Naslovna vijestRadoznala LolaSponzorisano

Kako biti skroz opuštena mama? Pitali smo 4 uspješne majke!

“Nemoguće je biti skroz opuštena mama, ali moguće je nastojati da budete što opuštenija mama.”

Autorka Ivana Simikić

Foto: Nataliya Sdobnikova / Shutterstock.com

Ovo pitanje sigurno muči sve majke, kao i one koje će to tek postati.

Kako u svoj toj frci, toj potrebi da budeš najbolja verzija sebe, budeš i ostaneš opuštena?

Lola ne zna sve, ali zna one koji znaju pa je zato pitala nekoliko majki manje i veće djece koje i same sebi kažu „Ma, #samoopušteno“. Evo šta su one rekle o opuštenom roditeljstvu.

Foto: Privatna arhiva

Jelena Računica Šatara, zamjenica direktora DOT media-e, ima sina tinejdžera. Pri samoj pomisli na pubertet ne možete ni zamisliti da se tu može naći mjesto za opuštenost, zar ne? Ali Jelena ima recept.

“U vrijeme kad sam ja postala majka, prije 13 godina, na sreću ili nažalost nije bilo interneta, foruma i društvenih mreža putem kojih bih se informisala o tome šta treba da radiš da bi bila dobra majka pa sam sve što sam radila, radila po osjećaju. Od prvog dana imali smo neki okviran raspored hranjenja, spavanja i presvlačenja, ali sve se to prilagođavalo bioritmu njegovog visočanstva, sina.

Tako je i dan danas. Postoje neka pravila od kojih se ne odstupa, a to su one osnove kulture (molim, hvala, izvolite, dobar dan, doviđenja), da se na uvrede ne odgovara uvredama, ni na nasilje nasiljem, da volimo sve ljude bez obzira na boju kože, kose, očiju i na njihova opredjeljenja, a sve ostalo je #samoopušteno.

U našoj kući se ne mora baš svakog dana jesti povrće, a ni kuvano. Ako nam se ne izlazi napolje, ne izlazimo napolje. Program na kome se dvoje ljubi ne prebacujemo. Kad je škola u pitanju trudimo se da ne stvaramo pritisak, učimo ga da uvijek da sve od sebe i da je to, na kraju krajeva, uvijek važno jer svako nađe svoj put na ovaj ili onaj način.

I dok puno vremena potrošimo ne bi li ih naučili da redovno peru ruke, da ne pričaju punih usta i da uvijek budu pristojni, zaboravljamo da ih naučimo da budu srećni, a to je ipak najvažnije.”

Foto: Privatna arhiva

Milica Kondić, portparolka u kompaniji m:tel, punih godinu dana je majka i uspjela je da se za to vrijeme opusti i nađe način da vjeruje ljudima oko sebe kada je riječ o delegiranju obaveza.

“Nemoguće je biti skroz opuštena mama, ali moguće je nastojati da budete što opuštenija mama.

Teško je dati neki univerzalni recept, ali osim toga što osluškujete djetetetove potrebe i brinete o njemu, nastojte osluškivati sebe i svoje potrebe. Neko je lijepo rekao: ‘Srećna mama je najbolja mama’, a ja bih dodala i ‘opuštena mama’.

Naučite da vjerujete partneru, bakama i dedama i svim ljudima koji učestvuju u čuvanju i odgoju vašeg djeteta. Razdvojite iracionalne strahove od racionalnih. Naprimjer, ništa se loše neće desiti vašem čedu ako ga ostavite kod bake i dede nekoliko sati, ili ako prespava kod njih. Nema potrebe da zivkate i provjeravate da li je sve u redu. Zvaće oni vas i sami ako im trebate.

Svima nam je ponekad potreban predah, koliko god roditeljstvo bilo divno, nije nimalo jednostavno. Počastite se kafom ili izlaskom s prijateljicama, šopingom, kraćim putovanjem, provedite dan s partnerom bez djeteta ili radite ono što vas lično čini srećnom, ali prvenstveno ono što vas relaksira.

I što je najvažnije, gradite odnos s djetetom tako da mu možete vjerovati, ne potcjenjujte njegove sposobnosti i njegovu ličnost. Znaju oni i mogu mnogo više nego što smo i sami svjesni.”

Foto: Privatna arhiva

Marija Grbić, diplomirani ekolog, majka je dvije djevojčice i za sebe kaže da je opuštena mama.

“Ja sam jedna opuštena mama, a evo i zašto.

A zašto ne? Evo, dok ovo pišem, jedno dijete spava, sa drugim se igram, a ručak se krčka, i stižem sve, samo treba puno energije i ljubavi, srećom imam ih! Ja sam jedna opuštena mama koja svojoj djeci ne govori stalno: nemoj pašćeš, nemoj uprljaćeš se! Pa šta ako padne, ljubiću da prođe!  Pa šta ako se uprlja, opraće mašina. Ne galamim za sve i svašta, ja razgovaram sa njima. Ako im se ide u igraonicu, a divan je dan, ma neka idu, ništa se neće desiti ako odu tamo sat – pa i meni se pije kafa na miru pa je popijem. Igraonica je njihova kafa na miru.

Neće se desiti ništa ako se dijete penje na penjalicu, i napravljena je da se penju. Pazim ih, ali ih pustim da se penju i da voze bicikl bez pomoćnih točkića. Zašto? Zato što ako sad budem stalno govorila: nemoj pašćeš, nemoj opasno je i u 40. će imati problema sa pravim padovima i samopouzdanjem, a kad te život stvarno obori treba znati ustati – sad se i uče tome!

Ja sam jedna baš opuštena mama!”

Foto: Privatna arhiva

Bojana Raljić, majka je sina i ćerke, a ujedno i vlasnica lanca Bojprom koji mnogim majkama olakšava roditeljstvo, a i djeci djetinjstvo. Kako ona uspijeva biti opuštena?

“Biti opuštena mama je sigurno različito definisano upravo od strane majki. Smatram da u stvari i ne postoji ona koja je uvijek i u svim situacijama opuštena.

Ali ako bi se progledalo kroz prste te svakodnevne brige, onda bi sigurno bila ona koja gleda svoje dijete kako odrasta iz sekunde u sekundu.

Jer, ako u svoj svojoj frci, obavezama i razmišljanjima uspijete propratiti njihov osmjeh, suzu, sreću, radost ili pak zamišljen pogled, da pokažete da ste tu uz njih, emotivno, ne samo fizički. Da se spustite na njihov nivo, ali u pravom smislu te riječi – da sjednete s njima na pod i da se smijete, igrate, valjate, prljate, izmišljate riječi i igre, i samo u jednom pogledu ugledate cijeli jedan univerzum, onda ste sigurno uspjeli – vi ste opuštena mama koja uživa u običnom (a uvijek tako posebnom ) danu svog djeteta.”

Poruka na kraju svega: Ma #samoopušteno, djeca će svakako odrasti, a ako smo mi opuštene i oni će biti!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije