Lole iz komšilukaNaslovna vijest

Nejra Latić Hulusić: Oni koji siju nered

Uskoro će još jedno proljeće skončati, a da ga nismo ni vidjeli.

Piše: Nejra Latić Hulusić

Foto: Privatna arhiva

Sijevnulo je par dana samo da nam kaže da postoji ali da nas ni ove godine neće počastiti sunčanima danima, laganim povjetarcem i dugim beharima. Još nam se nisu odledila srca od zime, a  evo sad i  ljeta mozak da nam istopi, zemlju da ispuca.

Ništa više plemenito ni radosno sa neba nam ne dolazi. Samo oblaci bauljaju lijeno i kao da zaklanjaju pogleda na nas sa Nebesa. Valjaju se mjesecima iznad glava i kriju od Nebesa ovu lijenu bagru kakvom smo postali.

Ništa osim nereda ne sijemo više.

Zemlja nam je na samrtnoj postelji. Dobila je vodu u plućima. Malo ko to preživi, a mi smo glavni krivci. Ne mislim sada na onu vjekovima staru, bezobraznu tezu da na Bog kažnjava poplavama zato što smo zli. Nehumano je i bezobrazno od ovih lokalnih drekavaca što izvrću riječi Božje i u Njegovo ime upiru prstima u grješnike kao krivce za još jednu prirodnu katastrofu.

Izvor: Giphy

Za sve ove godine nisam uspjela da shvatim tu poziciju u kojoj vjeruješ da je Bog sve stvorio, a onda uživa kažnjavajući katastrofama i bolestima, najčešće nevine ljude. Kakva je zima zaledila srca onih koji smiju tako nešto izgovoriti. Kako se ne tresu od straha dok to pišu po svojim digitalnim zidovima?

Pomisle li oni su ovih tužnih dana pjenili o grješnom narodu kojeg Bog navodno proklinje nabujalom vodom na ovu majku što joj je dijete nestalo u bujici potoka?

Sanjaju li drvensuzi maloumni kako toj majci sa propovjedaonica i mimbera govore kako ju je Bog je kaznio i odnio joj sinčića od šest godina niz muljavi potok?

Smiju li se pojaviti u sela među ljude kojima je voda prije nekoliko godina sve odnijela i kazati im da je to od Boga, a ne od ljudi?

Ako ikoga Bog kažnjava ovim nevremenom onda su to baš ovi propovjednici koji su zaboravili svoju osnovnu ulogu, da budi prvi među jednakima i vode svoje zajednice prema najvišim vrijednostima civilizacije. Čuvanje Zemlje je jedan od njih. Brzo su skočili kazivati ko je grješan, a ko nije, a nisu u stanju bili do sada među svoja jata ukorijeniti osjećaj ljubavi prema Zemlji od koje smo postali. Znaju kazati za koga treba glasati, a nisu znali objasniti da će bacanje frižidera, šporeta, jednokratnih pelena i u rijeke voda jedan dan samo vratiti ljudima nazad.

Izvor: Giphy

Evo neka se sjete, ako nisu do sada da se posvete malo svojoj zajednici, da im objasne da nije problem nelegalne siječe šume što se krade od države, nego što se krade od Zemlje. Umjesto što sada svijećama traže pasuse iz Svetih knjiga o tome kako nas Bog kažnjava prirodnim nepogodama radi imaginarnih grijeha, objasnite ljudima da je grijeh u šumu deponiju smeća ostaviti, da je grijeh šumu posjeći, a da je dobro djelo očistiti potok. Mene su naučili da je odlomiti razbeharanu granu i nekome ruku isti grijeh i da je kiša milost sa Neba.

Šta li ovi danas djecu uče?

Postoji jedno tužno predanje o stvaranju čovjeka. Ono kaže da je Bog poslao meleka da donese grumen sa Zemlje da bi nas stvorio, a da je Zemlja toliko plakala da se anđeo rastužio i vratio praznih ruku. Tek je drugi put uspio sa halalom dobiti grumen od Zemlje objasnivši joj da Bog stvara «svoje namjesnike» i one kojima je zabranjeno da čine nered. Bog je tada naredio ljudima da budemo «oni koji red na Zemlji uspostavljaju».

Zemlja nas je i previše trpila.

Prema njoj nismo bili oni koji su red činili. Više ličimo na namjesnike đavla nego na Božje namjesnike. Iscurili smo iz nje šta smo mogli. Počela je da nas klizištima stresa sa svojih pleća. Zemlja ne bira koga, poštenog, nepoštenog, nevinog ili kriminalnog. Zemlja ne kažnjava zato što je neko grješan ili nije. Zemlja samo hoće da nas otrese sa sebe.

Postali smo joj paraziti koji sve uzimaju, a ništa ne vraćaju nazad.  Nije nas nikada ni htjela, a obećanje nismo ispunili da nećemo biti pohlepni i oholi lopovi. Ne zna Zemlja ko siječe šumu preko mjere, a čiju kuću ispire sa sebe. Ne zanima Zemlju gdje je nestao novac planiran za nasipe i prečišćavanje korita rijeka. Zemljino srce je od željeza i to usijanog. Ona je svoje otrpila, a mi smo ti koji se nisu naređenja pridržavali. Ovo jeste kazna, ali ona koju smo jedni drugima priredili.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije