Radoznala Lola

Elisabetta Lazzaro: Digitalizacija, iako dobra prilika, vrši veliki pritisak na kreativnu industriju

Ekonomija i kreativnost.

Razgovarala: Staša Nikodinović

Foto: Privatna arhiva

Iako vam se možda na prvu ne čini kao da se ova dva pojma mogu uspješno povezati, istraživanja stručnjaka pokazuju da kreativna industrija ima itekako veliku ulogu prilikom kreiranja i razvoja ekonomskih trendova.

O načinu na koji kultura i kreativnost u stvari utiču na privredu jedne zemlje, kao i o raznim izazovima sa kojima se ova specifična industrija suočava u modernim vremenima pričali smo sa Elisabetom Lacaro (Elisabettom Lazzaro), profesorkom kreativne ekonomije na HKU Univerzitetu umjetnosti u Utrehtu, u Holandiji. Ona će biti i jedan od predavača tokom predstojeće, četvrte po redu Play Media Day konferencije koja u Banjaluci.

Foto: Privatna arhiva

Lola: Kreativna industrija se konstantno mijenja i ima veliki uticaj na razne oblasti života. U kojoj mjeri kreativna industrija utiče na ekonomiju i razvoj jedne zemlje?

LACARO: Za kulturne i kreativne industrije (CCI) se u gradskoj, regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj politici tvrdi da ne nose samo kulturnu vrijednost, raznolikost, individualnu i kolektivnu kreativnost, vještine i talent, već i društvenu i ekonomsku vrijednost zbog njihovog velikog potencijala za stvaranje inovacija, bogatstva, društvenog rasta i otpornosti te radnih mjesta (posebno među mlađom populacijom). Uz toleranciju i dobru volju, kulturna i kreativna industrija prelijevaju se na cjelokupnu privredu, ekonomiju i društvo jedne zemlje.

Lola: Koji su trenutno najveći izazovi za kulturnu i kreativnu industriju?

LACARO: Jedan dio potencijala ovih industrija možda je ipak precijenjen. Na primjer, kreativci i kreativne industrije se, uopšteno govoreći, često povezuju sa nedostatkom poslovnih vještina i znanja, uključujući upravljanje, finansiranje i organizaciju. Na kraju, to ometa sposobnost kompanija u kreativnoj industriji da pokažu pravu vrijednost koju generišu u privredi jednog društva. Digitalizacija, iako dobra prilika, još uvijek vrši pritisak u smislu konkurencije u kreativnoj industriji.

Foto: Privatna arhiva

Lola: Kreativna industrija nudi i mnogo mogućnosti. Mislite li da će njena uloga biti još veća i važnija kako vrijeme bude odmicalo?

LACARO: Smatram da hoće. Pri tome, najvažniji faktor koji se mora ispuniti je da kreativna industrija ima još informisaniji i bolji pristup.

Lola: Predavanje koje ćete održati tokom Play Media Day konferencije zove se “Izazovi i prilike u kulturnim kreativnim industrijama: Evropska perspektiva”. Možete li nam reći nešto o glavnim idejama koje ćete podijeliti sa posjetiocima konferencije?

LACARO: Radiće se o pregledu trenutnih prilika, trendova i izazova koje imaju različiti aspekti kulturne i kreativne industrije u Evropi. Predavanja će se bazirati kako na gradskoj/regionalnoj, tako i međunarodnoj perspektivi.

Lola: Već ste održali brojna predavanja i imali ste priliku da učestvujete u mnogim konferencijama i seminarima kako u Evropi, tako i u svijetu. Da li će ovo biti vaše prvo predavanje u BiH? Koja su vaša očekivanja od Play Media Day konferencije?

LACARO: Tako je, radi se o mojoj prvoj posjeti i prvom predavanju u BiH. Veoma se radujem konferenciji i prilici da održim predavanje u Banjaluci!

Grad Banjaluka će 07. juna postati centar kreativne industrije regiona! Regionalni komunikacijski događaj Play Media Day 04 će predstaviti najbolji program do sada, sa oko 40 predavača i panelista, na novoj atraktivnoj lokaciji CineStar 4DX Delta Planet! Veliko interesovanje učesnika pokazalo je da će ovogodišnji događaj okupiti predstavnike najvećih kompanija i kreativnih agencija na jednom mjestu.
Detalje o događaju i kotizacijama možete pronaći na stranici www.playmediaday.com, kao i na društvenim mrežama Play Media Day.

Vidimo se i ove godine na Play Media Day 04 u Cinestaru 4DX Delta Planet, Banjaluka.

Ne zaboravite: „Komunikacija je beskonačna“.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije