LjudinajnovijeRadoznala Lola

10 savjeta Helen Miren za opstanak žene u današnjem vremenu

Helen Miren je glumica i zvijezda u najboljem smislu te reči – ona koja ne prestaje da sija.

Prenosimo: Redakcija

edukacija.info

Foto: Shutterstock

Navikli smo na teror mladosti i plastične ljepote, a Miren nam pokazuje kako može drugačije – uz pomoć rada, stava i dostojanstva. Ne boji se da kaže šta misli, i umije to da kaže artikulisano, i pravo u metu. Ovo su neki od njenih najupečatljivijih citata koji će vas možda inspirisati da budete slobodnije i svoje.

1. Sada kada imam 70 godina, ono što bih mlađoj sebi posavjetovala jeste da govori “ajde pali” češće.

2. I dalje imam taj “ciganski” osjećaj za avanturu. Mislim da nisam spavala u istom krevetu više od tri ili četiri mjeseca čitavog mog života. Uvijek sadim povrće čije plodove na kraju ne pojedem i cvijeće koje neću videti kako cvjeta. Oduvijek se selim po cijelom svijetu.

3. Cijela ta stvar oko oblačenja je luda. Možete da potrošite dolar na jaknu u nekom malom butiku, npr. “second-hand”. I možete da potrošite hiljadu dolara na jaknu u mega-storu. I ako vidite ove dve jakne kako šetaju ulicom, vjerovatno ne biste znali koja je gdje kupljena.

4. Žene treba da prestanu da budu ljubazne. Ako ikada budem imala djecu, koju nemam, prva stvar koju ću naučiti svoju djevojčicu jeste riječ: “ajde pali”.

5.Najteži period u životu jesu dvadesete. To je takva šteta jer ste tada najdivniji, i fizički u najboljoj kondiciji. Ali, to je takođe i period kada ste najnesigurniji i puni sumnje u sebe. Kada ne znate šta će se desiti, zastrašujuće je.

6. Ja sam tip osobe oblači-se-u-secondhand-shopu-ali-otvara-bocu-šampanjca.

7.Mislim da je svaka žena u našoj kulturi feministkinja. Možda odbijaju da se tako izjasne, ali ako biste uzeli bilo koju ženu, vratili se 40 godina unazad i rekli: “Da li je ovo svijet u kome bi voljela da živiš?”

Ona bi rekla “Ne”.

8. Čudna stvar je ta, postaje vam sve udobnije u vašoj koži, čak i kada vam vrijeme daje sve manje razloga za to. Kada ste mladi i lijepi, paranoični ste i jadni. Mislim da je jedna od najvećih prednosti starenja ta što se oslobađate nekih stvari.

9. Moje četrdesete bile su dobre. Pedesete sjajne. Šezdesete fantastične. A sedamdesete su prokleto fenomenalne.

10. Cijelog svog života gledala sam djevojčice od 16 godina kako prodaju ljepotu, zato mislim da je nevjerovatno što sada žene od 70 godina reklamiraju proizvode ženama od 60 do 80 godina.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije