Praktična Lola

18 jednostavnih pravila za očeve djevojčica

Kako (pokušati) izbjeći greške u odgoju djevojčica.

Priredila: Nataša Bursać

Izvor: brightside.me - n-e-n.ru

Foto: Giphy.com

Da li postoji išta slađe od oca koji se divi svojoj djevojčici?

Pa, možda otac koji vodi računa o svojoj djevojčici.

Priznajemo, neki očevi izbjegavaju obaveze u odgoju ženske djece samo zato što nemaju pojma šta tačno treba da rade i kada uopšte treba da počnu. Stoga smo upravo za njih spremili ovih 18 jednostavnih i efikasnih pravila koju su sročili autori magazina posvećenog mladim roditeljima.

Pa da počnemo:

Operi suđe sam

Kuhajte, brišite podove, perite veš – jer vaša ćerka mora da vidi da i muškarci rade te stvari. Da je to normalna stvar za muškarca u kući. Isto važi i za igre: nemojte se sramiti igrati se s njom čajanki i lutkicama. Sasvim je ok da „oženite“ neku od njenih lutkica kada vaša ćerka to zatraži. Sreća vaše ćerke je važnija od svih stereotipa.

Foto: Giphy.com

Provodite dovoljno vremena s njom

Ovo je najbolji savjet za svakog oca koji želi biti tu za svoje dijete. Ali, počnite od prvoga dana njenog života. Mijenjate pelene, držite je u naručju, pričajte s njom,…

Foto: Giphy.com

Odgovorite na sva njena pitanja

Zaboravite na odgovor – „Pitaj mamu!“, jer i otac treba da odgovara na pitanja. Uostalom, šta može da vas pita, a da vi ne znate odgovor? A čak i ako ne znate odgovor, možete zajedno doći do njega – što je još bolje.

Foto: Giphy.com

Što više obaveza oko djeteta, to bolje

Žena koja je rodila ne nauči sve što zna o majčinstvu u samo jednom danu. To isto važi i za vas, dragi očevi. Ona uči. A to biste trebali i vi. Stoga, ne propustite priliku da promijenite pelenu ili da držite vaše dijete u naručju kada je nervozno. Što više uradite, to bolje.

Foto: Giphy.com

Nazovite dijelove tijela pravim imenom

Jedna studija navodi da djeca koja od malena znaju prave nazive dijelova tjela proživljavaju manju nelagodu u kasnijoj dobi te bolje komuniciraju sa ljekarima.

Foto: Giphy.com

Naučite svoju ćerku da igra fudbal

Ili košarku… Ili nešto drugo što vi volite. Biće ponosna na sebe, te će biti u prednosti u odnosu na druge djevočice. Ukoliko otac ima fin hobi i dobar posao, ona će usvojiti te navike te će tražiti stvari koje ona voli (da radi).

Foto: Giphy.com

Ponudite sami svojoj ženi pomoć

Često mlade majke ne znaju kako da zatraže pomoć, pa ponekad nisu ni svjesne da im pomoć treba. To je upravo trenutak kada vi nastupate. Nemojte je pitati da li treba nešto da uradite, budite tu.

Foto: Giphy.com

Plešite sa svojom ćerkicom

Ukoliko vi budete vodili računa o njoj, poslije će i ona sama to umjeti da radi za sebe, te će, navode psiholozi, tražiti partnera koji će joj pružiti sigurnost.

Foto: Giphy.com

Budite otac tokom čitave sedmice, a ne samo vikendom

Najvjerovatnije ćete vi ići na posao dok će ona ostati kući sa djecom. I naveče, nakon napornog radnog dana, vjerovatno nećete imati energije za to. Ali stvar je u tome što i vaša žena ima limitiranu energiju. Dakle, i očinstvo je, poput majčinstva, obaveza 24/7.

Foto: Giphy.com

Ukoliko ona i njena mama idu na bazen, idite sa njima

Nemojte biti stidljivi. Pa šta ako ste jedini tata tu? To je njihov problem. Jako je bitno da kao otac učestvujete u događajima poput tog.

Foto: Giphy.com

Razmislite šta ćete odgovoriti ako vas pita da se udate za nju

U periodu između treće i šeste godine će vas možda to i pitati. Ljubazno odbijte. Otac ima tu važnu ulogu da upozna djevojčicu sa ženstvenošću. Što je starija to će biti sve više neugodnih situacija. Očevi se postide što u konačnici može da utiče na njeno samopouzdanje.

Foto: Giphy.com

Naučite je samokontroli i disciplini

To je ono što je otac treba naučiti. Pritom, psiholozi naglašavaju da je igra očeva sa ćerkama veoma bitna. Na taj način ona uči da poštuje svog oca.

Foto: Giphy.com

Nemojte se stiditi – poljupci su uvijek dobrodošli

Nemojte se brinuti da budete sentimentalni. Izražavanje vaših emocija je jako bitno za njeno mentalno zdravlje. (A i vaše.) I ne zaboravite da reagujete na njene uspjehe onako kako vam vaše srce govori. Nema ništa loše u tome da se nasmijete kada vam ona nacrta cvijet. Ne obraćajte pažnju na polne podjele.

Foto: Giphy.com

Radite i one stvari za koje nije potrebna fizička moć

Očevi su obično oni koji mogu da otvore ili podignu nešto što je ostalima nemoguća mislija. Isto tako oni su ti koji u sred noći trče do apoteke, po potrebi. Ipak, njihove su obaveze i ohladiti vruć obrok, pronaći ili odabrati pravu igračku, utješiti po potrebi…

Foto: Giphy.com

Tretirajte svoj ćerku kao sebi jednaku

Slušatje svoje ćerkice kada vam nešto govore (pa čak i onda kada ne mogu još da pričaju). Nemojte ih ignorisati. Dozvolite im da vam pokažu svu svoju ljubav i naklonjenost.

Foto: Giphy.com

Njoj je mjesto na vašim ramenima

Prije nego ona poraste, a vas ramena počnu boljeti.

Naučno je dokazano da dodir pomaže pojačavanju emotivne vezanosti.

Foto: Giphy.com

Naučite je da prihvati tuđe „ne“

Ukoliko neko ne želi da radi nešto s njom, to ne znači da je odbijaju, već tu ideju – trenutno. I to je jako bitna lekcija.

Foto: Giphy.com

Znajte svoja prava

Možete uzeti slobodan dan ukoliko je vaše dijete bolesno, treba ljekaru ili na kontrolu.

Zna se ko je na prvom mjestu!

 

Foto: Giphy.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije