najnovijePojaveRadoznala Lola

Ova umjetnica glumila je život na Instagramu i dobila 90 000 pratilaca

Ako ste se ikada zapitali da li je moguće na osnovu odglumljenog života steći popularnost i veliki broj pratilaca na Instagramu, sada ćete dobiti odgovor. Pripremite se da vam srušimo Snješka…

Prenosimo: Jelena Računica Šatara

jutarnji.hr

Foto: Dazed

Argentinska umjetnica Amalia Ulman (29) prije četiri godine dovršila je svoj projekat koji ju je afirmirao na svjetskoj umjetničkoj sceni. Kroz performans ‘Excellences and Perfections’ (‘Izvrsnosti i savršenosti’ u slobodnom prijevodu) Ulman se na Instagramu predstavila kao optimistična mlada žena koja želi realizovati svoje snove u Los Angelesu.

Sve je započela nevinim objavama tipa ‘kako je lijep dan’ da bi, nakon objave prekida s višegodišnjim dečkom, postala intimnija. Redovno je bilježila sve faze kroz koje prolazi – od seksi selfieja u ogledalu, estetskog povećanja grudi i videa punih suza do oporavka kroz jogu, meditaciju i tost s avokadom.

Njen je profil na Instagramu nakon objave o prekidu ‘eksplodirao’ te je u pet mjeseci skupila oko 90.000 obožavatelja koji su vjerno pratili njenu transformaciju. Tad ih je obavijestila da je sve bio samo performans. Fiktivne objave je bazirala na stereotipnim slikama mladih influenserki na Instagramu.

Time je razotkrila kako se emocije i iskustva mogu odglumiti na društvenim mrežama, nekad zbog usamljenosti, nekad zbog želje za pažnjom, a nekad samo zato da netko potvrdi kako je taj život spomena vrijedan.

– Volim fotografiju i performanse koje u nju mogu uklopiti, to mi je bilo jako važno. Instagram je ispunjen tekstovima i fotografijama, a tako i ja radim, kroz fotografiju. Zanima me estetika slika – rekla je Ulman za CNN.

Premda je njen performans itekako pozitivno odjeknuo u svijetu moderne umjetnosti, sljedbenici na društvenim mrežama nisu bili oduševljeni. Osjećali su se prevareno i to su joj  ite kako dali do znanja u komentarima pod objavama. No, to je bila i poenta – razotkriti performativnost samih društvenih mreža.

Pojam performativnost skovan je sedamdesetih godina i s vremenom je dobio negativan predznak jer se odnosi na moderno stanje koje pruža uvid u poražavajuću želju za savršenstvom, ali ne onim koje se odnosi na osobnu autonomiju ili emancipaciju, nego na površnu želju za društvenom afirmacijom.

Nedugo nakon što je dovršila projekt, izradila je digitalnu kopiju, a 2016. fotografije performansa uključene su u grupnu izložbu u londonskoj galeriji Tate Modern. Danas, četiri godine kasnije, svoj je rad pretvorila u knjigu.

– Danas je problem što svatko mora biti celebrity. Prije se samo od ljudi iz svijeta umjetnosti i zabave zahtijevalo da se nose s određenim stvarima i problemima, a danas se to zahtijeva od svakoga tko je informatički pismen – da bude neka vrsta male slavne osobe. Od toga kako izgleda do toga kako ga drugi vide, a to je jako opasno – naglašava Ulman.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije