FeminizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

Odgovori na sva pitanja muškaraca u vezi menstruacije koja bi postavili – da smiju

Momci, evo odgovora na vaša pitanja o tom našem krvarenju!

Redakcija

Izvor: Hannah Ewens / VICE Srbija

Foto: Hazel Mead

U mojoj školi smo o menstruaciji učili tako što su nas, devojčice, odvajali od dečaka i odvodili u zasebnu prostoriju gde su iz vitrine vadili čudovišno veliki uložak. Ta stvar je bila kao upijajuća daska za surf. Moja najbolja drugarica i ja smo se užasnuto pogledavale, dok je uložak prelazio iz ruke u ruku da ga svi dobro odmere. Kada je obilazak završen, naši nastavnici su napunili držač za jaje crvenom bojom i prosuli boju po površini. Bilo je to pravo otkrovenje.

Pošto su samo devojčice sticale ovo temeljno obrazovanje, ko će ga znati šta dečaci tokom odrastanja nauče o menstruaciji? Sudeći po tome što su neki odrasli muškarci – pa čak i neke odrasle žene – i dalje gadljivi po tom pitanju, ne mnogo toga. Britanska dobrotvorna organizacija Plan International UK je objavila rezultate ankete sprovedene među 1000 devojaka starosti od 14 do 21 godine, koji govore da je barem pola njih sramota zbog mensturacije. Preporuka organizacije je bila da oba pola zajedno u školi treba da uče o menstruaciji.

Nedostatak razumevanja menstruacije stoprocentno pothranjuje konfuziju i internalizovanu mizoginiju kod svih, i u duhu borbe protiv nje, dragi muškarci, evo svega što bi trebalo da znate o menstruaciji, u obliku odgovora na pitanja koja su mu postavili stvarni momci uzrasta od 18 do 40 i nešto.

„Koja je razlika između uložaka i tampona, i zašto bi koristila uložak?”

Ulošci su upijajuće površine koje staviš u gaće kao dodatni sloj. Tamponi su upijajući štapići koje uz pomoć aplikatora stavljaš u vaginu. Oba čine isto, ali sve se svodi na lični izbor.

Ulošci su korisni ako si dovoljno nesrećna da imaš velike odlive, ili za noć, zato što ako želiš da spavaš osam sati, ne želiš da ostaviš tampon unutra; postoji rizik od sindroma toksičnog šoka, ako to učiniš. Neke žene radije koriste uloške zato što ne žele – ili fizički ne mogu da trpe – da doživljavaju nezgodan osećaj penetracije tampona. S druge strane, mnogim ženama su ulošci žešće neudobni, kao da nose pelene za odrasle. Pozitivna strana tampona je to što manje smeta. Šetaš unaokolo i zaboraviš da je tu. Mnoge koriste oba, dok sve veći broj žena koristi munkap, koji je plastična posuda koja može da se koristi više puta, jer se pere posle svakog korišćenja.

„Da li ti se dopada osećaj kada gurneš tampon?”

Ovakve misli se rađaju u mozgovima strejt momaka koji su uslovljeni da veruju da su njihove kite čarobni štapići i koji se iskreno iznenade kada samo seks s penetracijom ne može da nas dovede do orgazma. Podignite palac. Stavite ga u uvo. Gurnite najdublje što možete. Još malo. To vam je to. Ne: ne prija nam kada guramo suvu, hrapavu balu pamuka u vagine.

„Karaš li se tokom menstruacije?”

Da, dušo, karamo se. Ili barem to želimo i možemo. To je samo malo krvi. Ako obilno krvarimo, možda nije vredno nereda. Ali kod toga nema ničeg uvrnutog ili pogrešnog.

„Da li si tokom menstruacije najnapaljenija?”

Nije tako kod svih žena, ali ozbiljno, da. Sva istraživanja hormona kažu da je najveća verovatnoća da budeš najnapaljenija oko 14. dana, kada ovuliraš, što je način na koji priroda želi da nas navede da se razmnožavamo kada imamo plodne dane. Nivo hormona progesterona – koji suzbija libido – je nizak tokom menstruacije, što bi moglo da bude objašnjenje. U nekim člancima tvrde da je uzrok veće napaljenosti to što je: lubrikacija veća, pe-em-es popustio, ili, što je najverovatnije, to što su nervni završeci karlice pod pritiskom.

„Da li je leti svetlije nijanse – roze – a tamno crveno – boje merloa – zimi?”

Menstrualna krv može biti od crno-smeđe to tamno ružičaste, tokom svakog godišnjeg doba. Naša krv je večna. Ona je bogati nektar zemlje, i ne prilagođava se vremenskim prilikama.

„Da li su žene tokom menstruacije plačljivije?”

NE. Ako ćeš da budeš seksista i povezuješ emotivno stanje svih žena sa njihovim reproduktivnim sistemom, makar shvati faze njihovog ciklusa.

Evo malog pe-em-es primera: nemaju sve žene pe-em-es – fizičke simptome i simptome raspoloženja vezane za menstrualni ciklus – i svaka žena na hormone reaguje drugačije (ako i uopšte). Ako ga imaju, dešava se u bilo kom trenutku između ovulacije (14. dana ciklusa) i početka menstruacije. Može da traje od nekoliko sati do dve nedelje. Pe-em-es u nekom trenutku u životu može da pogađa do 75 odsto žena. Redak i težak oblik pe-em-esa je predmenstrualni disforični poremećaj, koji pogađa od 2 do 8 odsto žena.

Ideja da žene imaju pe-em-es tokom menstruacije je netačna, vezana za strah muškaraca od menstruacije, i nekako je zaživela u pokušaju da se žene prikažu kao biološki nestabilne.

„Je li istina da možeš da zatrudniš tokom menstruacije?”

Mogućnost za začeće postoji – s toga, uvek koristite kontracepciju, osim ako ne želite bebu – ali je mala. Period plodnosti je između 11. i 14. dana, što ne pokriva menstruaciju.

„Da li sinhronizacija menstruacije zaista postoji?”

Ne bih da sporim da je to istina, zato što se događala u dva potpuno ženska domaćinstva u kojima sam živela. Ali nauka je podeljena po tom pitanju, zato što studije pokazuju i pozitivne i negativne rezultate, dok jedna novija studija pokazuje da je u pitanju mit. U svakom slučaju, volimo da mislimo da su naše materice svemoćne, i udružuju se u jednu pčelu maticu. Rezultati jedne studije iz 1999. pokazali su da 80 odsto žena veruje da menstruacije mogu da se sinhronizuju, a 79 odsto njih je reklo da im se to dopada.

„Jesi li ikad bila u iskušenju da probaš svoju krv?”

Jesi li ti ikada bio u iskušenju da lizneš posečeni prst i osetiš taj metalni ukus? Jesi? Pa, ako si imao menstruaciju, verovatno si liznuo krvavi prst da probaš kako je, zar ne? Zašto ne bi probao svoje telesne izlučevine, to je moje mišljenje. Probaj sve. Kada smo već kod toga, samo želim da kažem da sam prilično sigurna da postoje mnoge feministkinje trećeg talasa koje su na fakultetu izučavale Grir i kojima je palo na pamet da se na ovaj način emancipuju.

„Ima li miris?”

Sve ima miris. Menstrualna krv miriše kao krv. Stara menstrualna krv miriše kao usirena krv.

„Da li uvek traje nedelju dana? Imaš li je svakog meseca?”

Ideja da svakog meseca traje nedelju dana je samo generalizacija koja je zaživela. Neke žene su srećnije i menstruacija im je kraća, traje možda dan ili dva. Drugima traje punih nedelju dana. Dešava se u okviru ciklusa od 28 dana. Ponavljam, neke su kraće, a neke duže.

„Može li menstruacija trajno da se prekine, i ako može, zašto to ne uradiš?”

Stalnim uzimanjem kontraceptivnih sredstava menstruacija može da se prekine. To se obično radi kada ne želiš da ti smeta, ili je medicinski savet lekara zbog gadnog pe-em-esa. Ja sam išla na terapiju zamene hormona da bih zaustavila ciklus zbog predmenstrualnog disforičnog poremećaja. Takođe možeš da uzimaš i nešto što se zove noretisteron, koji je privremeno zaustavlja, ako te očekuje nešto važno, kao što je odmor, ili ako saznaš da je Rajan Gosling u gradu. Ali generalno, osim ako menstruacija ne prestane zbog stresa, poremećaja ishrane, gubitka težine, drugih bolesti ili iz drugih razloga, na neki način ti je suđena, sve dok sasvim ne prestane. A to je, prijatelji, menopauza – nešto o čemu ćete morati da se raspitate kod vaših mama.

„Možeš li da osetiš da ćeš dobiti menstruaciju? Imaš li 24 sata da se pripremiš?”

Kada bi svaka žena imala unutrašnji alaram za početak menstruacije, ne biste viđali onu sirotu devojku na fakultetu koja nosi belu suknju sa crvenom flekom na dupetu. Kod nekih žena je veoma regularna i svakog meseca je dobiju u isto vreme, pa mogu da planiraju. Ja sam ranije imala veoma precizan osećaj kada materica počinje da pumpa krv, što je bilo i predivno odvratno i izuzetno od pomoći, pošto bih bila upozorena sat i nešto ranije, i mogla bih da odem u toalet. Ponekad ti nalet grčeva govori šta se sprema. Ponekad je u pitanju samo intuicija. A ponekad se zaglavišu toaletu na benzinskoj pumpi i koristiš bale toalet papira, zato što te je zatekla.

„Šta znači ‘trebalo je već da dobijem’?”

To je izraz koji znači da si, prema tome u kom delu ciklusa se nalaziš, više nego spremna da prokrvariš. Znaš da to treba da se dogodi danas, ili uskoro, i čekaš da počne. Često se koristi kada imaš 16 godina, kasni ti otprilike dva sata, i ubeđena si da nosiš blizance.

„Da li prestaje iznenada?”

To zavisi od osobe. Nekima polako iščili, a drugima prestane mnogo brže. Ali nije kao kod slavine. Prestani da razmišljaš o slavini.

„Da li je stvar statusa da je dobiješ ranije? Jesi li bez veze ako je dobiješ poslednja u društvu?”

Postojalo je nepisano društveno pravilo da će prva devojčica u školi koja dobije menstruaciju da postane Loša Devojka™, a da su one koje dobiju odmah posle nje kul ribe. To je bio pokazatelj da si starija i stoga bliža seksu, pretpostavljam. Svaka devojčica je dobije u različitom trenutku, u zavisnosti od genetike (od toga kada su je tvoja mama i tvoja baka dobile) i odgoja (da li si gojazna, od hormona u ishrani, da navedem samo dva od faktora koji tome doprinose). Izgleda da nažalost postoje mentalni i fizički rizici koji se javljaju kasnije u životu, a koji su u vezi sa time kada si dobila prvu menstruaciju.

Ali pored svega navedenog, ja više nisam trinaestogodišnja devojčica, hvala bogu, i ne znam da li status menstruacije i dalje postoji.

„I konačno, da li se cela količina svodi na jednu kafenu kašičicu?”

Moj nenaučni odgovor na ovo pitanje je: to su budalaštine. Da, nauka kaže da prosečna količina krvi staje u jednu kafenu kašičicu. Ali nekim ženama krv maltene ni ne curi – prođe čitava nedelja, a mogu da se podiče samo jednom malom, smeđom mrljom. Druge žene imaju teške odlive i zapadaju u stanje blage anemije, pa moraju da uzimaju dodatno gvožđe.

I to to je to. Čestitam, muški čitaoče, sada znaš više nego što je moj nastavnik biologije znao pre 12 godina, sa svojom crvenom bojom!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije