Naslovna vijestPraktična Lola

Hajde da pričamo o PMS-u na steroidima

Jeste li čuli za PMDD?

Priredila: Ana Tomić

Foto: Koldunova Anna / Shutterstock.com

Riječ je o takozvanom predmenstrualnom disforičnom poremećaju čiji su simptomi vrlo slični simptomima predmenstrualnog sindroma (PMS), no za razliku od njega, ovaj poremećaj ozbiljno utječe na odnose s drugim ljudima, profesionalni život ili društvene aktivnosti.

Teško da postoji žena koja na svojoj koži nije osjetila simptome PMS-a barem jednom u životu. Većina žena navikla je na menstrualne grčeve, bolove u donjem dijelu kralježnice, nagle oscilacije raspoloženja i nagle porive za utješnom hranom čiji je glavni krivac PMS. No što kada bismo vam rekli da neke žene svakog mjeseca osjećaju i puno gore simptome?

Takozvani predmenstrualni disforični poremećaj ili, skraćeno, PMDD ima slične simptome kao PMS, ali su oni znatno jače izraženi te uzrokuju otežano funkcioniranje u poslovnom i društvenom životu.

PMDD se javlja kod tri do osam posto žena u svijetu, a iako je riječ o čestom poremećaju koji se može vrlo uspješno liječiti, još je uvijek zanemareno i često neprepoznato stanje. Više od 50 posto žena koje boluju od ove vrste poremećaja traži pomoć ginekologa ili liječnika opće medicine, a tek vrlo rijetko psihijatra, prenosti tportal.

Ginekologinja Alyssa Dweck iz New Yorka pojasnila je za Popsugar razliku između PMS-a i PMDD-a.

“PMDD je kao PMS na steroidima”, tvrdi dr. Dweck. Razlog tomu je to što se većina simptoma koje žena iskusi tijekom PMS-a javlja i kod PMDD-a. Osnovna razlika je u tome što su ti simptomi puno jači i nerijetko utječu na svakodnevicu.

Foto: Tashatuvango / Shutterstock.com

“Riječ je o fizičkim i/ili emocionalnim simptomima koji se javljaju u određenom periodu menstrualnog ciklusa, od početka ovulacije do prije početka menstruacije'”, pojašnjava dr. Dweck, dodajući kako PMDD ženama “narušava kvalitetu života”.

Drugim riječima, predmenstrualne tegobe su toliko izražene da zbog njih ne možete izvršavati svakodnevne obaveze poput odlaska na posao ili druženja s prijateljima, a promjene raspoloženja su toliko velike da se većina žena svađa s najbližima koji se u tim trenucima nađu pokraj njih.

“Kada primijetite to da vašu vezu s partnerom ili vaš život u cijelosti dirigiraju predmenstrualni simptomi, vrijeme je da progovorite o tome i pronađete način na koji da se riješite ovih simptoma”,  izjavila je dr. Dweck.

Osnovni simptomi:

 • depresivno raspoloženje, osjećaj beznađa
 • izražena anksioznost i napetost
 • iznenadne promjene raspoloženja
 • ustrajna i izražena razdražljivost, ljutnja, sukobljavanje
 • smanjen interes za uobičajene aktivnosti, posao, školu, društveni život
 • smanjena koncentracija i sposobnost zadržavanja fokusirane pažnje
 • slabost, umor, gubitak energije
 • izražene promjene apetita, prejedanje, potreba za određenom vrstom hrane
 • nesanica ili povećana potreba za snom
 • osjećaj gubitka kontrole pri uobičajenim aktivnostima
 • tjelesni simptomi poput porasta tjelesne težine, nadutosti, osjetljivosti ili naticanja dojki, glavobolje, bolova u mišićima ili zglobovima.

Još se uvijek ne zna sa sigurnošću mehanizam nastanka ovog poremećaja, no promjene hormona tijekom menstrualnog ciklusa mogu igrati ulogu, upravo kao i serotonina, tvari koja regulira moždane aktivnosti, a neke su žene izrazito osjetljive na promjene razine serotonina u ciklusu – češće su zabilježeni slučajevi kod žena koje boluju od depresije, a s time se slažu i američki stručnjaci, prenosi zadovoljna.dnevnik.hr.

Naime, prošlogodišnje istraživanje Sveučilišta North Carolina i američkog Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje potvrdilo je ono na što se sumnjalo – predmenstrualni disforični poremećaj najčešće pogađa žene u čijoj obitelji postoje dijagnosticirani depresivni poremećaji ili se sumnja na njih.

U istraživanju je sudjelovala 91 žena za koju je prethodno potvrđeno da boluje od PMDD-a, kao i 56 žena koje nisu imale takvih tegoba. Rezultati istraživanja pokazali su da je kod onih koje boluju od PMDD-a prisutan tzv. gen ESR1 (estrogen receptor alpha gen). S druge strane, žene koje nisu bolovale od PMDD-a nisu imale prisutan ovaj gen.

Mnoge feminističke pristalice, međutim, tvrde da je navedena dijagnoza samo razlog za medikalizaciju žena i njihovih normalnih telesnih pojava, prenosi psihobata.

Vrlo je važno razlikovanje PMDD-a od PMS-a. Sve žene, radilo se o PMS-u ili ne, u određenom trenutku proživljavaju neke od tih simptoma i to je potpuno normalno. Za PMDD je važno ustanoviti ponavlja li se to ponašanje te uzrokuje li značajne teškoće u svakodnevnom funkcioniranju. Potrebno je uočiti pojavljuje li se najmanje pet simptoma u većini menstrualnih ciklusa tijekom najmanje godinu dana. U svakom slučaju, sumnjate li da u vašem slučaju nije riječ o PMS-u, nego o PMDD-u – samo polako, nemojte brzati sa zaključcima i obavezno svom ginekologu detaljno opišite smetnje, njihov intenzitet i koliko se često javljaju.

Dosadašnje liječenje PMDD-a je simptomatsko, najčešće se primjenjuju antidepresivi, hormonalni kontraceptivi, analgetici ili diuretici. Osim toga, doprinijeti možete i same. Umjerena fizička aktivnost, tri do pet puta tjedno, povećava razinu estrogena i smanjuje napetost, savjetuju u jgl.hr. Poželjno je da se više odmarate, a mogu se primijeniti i neke metode relaksacije kao što su meditacija ili joga. Prehrana također igra važnu ulogu. Preporučuje se smanjiti unos šećera, soli, kofeina, alkohola i masnoće. Hranite se namirnicama bogatima vitaminom B, kalcijem, željezom i magnezijem. Te vitamine i minerale možete uzimati i u obliku prehrambenih suplemenata.

***

Takođe, prethodno možete uraditi i onlajn test na OVOM LINKU.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije