Praktična Lola

Zašto je dobro biti Lokva roditelj?

Iliti zašto je tip Lokva najoptimalniji.

Priredila: Nataša Bursać

Izvor: Elizabeth Broadbent -Smith - scarymommy.com

Foto: Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

Nedavno je britanski Guardian objavio zanimljiv strip upravo o metodama roditeljstva.

Za one Helikopter roditelje ste već čuli. Pomenuti komični prikaz ih je predstavljao kao tip roditelja koji uvijek nastoji da upozori djecu o „potencijalnoj opasnosti“, tako da mogu da ih izbjegnu. Ali i to ste znali.

E sad, Ralica roditelji, kako već slutite, te iste prepreke unaprijed uklone, te djeca i ne uspiju stići do njih. Oni, dakle, nisu donekle ni svjesni njihovog postojanja.

Oba tipa roditelja nastoje da se pobrinu da njihova djeca nikada ni ne iskuse neuspjeh, pa je i nama laicima jasno da to mogu da budu opasne metode. Znamo, naime, da je neuspjeh sastavni dio rasta i razvoja ličnosti.

Foto: (ilustracija) Steven Appleby – theguardian.com

S druge strane, Lokva roditelji dopuštaju djeci da odstupe od „predviđenog“ puta,  tačnije utabane staze, te „lutaju“ i SAMI iznađu svoj put.

Dakle, čini se da nam je potrebno što više Lokva roditelja.

Roditelji danas mahom donose odluke za svoju djecu. Od toga da ih guraju na brojne sekcije i vannastavne aktivnosti, baš poput Helikopter i Ralica roditelja, koji na taj način nastoje da daju prednost svojoj djeci nad svom ostalom djecom. Oni vjeruju da njihova djeca treba da zazuzmu vodeće mjesto. Bilo da je u pitanju izbor zanimanja, pitanje uspjeha i slično, njihova je definicija života poprilično uska.

 Lokva roditelji ostavljaju na djeci da biraju.

Na taj ih način oni promovišu kreativnost i razmišlje van okvira, te stavljaju akcenat na stvari poput ljubaznosti, autentičnosti i iskustava. Prije nego akademski uspjeh i sliče stvari.

Foto: Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

Oni više brinu da im djeca izaberu tip karijere koji će ih ispuniti u tom profesionalnom smislu, bilo da je u pitanju zanat ili akademsko zvanje. Djeca sama biraju i dodatne aktivnosti, ali ih po potrebi roditelji naravno savjetuju i vode.

Takođe, znatno više značaja pridaju tome kako se dijete ponaša prema ostaloj djeci prije nego da li ima sve petice.

Nedavne studije pritom pokazuju da djeca čiji roditelji ne potpadaju pod kategoriju Lokva imaju tendenciju da budu pod konstantnim stresom. Dakle, ta djeca nisu OK. Spavaju manje, imaju manje slobodnog vremena, plaše se šta budućnost donosi…

Uostalom, ko može sa sigurnošću da tvrdi koji je to „pravi posao“, odnosno „pravi fakultet“?

Jedno je sigurno, tačnije sigurnije, svi negdje znamo šta je to sreća.

A i život je pun lokvi. Bolje je da naučimo našu djecu da ih cijene.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije