Radoznala Lola

Znate li koliki je vaš klitoris?

Ko kaže da je klitoris veličine graška? Pa, dugo vremena je nauka bila ta koja je to potvrđivala. Ponekad se desi da nauka prvo pogriješi prije nego što pogodi.

Prevela: Staša Nikodinović

Izvor: healthline.com

Foto: healthline.com

Čak i kada nauka pogodi pravo stanje stvari, nastupa seksizam.

Vrijeme je da i muškarci i žene nauče da žensko zadovoljstvo ne počiva na nečemu što je veličine graška, već da se radi o prilično velikom igralištu i da moramo ponovo naučiti pravila ako se želimo zabavljati.

Zašto je klitoris nepravedno stavljen u zapećak?

Najveći razlog zašto se to dogodilo je taj što je za istraživanje klitorisa potrebno mnogo vremena i pažnje. Osim toga, radi se o jedinom organu u ljudskom tijelu koji postoji isključivo zbog zadovoljstva.

Foto: ECOSY / Shutterstock.com

Klitoris je bio najčešće potpuno ignorisan tokom istorije, a informacije koje su postojale o ovom dijelu tijela bile su nepotpune i često netačne. Tako se npr. tokom 15. vijeka u jednom priručniku o načinima identifikacije vještica spominje kako je klitoris đavolje djelo, a svaka žena koja ga je imala bila je vještica.

Čak i tokom ranog 20. vijeka Frojd (Freud) je bio ubjeđen da je ženska sposobnost postizanja orgazma bazirana na njenoj psihološkoj zrelosti i da samo mentalno zrele žene mogu imati vaginalni orgazam.

Dobra vijest je da se stvari polako popravljaju.

Nova tehnologija omogućava nam da bolje vidimo i razumijemo kako izgleda i funkcioniše klitoris. Sada znamo da je graškoliki dio tijela u stvari samo jedan njegov dio, odnosno samo vrh ledenog brijega.

Foto: ECOSY / Shutterstock.com

Takođe znamo da, iako su ranije klitoralni i vaginalni orgazam smatrani za različite stvari, su u stvari sve vrste ženskog orgazma tehnički rezultat klitoralne stimulacije (tj. stimulacije različitih dijelova ovog ledenog brijega).

Liv Strömquist: Moć riječi vulva

U nagrađivanom mini dokumentarcu „Le Klitoris“ (Le Clitoris) objašnjeno je da postoje dva korijena dužine 10-ak cm koji od žlijezde dopiru do vagine. Osim toga, čini se kako je klitoris povezan sa famoznom G tačkom. Istraživanje uz pomoć ultrazvuka otkrilo je da je ovaj magični dio ženskog tijela najvjerovatnije toliko osjetljiv zato što je korijen klitorisa lociran tačno iza vaginalnog zida.

Klitoris se može činiti kao misterija, ali sada je pravo vrijeme za detaljno proučavanja i razumijevanje ovog dijela tijela. Ignorisanje ili pogrešno tumačenje funkcije klitorisa znači takođe i ignorisanje ženskog reproduktivnog zdravlja i zadovoljstva.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije