Radoznala Lola

Ona je srušila polnu barijeru… u bilijaru

Japanka, strijelkinja prve klase, Masako Katsura, je bila pionir bilijarskih stolova 1950-ih.

Prevela: Nataša Bursać

Izvor: Nick Fouriezos - ozy.com

Foto: ozy.com

Velker Kohran (Welker Cochran), vlasnik legendarne bilijar-sale, te osmostruki svjetski šampion u bilijaru, čuo je za Masako.

Naime, američki vojnik koji se upravo vratio iz Tokija mu je opisivao njenu vještinu baratanja štapom, te je on poslao svog sina da izvidi situaciju. (Navodno, sin mu je poslao odgovor: „Ova je djevojka bolja i od tebe.“)

Bilo kako bilo, opčinila ga je Katsura, kada je sa svojih 1,52 metara visine i jedva nešto više od 45 kilograma ušetala u njegov klub.

Napravila je privatni performans kojim je kupila Kohrana, koji je potom u Bilijarskom kongresu Amerike rekao da je upravo ona „jedna od najboljih igrača“.

Foto: CHARLIE URSTITI / PAUL / ozy.com

Katsura ili Ketsi (Katsy), kako su je često zvali, je stigla u SAD 1950, kada je imala 37 godina.

Ubrzo nakon dolaska srušila je sve (polne) barijere u bilijaru s tri jastuka. To je popularna forme ova igre, u kojoj kugla mora da dodirne tri jastučića da bi se osvojili poeni.

Plasirala se na šesto mjesto (od njih 10) te postala prva žena koja se borila za titulu u bilijaru na šampionatu u San Francisku, 1952. godine. Potom je zauzela četvrto i peto mjesto u naredne dvije godine. Njena joj je karijera donijela mnogo uticaja i slave, medijskih pojavljivanja i nastupa, ali je vrlo brzo i nestala sa scene.

Vratila se u Japan, gdje je i preminula 1995. godine.

Katsurina nevjerovatna karijera u bilijaru je, naime, započela tragedijom. Nakon što je njen otac umro, kada je ona imala 12 godina, ona se preselila kod sestre i zeta, koji je bio vlasnik bilijarskog kluba i koji ju je i naučio da igra.

Brzo je upila sve.

„Vježbala sam svakoga dana dva sata pred otvaranje lokala. Muškarci protiv kojih sam igrala su vježbali, pak, po šest sati.“

Ali ih je ipak pobjeđivala.

Sa 15 godina već je pobijedila na ženskom šampionatu te je ubzo započela i turneju sa sestrom, koja je takođe bila priznati igrač. Uskoro je počela i da daje časove zajedno sa Vernonom Grinlifom (Greenleaf), američkim vojnikom stacioniranim u Tokiju.

Vjenčali su se 1950. godine, da bi već naredene godine on morao otići u bazu San Franciska.

Još tokom 1930-ih The New York Times je imao oko tri članka dnevno o bilijaru. Potom je Drugi svjetski rat uzeo danak te je igra bila manje popularna kada je ona preuzela mjesto za bilijarskim stolom. Ipak, varijanta sa tri jastuka je bila i dalje intriganta gledaocima, zbog delikatnosti i snage kojom odiše.

A Katsura nikada nije razočarala.

Pritom su joj njeni biznis parteneri savjetovali da oblači uski kimono i nosi visoke potpetice. Ipak, njena je vještina dominirala.

Ova je prva dama bilijara znala i kako odstupiti od bilijarskog stola. U iznenadnom je nastupu u San Franscisku 1976. godine, tada kao 63-ogodišnjakinja, osvojila ravnih 100 bododva, sa takvom lakoćom…

Iste su godine mlade igračice osnovale Žensko profesionalno bilijarsko udruženje. Bila je to sjajna godina za ženski (bilijarski) sport.

Treba napomenuti i da je ova dama jedna od prvih osoba koje su „ušle“ u Kuću slavnih – Hall of Fame.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije