Americi.

Jer, to je tek jedan u nizu restrikcija abortusa na državnom nivou, kao direktan odgovor na “Roe v Wade” odluku koja je legalizovala abortuse širom države.

Guvernerka Alabame, republikanaka, Kej Ajvi (Kay Ivey) je potpisala legislativu protekle srijede

„Danas sam potpisla zakon Alabaminog čina zaštite ljudskog života.“, rekla je tom prilikom, nazivajući sam zakon „jakim testamentom uvjerenja stanovnika Alabame da je svaki život bitan i dar od Boga“.

Zagovarači (reproduktivnog, ali i mentalnog) zdravlja žena i pristalice Demokratske stranke su se odmah po tom obavezali na borbu protiv mjera i napora da se uopšte stavi pitanje na pravo na abortus širom SAD-a.

Jednako tako, prethodne je sedmice i država Džordžija (šesta po redu) stavila zabranu na abortuse.

Ali vratimo se na trenutak na možda i najupečatljiviji dio – zakon je prošao, ONA je potpisala, a oni su podržali. Njih 25-orica.

Njih 25-orica koji nikada neće biti trudni, su… pa, zapravo udjelili znatno više prava silovateljima nego ženama žtrvama silovanja.

Naopako.

Arhaično.

Represivno.

S**nje.

Pritom su samo tri žene imale priliku uopšte da pristupe pomenutom glasanju.

Hajde sada da razmislimo na trenutak o tome i upijemo to sve.

 „Ono što ste upravo poručili mojoj ćerkici je da je ok da ju neko siluje i da ona u slučaju trudnoće mora da rodi.“ – samo je jedan od potresnih komentara iz Senata.

„Pogledali su ih u oči i glasali su protiv njih.“, dodala je aktivistkinja Džena King Šepard (Jenna King-Shepherd), kao komentar na činjenicu da su donosioci zakona u tom trenutku bili u prisustvu žrtava silovanja, koji su tom prilikom i svjedočili.

Foto: Instagram

Jedno je jasno – (između ostalog) nezastupljnost opet uzima danak. I opet će. Ukoliko se nešto ne poduzme.

Oni koji nastoje da to promijene naglašavaju da je širom zemlje abortus legalan – za sada, uprkos ovim pravnim potezima.

Na snagu neće stupiti još neko vrijeme sigurno. Ukoliko se njih pita pak neće nikako. Borba je tek počela.

Podrška ne izostaje. I to ona lična.

Mnoge javne ličnosti istupile sa svojom pričom o abortusu:

View this post on Instagram

I don’t like to get political and I try to only do it if a really have to and this is one of those times. If someone doesn’t want to continue reading, you have been warned. Our rights as women to obtain safe abortions by experienced doctors are again at stake. Last Tuesday, Georgia Governor Brian Kemp signed a draconian bill into law that outlaws all abortions after six weeks — before most women even realize they’re pregnant — including in cases of RAPE OR INCEST. This makes Georgia the sixth state to pass such a restrictive six-week abortion ban, joining Ohio, Mississippi, Kentucky, Iowa, and North Dakota. These laws haven’t been passed yet, but lawmakers in these states are trying. Abortion is hard enough for women on an emotional level without having to go through it in potentially unsafe and unsanitary conditions. I myself went through an emergency abortion 2 years ago. I was 4 1/2 months pregnant and shooting on location in Eastern Europe. I went into pre term labor and told that I had to be awake for the whole procedure. It was one of the most horrific experiences I have ever gone through. I still have nightmares about it. I was alone and helpless. When I think about the fact that women might have to face abortions in even worse conditions than I did because of new laws, my stomach turns. I spiraled into one of the worst depressions of my life and had to work extremely hard to find my way out. I took time off of my career. I isolated myself for months and had to keep a strong face for my two amazing kids. I started gardening, eating healthier and going to the gym everyday because I didn’t want to jump into taking anti depressants unless I had tried every other alternative. Thank God I was able to find my way out of that personal hell without turning to medication, but the memory of what I went through and what I lost will be with me till the day I die. Abortion is a nightmare at its best. No woman wants to go through that. But we have to fight to make sure our rights are preserved to obtain a safe one if we need to. I never wanted to speak about this experience. But I cannot remain silent when so much is at stake. #prochoice #prochoicegeneration

A post shared by Milla Jovovich (@millajovovich) on

Neobičan štrajk glumice Alise Milano

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije