Hrabra Lola

Harvi Vajnstin: 44 miliona $ za žrtve seksualnog zlostavljanja u Holivudu

Osramoćeni filmski producent Harvi Vajnstin i čelnici njegovog nekadašnjeg studija postigli su načelni dogovor sa ženama koje ga optužuju za seksualno uznemiravanje, prenose američki mediji.

Redakcija

Izvor: BBC News na srpskom

Foto: amagnawa1092 / Shutterstock.com

Advokati su objasnili da bi nagodba vredna 44 miliona dolara trebalo da bude nadoknada žrtvama koje su ga tužile.

Vajnstin negira da je seksualno uznemiravao više od 75 žena. On će se, ipak, naći pred njujorškim sudom u junu, jer su dve žene protiv njega pokrenule krivične postupke, optužujući ga za silovanje.

Adam Haris, advokat studija čiji je Bob Vajnstin jedan od osnivača, rekao je sudiji da je „načelni finansijski dogovor” postignut, navodi novinska agencija AP.

„Lično sam veoma optimističan”, dodao je.

Vajnstinovi saradnici su kasnije za Vol strit džurnal objasnili da će vrednost dogovora biti otprilike 44 miliona dolara.

Ko je Harvi Vajnstin?

Jedan od najpoznatijih holivudskih producenata ima 67 godina i radio je na brojnim nagrađenim filmovima, uključujući Zaljubljeni Šekspir i Kraljev govor. Filmovi na kojima je radio dobili su ukupno 81 Oskara, od 1999. godine.

Foto: Denis Makarenko / Shutterstock.com

Sedamdesetih bio je jedan od osnivača kompanije Miramaks entertejnment. Njih je napustio 2005. i sa bratom Bobom osnovao kompaniju Vajnstin Ko.

Tokom 2017. godine, magazin Kvarc je pisao da je Vajnstin toliko popularan u Holivudu, da su mu se „dobitnici Oskara zahvaljivali koliko i bogu u govorima”.

Kako se razvio skandal?

U oktobru 2017. Njujork tajms objavio je priču o detaljima optužbi protiv Harvija Vajnstin za seksualno uznemiravanje.

Glumice Rouz Mekgovan i Ešli Džad među prvima su javno o tome govorile.

Među optužbama bilo je i onih da je primoravao žene da ga masiraju i gledaju golog. Navodno je ženama obećavao da će im pomoći u karijeri u zamenu za seksualne usluge.

Foto: Abraham Magnawa / Shutterstock

Producent se izvinio navodeći da „zna da je naneo mnogo bola” – ali je negirao da je saradnice seksualno uznemiravao više od tri decenije.

Prigovori na Vajnstina doveli su formiranja #MeToo („I ja”) pokreta, koji okuplja stotine žena koje svedoče da su ih uticajni muškarci iz sveta biznisa, politike i zabave seksualno uznemiravali i zlostavljali.

Kako su se optužbe gomilale, njegova kompanija Vajnstin Ko ga je otpustila i bankrotirala.

Vajnstin prvo ročište ima 3. juna povodom pet krivičnih prijava, koje su dve žene podnele protiv njega. Ako ga proglase krivim, mogao bi da ostatak života provede u zatvoru.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije