FeminizamHrabra LolanajnovijeNaslovna vijest

17 žena i 17 različitih razloga za abortus

Ovo nije još jedan tekst u kome će o tome da li abortus treba da bude legalan. Ovo nije još jedan tekst u kome ćemo se svrstavati na bilo koju stranu. Cilj ovog teksta jeste da ispriča priče „običnih“ žena koje su morale proći kroz ovo iskustvo.

Prevela: Ivana Simikić

BoredPanda

Projekat koji su zajedničkim snagama napravile fotografkinje Jennifer Baumgardner i Tara Todras-Whitehill prije više od deset godina, a u sklopu #youknowme pokreta i dan danas je jednako aktuelan, jer je priča o abortusu i danas baš kao i tada taboo.

U sklopu projekta one su fotografisale 17 žena u majicama na kojima piše I had an abortion (Ja sam imala abortus) s idejom da prikažu nevjerovatne priče tih žena koje se kriju iza te majice. Među fotografisanim ženama našla se i majka jedne od fotografkinja.

Ovo su njihove priče.

Florence Rice

Tara Todras-Whitehill

U vrijeme fotografisanja, Florence je imala 86 godina, a odrastala je u hraniteljskim porodicama. Svoju majku je vidjela svega nekoliko puta tokom djetinjstva, a kad je ostala trudna uprkos svojoj mladosti odlučila je da zadrži dijete. Nakon nekoliko godina, tada samohrana majka, Florence je ponovo ostala u drugom stanju i tada je odlučila da ne želi biti kao njena majka koja nije bila u stanju da vodi računa o svojoj djeci i tada se odlučila na abortus. S obzirom na to da je u to vrijeme abortus bio ilegelan, Florence je dobila jaku infekciju jer nije bio obavljen u sterilnim uslovima.  Jedna je od prvih žena koje su otvoreno pričale o abortusu.

Liberty Aldrich i Joe Saunders

Tara Todras-Whitehill

Liberty i Joe su par koji su u samom početku svoje veze odlučili da je abortus, za njih, jedino pravo rješenje nakon što je Liberty ostala trudna. Nakon toga su ostali zajedno, a kasnije su dobili dva sina, nakon što su stekli neke bolje uslove za život.

Jenny Egan

Tara Todras-Whitehill

Jenny je odrastala u veoma ruralnom dijelu Oregona, kao dio mormonske porodice.  Kada je sa 16 godina ostala trudna sa tadašnjim dečkom tokom seksa na koji nije dala svoj poptpuni pristanak odlučila je da abortira i to bez da kaže svojim roditeljima. Nakon toga, njeni roditelji su dobili pismo od grupe koja se zvala Brotherhood u kome je pisalo šta je Jenny uradila i zbog toga su je roditelji izbacili iz kuće.

Sebastiana Correa

Tara Todras-Whitehill

Ostala je trudna na razmjeni studenata u Connecticutu i odlučila je da abortira iako je njena majka pro life aktivistkinja i ima sirotište za neželjenu djecu u Brazilu.

Holly Fritz

Tara Todras-Whitehill

Kada je ostala trudna u srednjoj školi, Holly je pretpostavila da treba da se uda za tadašnjeg dečka i da prihvati život onakav kakav je imala njena majka koja je nju rodila u istim godinama.  Holly se prije donošenja konačne odluke posavjetovala sa majkom koja joj je, na njeno iznenađenje, savjetovala da abortira. Danas je majka djevojčice Zoe.

Barbara Ehrenreich

Tara Todras-Whitehill

Barbara je imala dva abortusa, a rodila je i dvoje djece. Jedna je od najprodavanijih autorki i kolumnistkinja.  U jednoj od svojih kolumni koju je objavila u New York Timesu je napisala: „Iskrenost počinje u vašem domu, tako da sam ja samoj sebi morala priznati i prihvatiti da sam imala dva abortusa tokom mojih previše plodnih godina… Izbor može biti lagan, bar je bio u mom slučaju, ali i potpuna agonija. Sartr je to nazvao „loša vjera“ što bi značilo nešto još gore od dvoličnosti, fundamentalno uskraćivanje slobode i odgovornost koju ona podrazumijeva. Vrijeme je da izvadite palčeve iz usta, dame i da se borite za svoja prava. Slobode koje primjenjujemo, ali  ne prihvatamo lako mogu biti oduzete“.

Gloria Steinem

Tara Todras-Whitehill

Svoj abortus je opisala kao odluku da svoj život uzme u svoje ruke i da ne dozvoli da joj se stvari jednostavno događaju bez njenog uticaja. Abortus je imala sa 22 godine i smatra da je reproduktivna sloboda jedna od najznačajnijih.

A’yen Tran

Tara Todras-Whitehill

Odrastala je sa majkom u veoma progresivnom domaćinstvu New Yorka. Tokom tinejdžerskih godina imala je dečka koji je bio seksualno i emocionalno nasilan i na nekin načina je A’yen izolovao od cijelog društva.  Nakon što j ostala trudna shvatila je u kakvoj je vezi i nekoliko dana kasnije imala je abortus, a o svom iskusttvu pričala je javno u svojoj crkvi.  Iako se deklariše kao pro abortus aktivistkinja priznaje da joj je svaki put veoma teško pričati o ličnim razlozima za abortus.

Rosalyn Baxandall

Tara Todras-Whitehill

U vrijeme kad je fotografija nastala, Rosallyn je imala 65 godina, a abortus je imala 1960. godine kao i još jednom kad je mislila da je ušla u menopauzu. Jedna je od prvih aktivistkinja koje su javno govorile o pravu na abortus 1969. godine kada je nastao Redstockings pokret.

Jennifer And Gillian

Tara Todras-Whitehill

Jennifer (lijevo) je novinarka i aktivistkinja koja više od deset godina piše o abortusima. Veoma je frustrirana zbog činjenice da svaka rasprava na tu temu završi kao debata između onih koji su za i koji su protiv.  Smatra da su se u svemu izgubila lica žena koje su prošle kroz ovo iskustvo. Gillian je njena veoma bliska prijateljica koja je imala abortus  2000 godine, kada je ostala trudna sa muškarcem koji joj je kasnije postao muž i sa kojim ima ćerkicu. S obzirom da je Gillian rediteljka, Jennifer i ona su odlučile da naprave film o ženama koje su imale abortus, a zove se “Speak out: I had an abortion”.

Henrietta Levner

Tara Todras-Whitehill

Loretta Ross

Tara Todras-Whitehill

Ostala je trudna u srednjoj školi i rodila je sina, zbog čega je izgubila stipendiju. Kao student na Howard univerzitetu  ponovo je ostala trudna i odlučila je da abortira, ali joj je za to bio neophodan potpis majke iako je u Washingtonu abortus, u to vrijeme, bio legalan. Njena majka je odbila da potpiše zbog čega je Loretta falsifikovala njezin potpis.  Ona je danas koautorka Undivided Rights i jedna od bitnijih ličnost pokreta za reproduktivna prava.

Marion Bazahf

Tara Todras-Whitehill

Ani Difranco

Tara Todras-Whitehill

Dawn Martin

Tara Todras-Whitehill

Roberta Todras

Tara Todras-Whitehill

Amy Richards

Tara Todras-Whitehill

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije