Radoznala Lola

ANKETA: Plašite li se posljedica “piralena” koji se zapalilo u banjalučkom “Incelu”?

Dio zemljišta u Poslovnoj zoni “Incel”, u Banjaluci, zagađen je veoma opasnim i kancerogenim uljem piralen i drugim teškim metalima.

Redakcija

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija - srpskainfo.com

Ovaj ekološki incident se desio kada su, nedavno, radnici pokušali isjeći dijelove trafostanice. Tom prilikom jedan dio ulja je iscurio u zemlju, a drugi dio je planuo.

“Ovo ulje je izrazito kancerogeno, a koristilo se kao sastavni dio ulja za hlađenje trafoa. Radi se o materijalu koji je visoko na kategoriji opasnih materija, a neki ga stavljaju u isti rang s radioaktivnim materijama. On se ne može prirodno razgraditi; ako uđe u zemljište, ono tu ostaje. Najveća opasnost od piralena nastane kada dođe do požara, jer sagorijevanjem takvog materijala okruženje se direktno izlaže otrovima”, pojasnio je za Srpska Info Petar Gvero, šef Katedre za termotehniku Mašinskog fakulteta u Banjaluci.

Mnogi mještani okolnih naselja, ali i uopšte Banjaluke, su u strahu jer, kako navode, nije im svejedno nakon što su saznali koliko je ulje “piralen” opasno i da je kancerogeno. S druge strane, koliko taj strah prati stvarna reakcija i akcija ljudi?

Stoga, danas u anketi tražimo i vaše mišljenje:

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije