Praktična Lola

Kako sam sistemski uništen/a od idiota, a cijelo vrijeme me pravio ludim/om

Da li ste čuli za pojam „gaslightning“?

Priredila: Nataša Bursać

Foto: vox-cdn.com

Da li znate šta to znači? Jer, možda ste i sami (bili) žrtva.

Da, u pitanju je neka vrsta torture. I to one u vezi, bilo koje vrste, ali ponajviše onoj emotivnoj. Kako to obično i biva.

Dakle, recimo, u vezi ste. Sami je početak i sve je divno. Kako to obično i biva. Uskoro, malo po malo, počinje kritika i obeshrabrivanje. Onda počinjete i sami da sumnjate u sebe. Niste više sigurni šta je istina, a šta nije. Ko vam želi dobro, a ko zlo. Vi sebi, on/ona vama … Tako nesigurni grčevito se držite za partnerku/ra. Kritika je sve jača, a vi… kao da ludite.

Ali, kako to obično biva, nije do vas. Partner/ka manipuliše vama. I to metodom koja se zove “gaslighting”.

U prevodu taj bi pojam značio manipulacija, izluđivanje, (emocionalno) zlostavljanje… Da li je sada išta jasnije?

Foto: Nubefy / Shutterstock.com

U pitanju je zapravo jedan od možda najpokvarenijih načina manipulacije, jedan epski način ispiranja mozga, iliti kako destruktivni ljudi prenose odgovornost na nas.

Eksploatišu, ponižavaju i vrijeđaju svog partnera/ku, ili partnere, rođake, prijatelje…

Koriste mnoge, možemo slobodno reći odvratne, manevre kojima dezorjentišu i dezinformišu žrtvu i prenese odgovornost na nju, za ono što joj se dešava. Tu se zapravo radi se o sistematskom uništavanju psihe jedne osobe, prvenstveno narušavanjem njenog samopuzdanja, a potom i, doslovno, nevjerovanja sopstvenim očima. Da li je sada jasnije? To je ona famozna rečenica: Kome vjeruješ – meni ili svojim očma?

Dakle, čista manipulacija, i to izluđivanjem. Zvuči grozno?! Jer jeste!

Preispitivanje, preosjetljivost, zbunjenost, „na korak do ludila“, konstantno izvinjavanje – svima, ali i opravdavanje partnera – opet, pred svima… samo su neki od simptoma.

Nadalje, nerazumjevanje nezadovoljstva koje je tu, u vazduhu, ali… Šta je to tačno?

„Poricanje da se zlostavljanje desilo je gore i od samog zlostavljanja“ – Ariel Leve

Dakle, neko vas tu pravi ludom/im.

Scena iz komada „Gas Light“ / Izvor: qwipster.net

Sam je pojam „gaslightning“ zapravo proizašao iz pozorišne predstave „Gas Light“ (Plinsko svjetlo) iz 1938. godine u kojoj muškarac pokušava izluditi svoju suprugu koristeći brojne trikove te je dovodi do toga da preispituje svoju percepciju stvari i zdrav razum.

Riječ koju tražite, a koja bi bila najbolji sinonim i prevod, jeste izluđivanje.

Jedini je lijek suprotstaviti se. Po onoj staroj da, ukoliko zvuči isuviše „ludo“ da bi bilo istinito… pa, vjerovatno i jeste.

Posljedice mogu biti opasne, navode psiholozi. I zaista, minimalizovanje tuđe riječi, mišljenja i dijela dovodi do potpunog uništavanja sampouzdanja, a nadalje i… pa, možete i sami da zamislite gdje to sve može da odvede.

Toksiča veza na tom nivou ima dalekosežne, ponekad i kobne posljedice. Važno je na vrijeme spoznati znakove, trikove i slično i odreagovati.

Pokupiti se i otići.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije