Naslovna vijestRadoznala Lola

Prada ne nosi lisicu

Italijanska modna kuća Prada prestaće da koristi krzno životinja, a prva kolekciija bez krzna biće jesen/zima 2020. godine i ona će biti predstavljena u septembru.

Redakcija

Foto: Lipik Stock Media / Shutterstock.com

Ta odluka je dio trenda koji se raširio među modnim kompanijama, a sve u namjeri da se privuku mlađi kupci koji su ekološki osvješćeni.

Stare kolekcije koje sadrže krzno bit će u prodaji do isteka zaliha.

Prada je do sada u svojim odjevnim komadima koristila krzna lasice, lisice i zečeva, ali će od februara 2020. godine to prestati da radi kako bi izašla u susret mnogobrojnim zahtjevima organizacija za zaštitu životinja.

Prada je posvećena inovacijama i društvenoj odgovornosti. Naše opredjeljenje ‘moda bez krzna’ postignuta je kroz dijalog sa Fur Free Alliance. Fokusiranje na ivonativne materijale će omogućiti kompaniji da istraži nove granice kreativnog dizajna, istovremeno zadovoljavajući potražnju za etičkim proizvodima”, navela je Miuča (Miuccia) Prada, vlasnica i glavna dizajnerka.

U saradnji sa Fur Free Alliance-om, koalicijom od više od 50 organizacija za zaštitu životinja iz više od 40 zemalja, najava grupacije Prada je posljedica pozitivnog dijaloga između ovog luksuznog brenda i članica FFA, LAV i The Humane Society of United States.

“Fur Free Alliance pozdravlja odluku grupacije Prada o politici bez krzna”, rekao je Džoh (Joh) Vinding, predsjedavajući organizacije Fur Free Alliance, navodeći da se “grupacija Prada priključila rastućoj listi brendova koji ne koriste životinjsko krzno, kao odgovor na promjenu stavova potrošača prema životinjama”.

Foto: andersphoto / Shutterstock.com

Prada se na ovaj način priključila vodećim modnim kućama poput, recimo, Guccija, Versacea, Armanija, Michael Korsa, Donne Karan i HUGA BOSSA koji su već donijeli takve odluke.

“Uz najavu Prada Grupe da odbacuje krzno, jedno od najvećih imena u modi upravo je postalo lider u dobrobiti životinja i inovacijama za buduće generacije“, rekao je Pi-Džej Smit (PJ Smith), direktor modne politike u The Humane Society of United States.

A sve je počelo kada je Mario Prada osnovao svoje modno carstvo 1913. godine, u Milanu, i očajnički je htio da postane porodična tradicija. Najbolji odziv pronašao je kod svoje unuke Marte, čija je majka brakom prihvatila prezime Bjanki. Zato je logičan potez u maniru kraljevskih intriga bio da je usvoji neudata tetka, legalno joj pokloni svoje prezime i tako 1980. godine Maria Bjanki (Maria Bianchi) postaje Miuča Prada, poznata i kao Miu Miu. Malo ko je mogao da pretpostavi da će se inteligentna učenica marksizma jednog dana razviti u najmoćniju modnu dizajnerku na svijetu.

Miuča Prada, doktor političkih nauka, nevoljno je preuzela dedinu fabriku luksuznih predmeta od kože. Danas je na čelu modne kuće koja vrijedi milijarde dolara. Ona istinski kreira za žene – pri rađanju njenih modela misli se na svaku žensku oblinu, ali tako da poruka koju nosi finalni izgled bude i inteligentna i zabavna.

“Ja mrzim modu, ali je i volim, naravno. Svako mora da se obuče, ma koliko bio siromašan, a to kako mi mislimo o sebi i kako stvaramo sebe svakog dana, to je za mene jedna od temeljnih stvari”, rekla je jednom.

Miuča Prada / Foto: Matteo Chinellato – Shutterstock.com

Lamentirati o Pradinom uticaju na savremeno odijevanje bila bi disertacija bez kraja, pošto je već svojom prvom kolekcijom za proljeće-ljeto 1989. šokirala modni svijet. Njen tadašnji omaž vintidž odjeći koja istovremeno izgleda staro i moderno zaintrigirao je svjetske kritičare.

Lansirala je “estetiku ružne ljepote”, ukomponovala militantnu tematiku i PVC porno šik, uspjela da napravi presedan u modnoj istoriji dizajnirajući crnu torbu od najlona na kojoj se nazirao trouglasti Prada logo. Te torbe su najprodavaniji modni dodaci svih vremena.

Kada Pradu pitate što je inspiriše, tada će, iritirana trivijalnim pitanjem, da izjavi da je zanimaju samo stvari koje joj se čine “ružne i potpuno pogrešne”. Tako je 2008. dizajnirala hit kolekciju od skupe švajcarske čipke samo zato što prezire čipku, pa je zato pokušala da istraži zašto su žene toliko lude za njom.

Konačni sudija svake njene kolekcije je suprug Patricio Berteli (Patrizio Bertelli), koji tačno zna šta želi i kako to da dobije. S Miučom se upoznao 1977. na sajmu kože, a već poslije nekoliko mjeseci poznanstva počeli su zajednički život. Upravo je Berteli činio stalni pritisak na Miuču da proširi posao, što je ona postepeno prihvatala, da bi iz kožne galanterije razvila unosnu pret-a-porte liniju.

Uskoro i bez pravog krzna.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije