Radoznala Lola

Mod(er)na istorija: Ukosnica kao sredstvo samoodbrane

Žene su se u jednom momentu (istorijskom) branile od seksualnih predatora pomoću ukosnica za šešire, koje su im onda muškarci uredno nastojali zabraniti.

Priredila: Nataša Bursać

Izvor: Greda - boredpanda.com

Foto: nacrt - Charles Dana Gibson / atlasobscura.com

Žene koje su same šetale ulicama tih 1900-ih nisu imale sredstva poput suzavca pomoću kojih bi mogle da se brane od seksualnih predatora (ili “mashers”, kako su ih tada u SAD zvali).

Ali, bile su jako snalažljive.

Uzmimo na primjer Leoti Blejker (Blaker). Naime, kada je kao turistkinja posjetila Njujork, imala je priliku da osjeti sve čari toga grada, ali i sve ono što je u njemu trulo. Tako se tokom jedne vožnje u javnom prevozu, blizu nje našao (čitaj: smjestio) jedan “gospodin” koji je izgledao “tako blagonaklono”…

Foto: atlasobscura.com

Iskoristio je gužvu te počeo da je dodiruje. Ali, ona je bila spremna. Posegnula je za ukosnicom kojom je pričvrstila šešir i zabola je u njegovu ruku. Gospodin je ispustio krik te izletio na sljedećoj stanici.

 “Fin neki gospodin. Baš mi je žao što sam morala da ga povrijedim”, rekla je ova opasna dama za New York World.

Foto: atlasobscura.com

Sve su lokalne novine već uveliko izvještavale o tim i takvim predatorima i djeliću istorije (ne samo one modne) koji je služio u slučaju seksualnog napada.

Naime, kako su žene stekle željenu nezavisnot te počele same da putuju i da se uopšteno kreću same, krajem 19. i početkom 20. vijeka ukosnice su poslužile kao brz odgovor u odbrani od predatora, koji su vrebali sa svih strana.

Foto: smithsonianmag.com

Stoga je ukosnica nekima postala i neprijatelj. Izronile su priče o ranjenicima – i to onim nedužnim, ne predatorima. Nakon nekoliko nezgoda rodila se i narativa protivnika ovog „ukrasa“. Do 1909. godine ovaj predmet je čak smatran nacionalnom prijetnjom, te se njihova dužina nastojala regulisati.

Godine 1910. u Čikagu su zabranjene ukosnice duže od 22 cm. Kazne su pritom bile zatvorske, ali i novčane.

Ubrzo je ovaj, slobodno možemo reći skandal, utihnuo, ali je prošlo mnogo vremena dok muškarci nisu nastojali da dobiju (političku) naklonost žena, umjesto da im govore kako da se oblače.

Za kraj izdvajamo za vas fotku iz priručnika za samoodbranu za žene iz 1903. godine.

Foto: smithsonianmag.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije