najnovijeSimpatičnoZabavna Lola

15000 starih guma za 15000 kreveta! Za koga?

U gradu Campina Grande u Brazilu trenutno vlada kriza za smještajem – ali ne kakvu biste očekivali. Životinje lutalice premašuju broj beskućnika za više od 500%, a jedan umjetnik radi sve što je u njegovoj moći kako bi tim životinjama…

Prevela: Saša Leper

Eben Diskin / Matador

Foto: Caominhas Pets / Instagram

U gradu Campina Grande u Brazilu trenutno vlada kriza za smještajem – ali ne kakvu biste očekivali. Životinje lutalice premašuju broj beskućnika za više od 500%, a jedan umjetnik radi sve što je u njegovoj moći kako bi tim životinjama pružio dom. Dok je 23-ogodišnji Amarildo Silva radio u lokalnom supermarketu, pokušavao je smisliti način da iskoristi svoju kreativnost i umjetničke ambicije kako bi napravio nešto korisno od odbačenih materijala. Primijetio je da se psi u njegovom komšiluku vole zavući i spavati u starim, korištenim automobilskim gumama, pa je počeo da skuplja neželjene gume sa gradskih ulica, parkinga i otpada, te da ih prerađuje u ukrasne i udobne krevete za životinje.

Caminhas Pets / Facebook

Svoj proces počinje tako što gume isječe u željene oblike, ofarba ih i ukrasi oblicima kostiju, šapa ili srca. Takođe šije i platno sa nekim printom oko mekanih jastuka kako bi napravio udobnu osnovu za krevet od gume, a rezultat su zaista luksuzni domovi za životinje lutalice u Campini Grande.

Caominhas Pets / Instagram

Počeo je da prodaje ove krevete za ljubimce svojim prijateljima i saradnicima, a glas o njegovom projektu se proširio, pa je pozvan da prikaže svoj rad u različitim školama i lokalnim događajima. Ovaj umjetnik trenutno posjeduje posao koji cvjeta pod nazivom Cãominhas Pets, a koji se može pratiti na Facebooku i Instagramu.

Ne samo da nastavlja sa proizvodnjom kreveta za ljubimce već sada i pretvara neželjene gomile gume u šarene saksije za vrtove u svojoj zajednici.

Rezultat Silvinog truda je ne samo to što sada lokalni psi i mačke lutalice imaju dom, već i značajno umanjenje otpada. U intervjuu za blog o okolišu  Green Matters  Silva je izjavio:

„Tokom dvije godine sam već uklonio 15000 komada starih guma iz okoliša praveći samo krevete za kućne ljubimce. Ovo definitivno ima veliki pozitivni uticaj na prirodu.“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije